Dışişleri Bakanlığı’ndan Beşika kampı açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Başika'ya kuvvet intikalinin 2 gün önce durdurulduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti DEAŞ terör örgütünü ve bölgemizdeki varlığını ulusal güvenliğine yönelik büyük bir tehdit olarak görmekt

Dışişleri Bakanlığı’ndan Beşika kampı açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Başika'ya kuvvet intikalinin 2 gün önce durdurulduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti DEAŞ terör örgütünü ve bölgemizdeki varlığını ulusal güvenliğine yönelik büyük bir tehdit olarak görmekte ve bu örgütün ortadan kaldırılması ve ortaya çıkmasına sebep veren koşulların düzeltilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması için gayret sarf etmektedir" denildi.

Türkiye'nin bu anlayışla DEAŞ'la mücadele amacıyla oluşturulan Uluslararası Koalisyon'un çalışmalarına da ilk günden itibaren aktif olarak katıldığı vurgulanarak topraklarının üçte birinin bu örgütün işgali altında bulunan dost ve komşu Irak'a da mücadelesinde destek sağlandığı kaydedildi.

"Bu çerçevede bugüne kadar 5.000'den fazla Iraklı personele ülkemizce eğitim sağlanmış, ayrıca Irak Hükümeti'ne ve IKBY'ye çeşitli askeri malzeme yardımı yapılmıştır" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Son dönemde ülkemizin Başika'da kurulmuş olan eğitim tesisinde 2015 Mart ayından bu yana yürüttüğü eğitim faaliyeti ve buradaki eğitimcilerin ve kampın güvenliği için alınan tedbirler konusunda maksatlı, abartılı ve hatalı haberler ve yorumlar yer almaktadır.

Ülkemizin Başika'da bulunan unsurlarının görevi Iraklı gönüllülere DEAŞ'la mücadele kapsamında eğitim vermek olup, bu kuvvetlere muharip görev ve sorumluluk verilmemiştir.

Irak'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda büyük bir hassasiyete sahip olan ve tüm ülkelerden de aynı şekilde davranmasını bekleyen Türkiye'nin, bunu yıpratacak veya zayıflatacak bir adım atmasının düşünülmesi dahi kabul edilemez. Bu anlayışla dost ve kardeş Irak makamlarında ve kamuoyunda, abartılı haberler sonucunda oluşan hassasiyet nedeniyle Başika'ya kuvvet intikali tarafımızdan iki gün önce durdurulmuştur.

Bu hususlar, Sayın Dışişleri Bakanımız ve Sayın Milli Savunma Bakanımızca Iraklı muhataplarıyla gerçekleştirdikleri telefon görüşmelerinde de ifade edilmiş, ayrıca Sayın Başbakanımız Irak Başbakanı Haydar el Ebadi'ye bir mektup göndererek Başika'da yürütülen faaliyetimiz hakkında bilgi aktarmıştır.

Irak'la olan yakın ilişkilerimiz ve bu ülkenin DEAŞ'la verdiği mücadeleye sunmakta olduğumuz katkılar çerçevesinde bu konunun iki ülke Milli Savunma Bakanları arasında ele alınması ve Başika'da ülkemizce Iraklı gönüllülerin eğitimi için yürütülen faaliyet, burada bulunan personelimizin sayısı ve görevleri konusunda sağlanacak mutabakata göre askeri personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir.

Terörden ciddi zarar görmüş olan ve Irak'ın içinde bulunduğu zorlu mücadeleyi destekleyen bir ülke olarak Türkiye, Irak Hükümeti'ne ortak düşmanımız DEAŞ'la mücadelesinde gerekli katkıları istişare ve eşgüdüm içinde vermeye devam edecektir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset