"Devletle alay ediliyor!"

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, devletin yıllık 1.5 milyar TL’lik vergi kaybına yol açan “10 numara yağ”la ilgili olarak alınacağını açıkladığı radikal önlemlerin ayrıntıları ortaya çıktı. 10 numara yağcılar için alınacak ilk önlem, akaryakıt yerine kull

"Devletle alay ediliyor!"

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, devletin yıllık 1.5 milyar TL’lik vergi kaybına yol açan “10 numara yağ”la ilgili olarak alınacağını açıkladığı radikal önlemlerin ayrıntıları ortaya çıktı.
 
10 numara yağcılar için alınacak ilk önlem, akaryakıt yerine kullanılan solvent, tiner, baz/madeni yağlarda vergilerin, motorin ve benzinle eşitlenmesi.
 
Böylece motorinle yakın bir fiyata gelecek olan 10 numara yağdaki fiyat avantajının sona erdirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede tecil-terkin yerine vergi iadesi uygulamasına geçilecek. Bu tür ürünlerin ithalatı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) iznine bağlanacak.
 
Maliye Bakanı Şimşek, önceki gün yaptığı basın toplantısında, kaçak akaryakıt olarak da kullanılan “10 numara yağ”la ilgili radikal önlemler alınacağını açıkladı. Şimşek, bu önlemlerin ayrıntılarına girmedi.
    
Şimşek, söz konusu radikal önlemlerin ilk ipuçlarını, eylül ayı sonunda kaçak akaryakıtla ilgili olarak bakanlarla yapılan toplantıda verdi.
 
Şimşek, 10 numara yağın yol kenarlarında serbestçe satıldığını belirterek, “Devletin, gücüylü ve kudretiyle alay ediliyor” dedi. Şimşek, soruna köklü çözüm üreteceklerini vurgulayarak, bu çerçevede akaryakıt yerine kullanılan solvent, tiner, baz/madeni yağlar üzerindeki vergileri (ÖTV’yi), motorin ve benzinle eşitleyecekleri mesajını verdi.
 
Şimşek, en kısa sürede uygulamanın başlayacağını söyledi. Maliye Bakanlığı, söz konusu toplantıya katılanlara, bu önlemin hayata geçirilinceye değin dışarı sızmamasını istedi.
    
Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre halen 1’e 6  hatta 1’e 7 oranında, 10 numara yağda vergi, akaryakıta göre daha avantajlı.
 
Kamyon ve otobüsler, vergisi az olduğu için fiyatı da motorine göre son derece düşük olan (10 numara yağın litresi 2-2.5 TL, buna karşılık motorin 4.3 TL düzeyinde) olan 10 numara yağı yakıt olarak tercih ediyor. 10 numara yağda ÖTV’nin artırılması sonucu fiyat avantajı sona erecek. Fiyat, motorinle eşit noktaya gelecek.
 
Sektör temsilcileri, 2008 yılında vergilerin eşit olduğu dönemde 10 numara yağ sorununun ortadan kalktığına işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset