Davutoğlu'ndan muhalefete Flaş çağrı

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin'de düzenlenen "Türkiye'de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu" konulu panelde hitap etti. Davutoğlu, CHP'nin kapatılacağıyla ilgili tartışmalar için de, "Demokratik siyasetin olduğu yerde parti kapa

Davutoğlu'ndan muhalefete Flaş çağrı

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin'de düzenlenen "Türkiye'de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu" konulu panelde hitap etti. Davutoğlu, CHP'nin kapatılacağıyla ilgili tartışmalar için de, "Demokratik siyasetin olduğu yerde parti kapatma olmaz. Madem ki böyle bir kaygı var hemen yarın gelin beraber Anayasa değişikliğiyle parti kapatılmasını imkansız hale getirelim. Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum 2-3 saatte biter bu iş" dedi.

ÜÇ DİLDE 'KARDEŞİZ' MESAJI

Kadınlar üzerinden Çözüm sürecine değinen Davutoğlu, "Kadının sahiplenmediği hiçbir proje başarıya ulaşamaz" dedi. Türkçe, Kürtçe ve Arapça, 'Biz hep birlikte Türkiye'yiz hepimiz kardeşiz' mesajını okudu.

İşte Davutoğlu'nun Mardin mesajları:

- Bizim inancımızı özümseyen herkes bilir ki kadına saygı bizim medeniyetimizin, inancımızın gereğidir. Resulullahın sünnetidir. Nasıl şehrin estetiği mimariyse insanın estetiği de ahlaktır. Ahlakı nesilden nesile aktaran kadındır. Kadın olmasa kültürel sürekliliğimiz olmazdı.

- Kadın Kuran'da suredir, Nisa suresi. Bizim kadınlarımız kadim kültürde hiçbir zaman toplumun dışına itilmemiştir. Bizim için anneye hürmet gösterilen, annenin elinin öpüldüğü her gün kadınlar günüdür.

'TÜM TÜRKİYE'DE ZAMANIN RUHU BARIŞ'

- Bugünlerde zamanın ruhu, bütün Türkiye'de çözüm süreci üzerinden sağlanan kardeşlik ve barış ortamıdır. Kadınların evlat acısı çekmemesi için eşlerin tedirginlikle beklememesi için yıllar süren çabayla çözüm süreci dedik. Hep birlikte söylüyorum 'Biz hep birlikte Türkiye'yiz hepimiz kardeşiz' (Davutoğlu ardından mesajı Arapça ve Kürtçe de okudu)

- Silahları bırakma çağrısıyla analar ağlamasın diyerek başladığımız çözüm süreci yeni bir aşamaya geldi. Annelere seslenmek istiyorum gün kardeşliğe sahip çıkma günüdür. Kadınların sahip çıkmadığı hiçbir mesele başarıya ulaşamaz.

'ŞİMDİ DOĞAN BEBEKLER 20 YIL SONRA DÜŞMAN OLMASIN'

- Biz her türlü çabayı gösterdik, gösteriyoruz. Bugün karşı karşıya getirilen gençler bebek olarak doğduğunda masumlardı. Onları karşı karşıya getirmek isteyen kim varsa Türkiye'de kardeşliği bozacak şekilde davranan kim varsa bu toprağa ve bütün Anadolu'ya ihanet etmektedir. Şimdi doğan çocuklar 20 yıl sonra ya kardeş ya düşman olacak. Biz kardeş olsunlar diye çözüm süreci diyoruz.

'BU MAKAM BİZE HARAM OLSUN'

- Tarihi bir eşikte olduğumuza inanıyoruz. O çocuklar bizim eğer aralarında en ufak bir ayrım gözetirsek bu makam bize haram olsun.

- Eğer birileri nefret dili kullanırsa onların karşısında dimdik duracak olan kadınlarımızdır, annelerdir.

'SİLAHLARI BIRAK DİYENLER SÖZLERİNDEN DÖNMEZSE...'

- Silahları bırakma açıklamasını teknik görüşme sonucu yapılan açıklama olarak görmedik. Bu açıklamayı yapanlar sözlerinden dönmezse silahların sustuğu bir Türkiye'de diller, gönüller konuşmaya başlar. İç ve dış odakların sabote ettiği bu kardeşliğin ortadan kaldırılmasına müsaade etmeyeceğiz. 21 Mart Nevruz'a, tabiatın yeniden doğduğu o bahara erişirken hepimiz bu dönemi kardeşlik dönemi olarak geçirelim.

'TÜM KADIN VEKİLLER ORTAK MESAJ YAYINLASIN'

- Tüm muhalefet partilerine özellikle kadın vekillere sesleniyorum el ele verin. 'Biz de kardeşlik diyoruz' diye ortak mesaj yayınlasalar ne güzel olurdu. Partimizdeki kadın milletvekillerine çağrıda bulunuyorum birlikte bir hareket başlatın.

- Mardin üzerinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bütün kardeşlerime sesleniyorum şiddete karşı çıkın şehirlerinize sahip çıkın.

'GELİN TOPLANALIM, PARTİ KAPATMAYA SON VERELİM'

- (CHP'nin kapatılması iddiaları) Demokratik siyasetin olduğu yerde parti kapatma olmaz. Partileri halk açar halk kapatır. Madem ki böyle bir kaygı var bir çağrıda daha bulunuyorum. Hemen yarın gelin beraber Anayasa değişikliğiyle parti kapatılmasını imkansız hale getirelim. Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum 2-3 saatte biter bu iş. Hep beraber oylayalım, kabul edelim. Eğer bunu yapmayacaksanız bir takım vehimler üzerinden mağduriyet edebiyatı yapıp halkın huzuruna giderseniz biz de halka gider 'Teklifimize onlar hayır dedi' deriz.

- (Kadına yönelik şiddet) Özgecan kızımızla simge olan babası Mehmet Aslan'dı. Ona bir kez daha selam ediyorum. Hiçbir intikam duygusu yaşamadan herkesi muhakemeye çağıran gür sesi bu toprakların sesidir. Bu rahmet üzerinden öyle bir ders verildi ki bize herkesin bunun gereğini yapması lazım. Bütüm halkımızı seferberliğe çağırıyoruz.

'KADINA EL UZATAN EN NAMERT ERKEKTİR'

- En namert erkek zayıf kadına el uzatan erkektir. En acımasız kişi çocuğuna şiddetle muamele eden kişidir. O çocuk babanın gözüne bakınca disiplini ama muhabbeti görmek ister. Annede merhameti görmek ister.

- Kadınlarımıza dönük olarak Ak Parti döneminde başlattığımız kampanyalar bakış açısını değiştirdi. Kadınlarımıza hem annelik gibi bir vazifeyi yaparken yardımcı olmamız hem de sosyal hayata katılmaları için her türlü düzenlemeyi yapmamız lazım.

ÇALIŞAN ANNELERE İLK ÇOCUK DÜZENLEMESİ

- İnşallah ilk çocuk için kadın çalışanlara 2 ay yarı zamanlı tam maaşlı çalışma izni vereceğiz. Bu yasada bize destek verilmesini talep ediyoruz. Yine anneler çocuklarının yanında kalmak isterlerse çocukları eğitim çağına gelene kadar ücretsiz izinli sayılabilecekleri imkanlar sunuyoruz.

KADINA ŞİDDET UYGULAYAN ELEKTRONİK SİSTEMLE TAKİP EDİLECEK

- 6 maddeden oluşan '2016-2019 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı'nı açıklamak istiyorum. Denetimli serbestlikte uyguladığımız elektronik sistemi kadına yönelik şiddette uygulayacağız. Yani kadına şiddet söz konusuysa faili takip etmek için elektronik bir sistemi devreye sokacağız. Sistemin pilot uygulamasını bugün Ankara'da başlatıyoruz.

GÜZEL ÖRNEK TEŞKİL EDEN DİZİYE, KİTABA DESTEK

- Geniş kapsamlı bir eğitim ve bilinçlendirme seferberliğine giriyoruz. Burada en büyük sorumluluk medyanın üstünde. 140 bin emniyet personeli ve 35 bin sağlık çalışanını önümüzdeki dönemde eğitime alacağız. Reklam, dizi, film, kitap gibi bu konuda güzel örnek teşkil eden eserler ödüllendirilecek destekler verilecek.

- 14 ildeki pilot şiddet önleme merkezlerini 81 ile yayıyoruz. 81 ilde bu merkezler kurulacak. İhtisaslaşmış kadın konuk evleri modeline geçeceğiz. 'Alo 183' danışma hattı yurt dışındaki vatandaşlarımızca da kullanılabilecek. Almanya'da şiddete maruz kalmış vatandaşımız da bu hizmetten istifade edebilecek.

'CİNSEL ŞİDDET MAĞDURLARI İÇİN ÖZEL BİRİM'

- Cinsel şiddet mağdurları için hastanelerde özel hizmet birimleri oluşturulacak. Sağlık Bakanlığı'nca kadına yönelik şiddet konusunda ortak bilgi sistemi oluşturulacak, çalışmalar takip edilecek. Kadınlara yönelik şiddet izleme komiteleri oluşturulacak.

'TÜRKİYE GENELİNDE FAİL PROFİLİ ÇIKARILACAK'

- Mağduru değil faili de göz önüne almamız lazım. Biz bunu bir hastalık olarak görüyoruz. Öfke kontrolü gibi birçok açıdan faili de ele alacağız. Türkiye genelinde bir fail profili çıkarılacak. Özellikle ölümle sonuçlanan vakalar derinlemesine tespit edilecek. Faillerin rehabilitasyonu konusunda kapsamlı adımlar atılacak.

'ZİHNİYET DEVRİMİ ŞART'

- Devlet her türlü tedbiri alabilir ama bir zihniyet devrimi yapmazsak tüm bu yasalar kağıt üzerinde kalabilir. Önce kız ve erkek çocuklar arasındaki tüm ayrımlara son vereceğiz.

- Tebessümü, merhameti, selamı aramızda yaygınlaştıralım. Bunların olduğu toplumlarda Allah'ın rahmeti onların yanında olur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler