Davutoğlu kime şerefsiz dedi?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Eğer bir güç, milletin denetiminde ve milletten kaynaklanmışsa meşrudur” dedi. Davutoğlu, 6.’sı düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, çok dinamik bir süreçten geçildiğini ve uluslararası sistemin yeni

Davutoğlu kime şerefsiz dedi?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Eğer bir güç, milletin denetiminde ve milletten kaynaklanmışsa meşrudur” dedi. Davutoğlu, 6.’sı düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, çok dinamik bir süreçten geçildiğini ve uluslararası sistemin yeniden şekillendiğini vurguladı. Davutoğlu, pasif bir tutumla bu dinamik süreci anlamak ve tanımlamanın mümkün olmadığına dikkati çekti.

EDİLGEN BİR TARİHİMİZ YOK

Türkiye’nin bulunduğu coğrafya, sahip olduğu tarihi birikim ve çok dinamik insan unsuruyla önemine işeret eden Davutoğlu, bu nedenle uluslararası bileşimleri doğru bir perspektifle anlamak gerektiğini ifade etti. İnsan onurunu gözardı eden hiçbir uluslararası sistemin ve siyasetin kalıcı olamayacağına işaret eden Davutoğlu, halka “sizin tarihiniz edilgen bir tarih değil, tarihte özne olma inancını göstermiş bir millet, tekrar o iradeyi gösterebilir” inancını vermek üzere yola çıktıklarını, en önemli şeyin millet iradesi olduğunu ifade etti.

GÜÇ KULLANIMI MEŞRU OLMALI

Başbakan’ın AK Parti’nin kuruluşundan itibaren yasaklar, yolsuzluk ve yoksulluk ile mücadelesini hatırlatan Davutoğlu, bir milletin güç damarlarının ancak do milletin içinden çıkmış insanların, yine o milletin iradesiyle ülkenin geleceğine dönük politikalar geliştirme hakkına sahip olduğu dönemler olduğunu anlattı.

Her bir vatandaşın hesap verilebilir konumda olduğunu dile getiren Davutoğlu, kişilerin bulundukları konum ve kullandıkları güç gereği hesap verebilir durumda olduğunu vurguladı. Güçlü demokrasideki kurumsal temelinin ana temelinin meşruiyet olduğunu anlatan Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Eğer bir güç milletin denetiminde ve milletten kaynaklanmışsa meşrudur. Bunun dışında hiçbir güç kullanımı meşru kılınamaz, ancak ve ancak milletten kaynaklanan bir güç meşrudur. Gücün meşru kılınması dışında kullanımının da meşru sınırlar içinde olmasının temel ölçüsünü belirleyecek olan anayasal sınırlardır. Burada da güçler ayrılığı prensibi doğru tanımlanmak durumundadır. Yasama, yürütme, yargı arasındaki ilişkiler her taş kendi yerinde olduğu zaman doğru bir zemine oturur.”

ŞEREFSİZLER NE YAPARSA YAPSIN

Bakan Davutoğlu, dünyaya açılan ve ufku geniş olan hiçbir ülkenin antidemokratik olamayacağına işaret ederek, “İnsanımıza güveneceğiz, ülkemiz insanının hiçbirini içeride ve dışarıda tehdit olarak tanımlamayacağız. Hiçbir diasporayı içeride ve dışarda tehdit olarak görmeyeceğiz. Elçiliklerimiz herkese açık” diye konuştu. “Asala terörü ile camiamızın ne kadar çok şehit verdiği hepimizin hatıralarındadır” diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: “Tahsin Bey’in hep kullandığı sözü ben de tekrar ederek ifade etmek istiyorum: Şerefsizler ne yaparlarsa yapsınlar bu milletin şerefini ayakta tutacağız.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset