CHP'de kurultay çağrısı!

CHP'de Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turdaki zaferiyle sonuçlanan cumhurbaşkanı seçiminin ardından tartışma başladı. Metin Feyzioğlu ve Birgül Ayman Güler çatı aday tercihinin stratejik bir hata olduğunu belirtti. Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da olağ

CHP'de kurultay çağrısı!

CHP'de Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turdaki zaferiyle sonuçlanan cumhurbaşkanı seçiminin ardından tartışma başladı. Metin Feyzioğlu ve Birgül Ayman Güler çatı aday tercihinin stratejik bir hata olduğunu belirtti. Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da olağanüstü kurultay çağrısı yaptı.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, sadece bir seçimin kaybedilmediğini, CHP seçmenini kandırdıklarını savunarak, "Bu başarısızlığın sorumlusu kimse, Genel Başkan ise tabii ki olağanüstü kurultay olur" dedi.

Siyaset bezirganlığı yapmayacaklarını ifade eden Batum, AK Parti'den yüzde 10 oy almak üzere yola çıkıldığının iddia edildiğini ancak alamadıklarını kaydetti.

KILIÇDAROĞLU'NDAN BASKIN KURULTAY SİNYALİ

Batum, kendilerinin, seçimden önce yol gösterdiklerini vurgulayarak, kimin, "AKP'den yüzde 10 oy alacağız. Merak etmeyin herkes Ekmeleddin İhsanoğlu'nu sevecek" dediğini sorduklarını ancak cevabını alamadıklarını dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğerlerinin de bir şeyler söyleyeceğini ifade eden Batum, "O az oy verdi, bu vermedi" tarzı söylemlerin kendilerinin sorunu olmadığını belirtti.

"CHP SEÇMENİNE YAZIK"

"CHP seçmenine yazık" diyen Batum, "Bizim ve MHP'nin oyu yetmez, AKP'den dahil oy alacağız" stratejisiyle yola çıkıldığını ifade etti. Batum, "Bu strateji başarılıysa tamam. Değilse, bu stratejiyi kim yaptı? Genel Başkan, AKP'den yüzde 10 oy alacağını kimden duydu? Bunları mutlaka soracağız. Kim CHP seçmeni kandırmamıza neden oldu? Biri var, o sorumludur" diye konuştu.

Batum, bu adayla olamayacağını söylediklerini, başka birilerinin de bir strateji ürettiğini, Genel Başkan'ın da onları dinlediğini savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genel Başkanımız, birilerinin stratejisine uydu, 'İhsanoğlu'nu aday gösteriyorum' dedi. AKP'den oy almayı bırakın, mevcut oylar bile gitti. Burada bir yanlışlık var, en azından bize bunu söyleyecekler. CHP seçmenine yazık değil mi? CHP seçmenin tıpış tıpış, adam gibi gitmeyeceği, en azından fikrinin alınması gerektiği ortaya çıktı. O zaman bu strateji hatasıdır. Hani bazı kuruluşlar, yüzde 95 katılım olacağını söylüyordu. Onlardan bazıları bizim arkadaşlarımızla da teşviki mesaideydi. Bunları anlatacağız, soracağız, aksi siyaset bezirganlığıdır."

"SEÇMENİ KANDIRMAK"

Seçim sonuçlarına göre, CHP'de olağanüstü kurultay gerekip gerekmediği sorusuna Batum, "Bunların, bu başarısızlığın sorumlusu kimse, Genel Başkan ise tabii ki olağanüstü kurultay olur. Ama 'Hayır, Ahmet, Mehmet, Rıfkı beni yanılttı' derse belki onları atar partiden" karşılığını verdi.

Batum, sadece bir seçimin kaybedilmediğini, CHP seçmenini, bütün bekleyenleri kandırmış olduklarını ileri sürdü.

CHP'li Batum, sözlerini, "Ortada bariz seçmeni yanlış yönlendirmek, kandırmak var. Bunun sorumlusu çıkar ortaya. Birkaç kişidir bunlar, Genel Başkan'ın yakınında da olabilir. Herhalde onlara 'beni kandırdınız bir daha yanımıza gelmeyin' ya da 'kendim yaptım' diyecektir. Bunu hep beraber göreceğiz" diye tamamladı.

FEYZİOĞLU: ÇATI ADAY BİTİRDİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sonucuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada muhalefeti, 'mucize arayışında olmak'la suçladı. Feyzioğlu, "Çatı aday formülü, seçimin ilk turda bu şekilde bitmesinin sebebi olmuştur" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin, muhalefetin yenilgisi ile sonuçlandığını ifade eden Metin Feyzioğlu, 'çatı aday dayatması'na dikkati çekti. Feyzioğlu, "Yurttaşların siyasi tercihlerini hiçe sayarak çatı aday dayatan muhalefet, özgür seçim hakkını çiğnemiş ve Türkiye'nin daha otoriter bir zemine kayma riskinin gerçekleşmesine yol açmıştır. Bu yenilgi, sandığa gitmeyenlere ya da tamamen dışlanan parti teşkilatlarına yüklenemez" dedi. Demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün korunabilmesinin, siyasi muhalefetin, siyasi iktidara alternatif oluşturmasına bağlı olduğunu kaydeden Feyzioğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Demokrasi mücadelesi verdiğini söyleyen siyasi partiler; parti içinde demokrasiyi işletmezse, sağlam kadrolar kurmazsa, teşkilatlarının değerlendirmelerini ciddiye almazsa, halkın her sorununu bilip, inandırıcı çözümler üretmezse, yegane mucizenin çalışmak olduğunu görmeyip mucize arayışında olursa, yurttaşla arasında gönül köprüleri kurmayı başaramazsa, güven odağı haline gelemezler. Bu çerçevede, bir siyasi partinin seçimde doğrudan veya dolaylı yolla gösterdiği aday, o siyasi partinin tabanının tercihini yansıtmıyorsa, bahsi geçen siyasi parti, toplumda güven odağı haline gelemez. Mevcut tabanını ikna edemeyen, o tabanı genişletemez, toplumun diğer kesimlerini de ikna edemez.

İKİNCİ TURDA BİRLEŞME OLUR

İki turlu seçimler, siyasi partilerin tabanları karşısında zor durumda kalmamaları, yapay, faydasız ve çoğu zaman ilkesel anlamda zararlı üst yapı birleşmelerine yönelmemeleri için icat edilmiştir. Buna göre, iki turlu seçimlerde birleşmeler, tabanın iradesiyle ikinci turda gerçekleşir.

ÇATI ADAY ELEŞTİRİSİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 'çatı aday' düşüncesi ortaya atıldığında, aday daha belli değil iken (en azından kamuoyu ve partilerin tabanları adayın kim olacağını bilmez ve anketlerden çıkan sonuçlara göre aday belirleneceğini düşünürken) düşüncemizi toplumla paylaşmış ve siyasi partilerin üst yönetimlerine gerekli uyarıları bu yolla yapmıştık. Demiştik ki; 'Çatı aday fikri, iki turlu seçimin mantığına aykırıdır. Çatı aday ısrarı, ilk turda birinci gelme ihtimali düşük olan, fakat ikinci turda taban birleşmesi yoluyla kazanma şansı yüksek olan partilerin zararınadır. Çünkü çatı aday formülü, seçimi fiilen tek turlu hale getirir. İlk turda siyasi partiler kendi tabanları tarafından sahiplenilecek, ancak diğer muhalefet partisinin tabanına da itici gelmeyecek adaylarla seçime katılmalıdır. Aksi takdirde, sandığa gitmemeler ve taban kaymaları yaşanır. Çatı adayında ısrar, 30 Mart seçimlerinin aritmetiğine göre ilk turda sonuçlanması mümkün olmayan bir seçimi, ilk turda hediye etmek anlamına gelir.'

Sonuçta, gelinen nokta şaşırtıcı olmamıştır. Çatı aday formülü, seçimin ilk turda bu şekilde bitmesinin sebebi olmuştur. Siyasi parti yöneticileri, basiretli davranmak zorundadır. Çatı aday altında birleşme denemesinde, kendi tabanının ve birleşmeyi umut ettiği tabanın nasıl davranacağını öngörmekle yükümlüdür."

GÜLER: STRATEJİK HATALAR YAPILDI

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, "İki turlu seçimlerde ikinci güçlü adayın şansı, birinci turda birden fazla aday çıkarılarak artırılır." dedi. Güler cumhurbaşkanlığı seçiminde stratejik hatalar yapıldığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset