CHP sandığa gidiyor

CHP'de ilk kez tüm üyelerin katılımıyla bir ön seçim yapılıyor. Daha önce de milletvekili aday listelerini belirlemek için ön seçim yapan CHP bu kez delegeyle değil tüm üyelerin katılımıyla ön seçim yapma kararı aldı. TRABZON'DA SON DURUM Daha önce birinc

CHP sandığa gidiyor
CHP'de ilk kez tüm üyelerin katılımıyla bir ön seçim yapılıyor. Daha önce de milletvekili aday listelerini belirlemek için ön seçim yapan CHP bu kez delegeyle değil tüm üyelerin katılımıyla ön seçim yapma kararı aldı.
 
TRABZON'DA SON DURUM
 
Daha önce birinci sırası kontenjan adayına ayrılan Trabzon'da, örgütten gelen tepki üzerine eğilim yoklaması kararı alınmıştı. Trabzon'da da üyeler, örgüt denetiminde sandığa gidiyor. 
 
Milletvekili aday adaylığı için 2 bin 822 kişinin başvurduğu CHP'de, 10 ildeki adaylar ise belirlenmişti.
 
Yalova'da Muharrem İnce, Elazığ'da Feyzi Septioğlu, Tekirdağ'da Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve Milletvekili Candan Yüceer'in adaylıkları kesinleşmişti. Eğilim yoklaması yapılan Malatya'da ise yine Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın adaylığının kesin olduğu açıklanmıştı.
 
Yaklaşık 800 bin CHP üyesi, aralarında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın da bulunduğu bin 500 aday adayı arasından 301 adayı belirleyecek.
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin milletvekili aday listesi belirlenirken Türkiye genelinde 906 bin 724 üyeye söz hakkı verildiğini açıkladı. CHP 40 ilde toplam 55 seçim çevresinde ön seçim yapacak. Yüksek Seçim Kurulu gözetiminde üyelerin oyları ile milletvekili adayları belirlenecek. CHP 11 ilde ise örgüt denetiminde ön seçim yaptı. 30 ilde ise milletvekili adayları merkez yoklaması ile yani genel merkez tarafından belirlenecek.
 
KILIÇDAROĞLU İZMİR'DE YARIŞIYOR
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da "ön seçim yarışında ben de varım" dedi. CHP lideri İzmir ikinci bölgeden ön seçime girme kararı aldı. 2002'den bu yana İstanbul'dan milletvekili seçilen Kılıçdaroğlu bu kararla seçim bölgesini de değiştirmiş oldu. CHP liderinin ön seçime girme kararında parti tabanında bir motivasyon yaratmanın yanı sıra CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de ön seçime girme kararının etkili olduğu yorumu yapıldı.
 
KADINLARA ÖNCELİK
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu büyükşehirlerde kontanjana ayrılan birinci sıraların kadın adaylara verileceğini açıklamıştı. Bu durumda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir'deki seçimden birinci çıksa bile ikinci sıradan aday gösterilecek.
 
ERDAL İNÖNÜ BİRİNCİ ÇIKMIŞTI
 
1991 yılındaki genel seçim öncesi, dönemin SHP Genel Başkanı Erdal İnönü de Kılıçdaroğlu gibi İzmir 2. Bölge'den ön seçime girmiş, sandıktan birinci çıkmıştı. İnönü o dönemde kente gidip ön seçimde üyelerden oy istemiş ve şunları söylemişti: "Şimdi ön seçim için, milletvekili adaylığı için oy istiyorum. Daha sonra 20 Ekim'de yapılacak genel seçimler için oy isteyeceğim. Ben ön seçimde 14 numaralı adayım. Milletvekili olabilmem için oylarınızı istiyorum."
 
BAYKAL 97 ADAY ADAYI İLE YARIŞACAK
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "kontenjan" teklifini kabul etmeyerek ön seçime girmek isteyen eski Genel Başkan Deniz Baykal, kendi deyişiyle; "Sıfırdan siyaset" yapıyor. Baykal 1 kontenjanın bulunduğu listeye girmek için 97 aday adayı ile yarışacak. CHP'nin önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş da ön seçim yarışına giren aday adaylarından.
 
ANKARA'DA SAV SANDIKTAN ÇIKABİLECEK Mİ?
 
Bir, üç ve beşinci sıraların Genel Merkez kontenjanına ayrıldığı Ankara 1'inci Bölge'de ise eski Genel Sekreter Önder Sav ve eski Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ın temsil ettiği 'Eski CHP' ile Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, eski Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık gibi isimlerin temsil ettiği 'Yeni CHP' arasındaki liste savaşının sonucu da merak ediliyor. CHP kulislerinde bu ön seçim Sav'ın son hamlesi olarak yorumlanıyor.
 
İSTANBUL'DA 3 BÖLGEDE 409 ADAY YARIŞIYOR
 
Yaklaşık 230 bin CHP üyesinin üç seçim bölgesinde sandığa gideceği İstanbul'da ise farklı bir yarış göze çarpıyor. Bugün üyeler kontenjanlar hariç 74 milletvekili adayını belirlemek için sandığa gidecekler. Birinci bölgede 170, ikinci bölgede 113, üçüncü bölgede ise 126 olmak üzere toplam 409 aday adayı yarışacak. Birinci bölgede 93 bin 842, ikinci bölgede 63 bin 67, üçüncü bölgede 73 bin 210 üye bulunuyor. İstanbul 1'inci Bölge'deki ön seçim mücadelesinde Gazeteci Barış Yarkadaş, Osman Korutürk, Kadir Gökmen Öğüt ve Mahmut Tanal, Özgen Nama'nın da aralarında bulunduğu 170 aday adayı seçilebilecek sıra için yarışacak.
 
SARIGÜL'ÜN 'YA TAMAM YA DEVAM' SEÇİMİ
 
Adaylar itibariyle ön seçim yarışının en çetin geçeceği seçim çevresinin İstanbul 2. Bölge olduğu dile getiriliyor. Aralarında eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski milletvekilleri Mehmet Sevigen, Şinasi Öktem, Çetin Soysal, İstanbul milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Melda Onur ve PM üyesi Ercan Karakaş, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasında yargılanan emekli Albay Dursun Çiçek, İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, 2009 yerel seçimlerinde Şişli'de Mustafa Sarıgül'ün karşısına CHP adayı olarak çıkan Muharrem Sarıgül, Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü döneminde yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Seyfullah Beysülen ve Televizyoncu Çiğdem Anad'ın da bulunduğu 113 aday adayı Meclise gidecek sırada kendilerine yer bulmak için yarışacak.
 
CHP yönetimi 'fermuar' yöntemiyle 1, 3, 5 ve 7. sıraları kontenjana ayırdı. Ön seçime giren adaylar ise 2, 4, 6, 8 ve sonraki sıralar için yarışacak. CHP kulislerinde en çok konuşulan konuların başında Mustafa Sarıgül geliyor. Deniz Baykal ile genel başkanlık yarışına giren, kavgalı kongre sonrası yarışı kaybeden ve partiden ihraç edilen, yıllar sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak tekrar CHP'ye dönen ancak o yarışı da kaybeden Mustafa Sarıgül'ün ön seçimde ne yapacağı merak konusu. Son dönemlerde Şişli Belediyesi'nde yaşananlar nedeniyle sıkıntı günler yaşayan Mustafa Sarıgül açısından bu ön seçimin tamam ya da devam seçimi olacağı konuşuluyor. İstanbul 3. Bölge'de ise Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, eski vekil Metin Işık, Dr. Ali Şeken dahil 126 aday adayı liste yarışı verecek.
 
 
ANAHTAR LİSTE UYARISI
 
Parti içinde belli grupların özellikle büyük kentlerde anahtar liste çıkarabileceği, bu listeleri de parti yönetiminin ya da genel başkanın listesi gibi sunabileceği iddialarına ilişkin adaylar, üyelere uyarılarda bulundu. Alınan bilgilere CHP yönetimi ya da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bir anahtar liste çıkarılmayacak.
 
ÇARŞAF LİSTE İLE OY KULLANILACAK
 
Bugün yapılacak ön seçimde bütün aday adaylarının isim ve soy isimlerinin yazılı olduğu çarşaf liste ile oy kullanılacak. Üyeler, oy pusulasında adları yazılı olan aday adaylarının karşısına işaret koyarak tercihini belli edecek. İşaret sayısı; o seçim çevresinin ön seçimle belirleyeceği milletvekili adayı sayısından çok ve bu sayının yarısından az olamaz. Örneğin İstanbul 1. Bölge'den 26 milletvekili seçilecek. CHP Parti Meclisi kararı gereği 1, 3, 5, ve 77nci sıralar kontenjan adayına ayrıldı. Bu durumda üyeler geriye kalan 22 milletvekili adayını belirlemek için oy kullanacak. Oy verirken 11'den az 22'den fazla isime oy veremeyecek.11'den az, 22'den çok isime oy veren üyenin oyu geçersiz sayılacak. Bu durum İstanbul 1 ve 3. Bölgelerde ise en az 13, en fazla 26 aday adayına oy verme şeklince olacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ön seçime gireceği İzmir 2. Bölge 13 milletvekili çıkarıyor. CHP 3 sırayı kontenjana ayırdığı için üyeler 5'den az 10'dan fazla aday adayına oy veremeyecek.
 
PARTİ YÖNETİMİ SIRALAMAYI DEĞİŞTİREMİYOR
 
Hakim gözetiminde yapılana bu seçimde ön seçim sonuçları en çok oy alandan en aza doğru sıralanacak ve vekil adaylık sırası kontenjanlar dikkate alınarak yapılacak. Yani İstanbul'da ön seçim sıralaması 2, 4, 6, 8, 10, 11… şeklinde belirlenecek. CHP yönetiminin bu sırayı değiştirme yetkisi bulunmuyor.
 
Ön seçimde 1. bölgede oy kullanacak üyeler en az 7, en fazla 14 aday adayına, 2. bölgede ise üyeler en az 6 en fazla 12 aday adayına oy kullanabilecek.
 
Oy kullanımı, saat 17.00'ye kadar sürecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler