CHP ne kadar oy aldı?

Resmi olmayan yerel seçim sonuçlarına göre 6 büyükşehir, 8 il, 102 büyükşehir ilçe, 56 ilçe ve 60 belde belediyesi olmak üzere toplam 232 belediye kazanan CHP, 36 il ve 407 ilçede ise yüzde 10'un altında oy aldı.CHP Parti Meclisine (PM) sunulacak Merkez Y

CHP ne kadar oy aldı?

Resmi olmayan yerel seçim sonuçlarına göre 6 büyükşehir, 8 il, 102 büyükşehir ilçe, 56 ilçe ve 60 belde belediyesi olmak üzere toplam 232 belediye kazanan CHP, 36 il ve 407 ilçede ise yüzde 10'un altında oy aldı.

CHP Parti Meclisine (PM) sunulacak Merkez Yönetim Kurulu (MYK) raporunda, yerel seçimlere yönelik analiz de yapıldı.

Yerel seçimler bazında yapılan bir karşılaştırmada, AK Parti'nin 2009'a göre oylarını artırdığı belirtilen analizde, "Ancak 2014 seçimlerinin genel seçim karakteristiği taşıdığı değerlendirmesiyle, AKP’nin 2011'e göre meclis oyları bazında 2 milyon, belediye başkanları bazında 1 milyona yakın oy kaybettiği saptanmalıdır" görüşü savunuldu.

CHP'nin 2009'a kadarki süreçte yüzde 20 - 25 bandında olan oy oranlarının, bu tarihten sonra yüzde 25 - 30 bandına geliştiği belirtilen analizde, yerel seçimle karşılaştırıldığında, CHP'nin oylarının meclis bazında 2 milyon, belediye başkanları bazında ise 4 milyon artış gösterdiği ifade edildi.  

Yerel seçim sonuçlarına göre CHP'nin 6 büyükşehir, 8 il, 102 büyükşehir ilçe, 56 ilçe ve 60 belde belediyesi olmak üzere toplam 232 belediye kazandığı kaydedilen raporda, Eskişehir ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin korunduğu, büyükşehir statüsü kazanan Hatay, Aydın, Muğla ve Tekirdağ'ın kazanıldığı, Mersin ve Antalya Büyükşehir Belediyelerinin ise kaybedildiği hatırlatıldı.

YÜZDE 2 FARKLA KAZANILAN VE KAYBEDİLEN YERLER

Analizde partinin, Zonguldak, Yalova ve Hatay Büyükşehir belediyelerinin de bulunduğu toplam 19 belediyede yüzde 2'den az farkla seçimi kazanırken, Ankara ve Antalya Büyükşehir belediyelerinin de aralarında bulunduğu toplam 25 belediyede ise yüzde 2'den daha az oy farklarıyla seçimi kaybettiği bildirildi.

"Mevcut belediyelerin başarılı ve başarısız geçmişleri",  "aday saptama konusundaki başarı ve başarısızlıklar" gibi yerel seçimlerindeki oy dağılımını belirleyen etkenlerin de sıralandığı analizde, CHP'nin 36 il ve 407 ilçede yüzde 10'un altında oy aldığı belirtildi.

Buna göre, CHP, Afyon, Ağrı, Aksaray, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Konya, Kütahya, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Van ve Yozgat'ta yüzde 10'un altında kaldı.

İLÇELER

Tablo halinde ilçelerdeki oy sayıları ile CHP'nin aldığı oy oranları da sıralandı.

Tabloya göre CHP'nin yüzde 10'un altında oy aldığı ilçelerden bazıları şöyle:

"Adana-Kozan, Adıyaman-Kahta, Afyonkarahisar-Bolvadin, Aksaray-Gülağaç, Ağrı Doğubeyazıt, Ankara'nın Çubuk, Sincan, Polatlı, Kızılcahamam, Kazan, Haymana, Güdül ilçeleri, Bolu-Gerede, Bursa-Orhangazi, Sakarya-Sapanca, Sambun-Bafra, Sivas-Gürün, Şanlıurfa-Viranşehir, İstanbul-Arnavutköy-Sultanbeyli, Van-Çatak"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler