CHP iki yasa teklifi birden verdi

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, TBMM’ye iki yasa teklifi verdiğini belirterek, “Birinci öneri yargılamanın yeniden yapılması konusunda, CMK’da bir değişiklik yapılmasına yöneliktir. İkinci öneri, Fatih Hilmioğlu gibi mağdur olan kişilerin mağduri

CHP iki yasa teklifi birden verdi

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, TBMM’ye iki yasa teklifi verdiğini belirterek, “Birinci öneri yargılamanın yeniden yapılması konusunda, CMK’da bir değişiklik yapılmasına yöneliktir. İkinci öneri, Fatih Hilmioğlu gibi mağdur olan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yöneliktir. Bu önerinin Öcalan’ın durumu ile ilgili kesinlikle ilgili yoktur” dedi.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında TÜBİTAK’ın son raporu ile herkesin tartışmasız kabul ettiği bir gerçeğin ortada olduğunu söyleyen Süheyl Batum, hukuka uygun olmayan soruşturma, kovuşturma ve hukukun göz ardı edildiği davaların olduğunu söyledi. Çok tartışılan gizli tanıkların davaların hukuka aykırılığını gösteren en önemli delil olduğunu söyleyen Batum, “TÜBİTAK’ın son raporu artık hiç kimsenin bir yapmadan oturmasını olanaksız hale getirdi” dedi.

Batum, daha önceden kendilerinin özel yetkili mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk sürelerinin azaltılması için kanun teklifleri verdiklerini hatırlattı. Yeni iki tane kanun teklifi verdiklerini söyleyen Batum, “İki temel zorunluluktan yola çıktık, birincisi, içinden çıkılmaz hele gelmiş hukuku biraz daha içinden çıkılmaz hale getirecek formüllere itibar etmemek zorunluluğuydu. Yeniden yargılamanın bir yasa ile yapılması, yargı kararlarının bir yasa ile yok sayılması ya da verilmemiş sayılması, anayasal kuvvetler ayrılığını tamamen ortadan kaldıracak bir öneriydi.

İkinci temel sorumlukta, 2007’den beri sürdürülen ve iktidar tarafından göz ardı edilen hukuksuzluklar bugün için iktidar tarafından da kabul edilir oldu. Timsah gözyaşları bu oyunun suç ortağı olan iktidar tarafından akıtıldı. Hukuka karşı haklı ve yoğun güvensizlik duygusu her formülün konuşulur olması sonucunu ortaya çıkarttı. Bu iki boyutlu hukuksuzluğu düşmemek, biran önce süregiden yaşanan acıları ortadan kaldırmak amacıyla bu iki yasa tasarısını TBMM’ye verdik” diye konuştu.

ÖCALAN’I KAPSAMIYOR

Hazırlanan önerinin Abdullah Öcalan’ı kapsamadığının altını çizen Batum, “Birinci öneri yargılamanın yeniden yapılması konusunda, CMK’da bir değişiklik yapılmasına yöneliktir. İkinci öneri, Fatih Hilmioğlu gibi mağdur olan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yöneliktir. Bu önerinin Öcalan’ın durumu ile ilgili kesinlikle ilgili yoktur. Sadece Öcalan’ın yararlanacağı düşüncesi bir spekülasyondan ibarettir. Yasa 70 yaşındakileri kapsıyor, bir defa Öcalan 70 yaşında değil. Bu yasa önerisi şuanda hemen yararlanabilecek kişiler için hazırlanmıştır” şeklinde konuştu.

Batum, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması teklifinin kapsamı ile ilgili olarak, “Bu konuda sahte tanıklıklar, sahte kanıtların olduğu bütün davalar için bunun geçerli olması lazım” diyerek, toptancı bir şekilde bütün yapılan soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin geçersiz olmasını istemediklerini, KCK’da, şike davasında aynı şey ileri sürülmesi durumunda yararlanılabileceğini ifade etti. Yeniden yargılama ile ilgili sonuçlanmış davaların ne olacağının sorulması üzerine Batum, “Özel yetkili mahkemeleri kaldırmak tek başına sorunu çözmez. Aynı zamanda kamunun vicdanını kanatan, TÜBİTAK raporuyla ortaya çıkan durumlara ne yapacağız. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na taktir yetkisini azaltıp, ‘götür bunu yargılat’ demek gerek” açıklamasında bulundu.

BOZDAĞ HAKKINDAKİ FEZLEKE

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında Meclis’e gönderilen fezlekenin usule uygun olmadığı gerekçesi ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri gönderilmesiyle ilgili soru üzerine Batum, “Biz bu konuda araştırma önergesi vereceğiz. Adalet Bakanlığı’na gönderilmiş, neyi hukuka aykırı bunların? Bunların hepsi Bekir Bozdağ’ı Yüce Divan’dan kurtarmak için getirilmiş şeylerdir” dedi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset