Canalioğlu'ndan hükümete deniz uyarısı

 CHP Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu, teknelere getirilen doktor ve hemşire bulundurma zorunluluğu ile ilgili olarak, “Hükümet, öncelikli olarak deniz kirliliğine neden olan sebeplerle ilgili olarak çalışma yapmalıdır” dedi.Türkiye’nin balıkçılı

Canalioğlu'ndan hükümete deniz uyarısı

 CHP Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu, teknelere getirilen doktor ve hemşire bulundurma zorunluluğu ile ilgili olarak, “Hükümet, öncelikli olarak deniz kirliliğine neden olan sebeplerle ilgili olarak çalışma yapmalıdır” dedi.


Türkiye’nin balıkçılıkla ilgili Norveç’i örnek almasını isteyen Canalioğlu “Norveç’te yılda 1 milyon ton somon üretiliyor, 1.5 milyon ton uskumru tutuluyor. Somon geliri 4.5 milyar, uskumru geliri 1.5 milyar euro. İki kalem balıktan 6-7 milyar euro gelir elde ediliyor. Diğer balık türleri ise cabası” diye konuştu. Balıkçı tezgahlarında her geçen gün balık çeşitlerinin azalmakta olduğunu, var olan çeşitlerin ise oldukça küçük olduğuna değinen Volkan Canalioğlu, “Eskiden hamsi sürüleri sahillere vurur, vatandaşlar ise o dönemlerde tenekelerle hamsi alıp tuzlama yapıyorlardı. Kiloluk istavritler tezgahları süsler, bolluktan dolayı hamsi ve küçük boy balıklar tarlalara gübre olarak dökülürdü. Gelişen teknoloji ile birlikte artan bilinçsiz av ve buna eklenen deniz kirliliği bugünkü duruma gelmemize neden olmuştur. Hükümet, doktor ve hemşire bulundurma zorunluluğundan önce denizlerimizin kirlenmesine neden olan faktörlerle ve bilinçsiz avlanma ile ilgilenmeli. Balıkçılıkta Norveç örnek alınmalı” diye konuştu.


“Ülkemizde yürürlükte olan denizlerle ilgili yasaların yeniden elden geçirilmesi gerekmektedir” diyen Canalioğlu “Balıkçılık Bakanlığı kurulmalı ve denizlerimiz bu başıbozukluktan kurtulmalı. Bu ülkemizin, balıkçılarımızın ve denizlerden yararlanan vatandaşlarımızın lehine olacaktır. Büyük teknelerde sağlık görevlisi bulundurulması elbette yararlıdır ancak, bundan önce denizlerimize sahip çıkmalıyız. Denizlerdeki canlılar bizim ortak mirasımızdır. Deniz canlı kaynaklarının kullanımı sürdürebilir olmalıdır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset