Canalioğlu "Balıkçılar" için sordu

CHP PM üyesi ve Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu, Balıkçılığın sorunları ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.Karadeniz Bölgesinin önemli geçim kaynaklarından biri olan “BALIKÇILIĞIN”sorunlarının araştırılması ve alın

Canalioğlu "Balıkçılar" için sordu

CHP PM üyesi ve Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu, Balıkçılığın sorunları ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

Karadeniz Bölgesinin önemli geçim kaynaklarından biri olan “BALIKÇILIĞIN”sorunlarının araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacı ile TBMM’ de Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını isteyen Canalioğlu şunları söyledi;

Türkiye kendisine özgü ekosistemi olan, zengin su kaynaklarına ve dünyanın en önemli denizlerine sahip ülkelerinden biridir. Ancak, uygulamaya yönelik uzun süreli yönetim strateji ve planlarının olmayışı, özellikle 1980’li yıllardan itibaren ülkemizdeki sosyal ve ekonomik alandaki gelişmelere bağlı olarak, Karadeniz de dâhil olmak üzere denizel kıyı alanları, doğal yapısından uzaklaşarak yoğun bir bozulma sürecine girmişlerdir. Denizel ekosistemin olumsuz yöndeki değişiminde, balıkçılık aktivitelerinin yanı sıra kıyı kaynaklarının yetersiz yönetiminin de bu durum üzerinde önemli payı bulunmaktadır.

Nitekim kıyı bölgelerinde yıllardan beri kentsel alan ve karayolu geçirmek amacıyla denizin doldurulması ile arazi kazanma çalışmaları, mahmuz, dalgakıran, balıkçı barınağı ve liman gibi kıyı yapıları şehirlerin ve sanayi kuruluşlarının katı ve sıvı atıklarının denizlere boşaltılması, akarsu ağızlarında ve kıyıya yakın mesafelerde faaliyet gösteren kum-çakıl ocakları, yoğun ve bilinçsiz balıkçılık gibi çok çeşitli aktiviteler sonucu avlanan balık miktarındaki azalışlara duyarsız kalınması bu durumun belli başlı nedenleridir.

Hatalı avlanma ve deniz kirliliği balık avlama eylemini, bir iktisadi faaliyet kolu olmaktan çıkartıp, katliama dönüştürmüştür. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin denizlerinde hatalı avlanma ve kirlenmeye bağlı olarak birçok balık türünün nesli tükenmiştir. Bu durum, balıkçıların istedikleri verimi alamamalarına ve dolayısı ile denize çıkmamalarına yol açmıştır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler