Bugün seçim olsa kim kaç oy alır

 CHP'nin yaptırdığı kamuoyu beklenti analizlerine göre CHP'nin performans endeksi artarken, siyasi başarı endeksinde gerileme oldu. İktidar partisi AKP'de de gerileme olurken, MHP'deki yükselme dikkat çekti. CHP'nin yarın toplanacak PM toplantısında detay

Bugün seçim olsa kim kaç oy alır

 

CHP'nin yaptırdığı kamuoyu beklenti analizlerine göre CHP'nin performans endeksi artarken, siyasi başarı endeksinde gerileme oldu. İktidar partisi AKP'de de gerileme olurken, MHP'deki yükselme dikkat çekti. CHP'nin yarın toplanacak PM toplantısında detaylarının ele alınması beklenen raporda siyasi partilerin başarı grafikleri değerlendirildi. Vatan gazetesinin haberine göre, AKP'nin başarı endeksi Ocak ayında yüzde 40.1 iken Eylül ayında bu oran 31.1'e geriledi. CHP'nin Ocak ayındaki başarı endeksi yüzde 20.8 iken Eylül ayında bu oran 17.3'e geriledi. MHP'nin 11.2 olan başarı endeksi ise 12.7'ye yükseldi. 
 
PERFORMANS ARTTI AMA 
 
Ipsos KMG'nin yaptığı çalışmaya göre CHP'nin Ocak ayından bu yana başarı performansı 6 puan arttı. Ancak performans artsa da başarı endeksinin düşmesi dikkat çekti. Çalışmaya göre Meclis'teki 4 partinin başarı endeksleri şöyle: 
 
Parti: Ocak - Mart - Mayıs - Temmuz - Eylül 
 
AKP: 40.1 - 42.2 - 40.6 - 40.7 - 31.1 
 
CHP: 20.8 - 19.8 - 18.0 - 18.1 - 17.3 
 
MHP: 11.2 - 12.8 - 11.7 - 10.7 - 12.7 
 
BDP: 6.9 - 8.5 - 7.6 - 6.3 - 4.6   
 
KÖTÜMSER GELİŞME 
 
CHP'nin PM'ye sunulacak raporunda şu ifadelere yer verildi: 
 
"Kamuoyu beklentilerini daha yakından anlamak üzere farklı araştırma kuruluşlarının gerçekleştirdiği araştırmalar yakından izlemektedir. Ipsos KMG iki ayda bir yaptığı Türkiye Barometresi Raporunda; Eylül ayında kamuoyunun memnuniyetinde anlamlı bir azalma ve geleceğe yönelik beklentide de kötümser bir gelişme söz konusudur. 
 
Eğitimde 4+4+4 uygulamasının, dış politikada Suriye konusuna yaklaşımın güvenlik/terör konusunda artan terör olaylarının Hükümetin hanesine eksi puan olarak yansıdığı yorumu yapılabilir. Hükümetin performans göstergelerine bir başka açıdan bakıldığında, genel olarak Hükümetin performansını başarılı bulanların oranı Temmuz’da yüzde 40,7 iken bu oran Eylül’de yüzde 31,1’e inmiştir. CHP’nin performans endeksinde 6 puanlık artış tespit edilmektedir. 
 
'Bu Pazar milletvekilliği genel seçimi olsa, oyunuzu hangi partiye verirdiniz?' sorusuna verilen cevaplarda Eylül’de AKP’ye yönelik tercihte nispi bir azalma, CHP ve MHP’de ise Temmuz’a göre nispi bir artış gözlenmektedir. CHP’nin Eylül’deki seçmen desteği Mayıs 2012 seviyesine yakındır." 
 
Rapora göre hükümetin siyasi performans endeksinde yılbaşından bu yana sağlık alanında 4 puanlık; eğitim alanında 19 puanlık; dış politikada 18 puanlık terörde 17 puanlık bir gerileme oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset