Belediye meclis üyesi nasıl seçilir? Adaylık şartları nelerdir? Yetki ve görevleri nelerdir?

Yaklaşan yerel seçim öncesi belediye meclis üyesinin nasıl seçildiği ve yetkileri gibi pek çok konuda araştırma yapılıyor. Detaylar haberimizde.

Belediye meclis üyesi nasıl seçilir? Adaylık şartları nelerdir? Yetki ve görevleri nelerdir?

Belediye meclisi, yerel yönetimin demokratik bir platformu olarak şehrin veya belde'nin ortak ihtiyaç ve beklentilerine yanıt verirken kent halkının iradesini temsil eder.

Belediye meclis üyeleri ile ilgili olarak, "nasıl seçilir, adaylık şartları nelerdir, yetki ve görevleri nelerdir" gibi aramalar yapılıyor. İşte belediye meclis üyeleri ile ilgili bilgiler;

Belediye meclis üyeli adaylığı şartları

Belediye meclisi üyesi olabilmek için, Türk vatandaşı olup en az 18 yaşında olmak ve ilgili seçim bölgesinde en az 6 ay süreyle ikamet etmek gereklidir. Ayrıca, belirli yasal kısıtlamaları taşımamak da önemlidir.

Nasıl belediye meclis üyesi adayı olunur?

Bağımsız adaylar, ilgili seçim çevresinin bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına başvurarak belediye meclis üyeliği için gerekli başvuru formunu doldurmalıdır. Siyasi parti üyesi adaylar ise öncelikle bağlı oldukları partiye başvurmalı ve parti sürecini tamamladıktan sonra aday olabilirler.

Başvuru süreci ve seçimler

Belediye meclis üyeliği başvuruları, Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği mahalli idareler seçim takvimine göre gerçekleştirilir. Meclis üyeleri ise beş yılda bir yapılan mahalli idareler seçimleri sonucunda en fazla oy alan adaylar arasından seçilirler.

Belediye meclis üyesinin görev ve yetkileri nelerdir?

Meclis üyeleri, yürüttükleri çalışmaları ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde sürdürürler. Aynı zamanda, Meclis I. ve II. Başkan Vekilliği, Divan Kâtipliği, Encümen Üyeliği gibi çeşitli görevler alabilirler ve meclis toplantılarında önemli kararlar alırlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset