Başbakan Erdoğan'ın 2015 planı!

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilirse başkanlık sistemiyle ilgili Anayasa değişikliğine yoğunlaşacak.Cumhurbaşkanı olarak Köşk’e çıkması durumunda yürütme erkinde daha etkin olacağı sinyalini veren Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makamını fiili ola

Başbakan Erdoğan'ın 2015 planı!

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilirse başkanlık sistemiyle ilgili Anayasa değişikliğine yoğunlaşacak.

Cumhurbaşkanı olarak Köşk’e çıkması durumunda yürütme erkinde daha etkin olacağı sinyalini veren Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makamını fiili olarak “başkanlık” gibi kullanacak, hükümetle daha yoğun ve sıkı bir bağ kuracak. Yürütme erkinin başı olarak Cumhurbaşkanı sıfatıyla, kabineye başkanlık etmeye devam edecek olan Erdoğan, parti ve Meclis’le bağını ise zorunlu olarak koparacak.

OY ORANI BELİRLEYECEK

AK Parti kurmayları, Erdoğan’ın bu bağın kopması nedeniyle 2015 seçimlerinde partinin güç kaybına uğramasını önleyecek formülü de gündemine aldığını ifade ediyor. Kurmaylar; Erdoğan’ın, 2015 seçimlerine kadar, başkanlık sistemine geçişle ilgili Anayasa değişikliğini referandum çoğunluğunu elde edebilecek şekilde Meclis’ten geçirmeye odaklanacağını belirtiyor. Erdoğan’ın bu konuda atacağı adımı, 10 Ağustos’ta alacağı oy oranı belirleyecek. Yüzde 55’in üzerinde oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Erdoğan, bu oy oranını başkanlık için “onay” olarak değerlendirecek.

BAŞKANLIK İÇİN İNECEK

Bu hesaba göre Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak Köşk’e çıktıktan sonra söz konusu Anayasa değişikliği için Meclis’te, 330 milletvekilinin oyunu ve desteğini alabileceği koşulları oluşturmaya çalışacak. Bu desteğin bulunmasıyla birlikte Anayasa değişikliği için düğmeye basılacak. Anayasa değişikliğine ilişkin referandumun, Haziran 2015’te yapılacak milletvekili genel seçimleriyle birleştirilebileceği belirtiliyor. Böylece Erdoğan’ın, partisinden bağımsız olarak referanduma destek için meydanlara inebileceği kaydediliyor. Erdoğan’ın, cumhurbaşkanlığında 5 yıllık ilk dönemi tamamladıktan sonra ikinci 5 yılda, “başkan” olarak görev yapmayı hedeflediği belirtiliyor.

330 VEKİL GEREKİYOR

Anayasa değişikliğinde referandum kararının alınabilmesi için 330 milletvekilinin oyu gerekiyor. AK Parti’nin halen Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek dahil toplam milletvekili sayısı 313. Erdoğan, Köşk’e çıkarsa sayı 312’ye inecek. Meclis Başkanı’nın da oylamalarda oy kullanmadığı dikkate alınırsa referandum için en az 19 milletvekilinin daha desteği gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset