Başbakan Erdoğan istifa edecek mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olması sonrası AK Parti'nin başına kimin geçeceği yönündeki tartışmalara AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan yanıt geldi.Kurtulmuş, “Başbakan Erdoğan genel başkanlıktan istifa edece

Başbakan Erdoğan istifa edecek mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olması sonrası AK Parti'nin başına kimin geçeceği yönündeki tartışmalara AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan yanıt geldi.

Kurtulmuş, “Başbakan Erdoğan genel başkanlıktan istifa edecek mi?” sorusuna “Bu siyasi hareketin lideri Sayın Erdoğan’dır. Nerede olursa olsun bu hareketin lideri olduğu gerçeği değişmeyecektir” diye yanıt verdi.

ERDOĞAN'IN DÜNKÜ KONUŞMASI

Bir kere Sayın Başbakanımız siyasetin içinden gelmiş birisi inşallah birinci tursa cumhurbaşkanı seçileceğini düşünüyoruz. Milletimiz bu desteği verirse bundan sonra son derece aktif icraatın içinde olan, Türkiye'nin bütün meseleleri ile Türkiye'de uzun yıllar başbakanlık yapmış olmanın verdiği tecrübe ile daha aktif sürdürecektir cumhurbaşkanlığını. 12 yıldır devam eden reform süreçlerinin, yeni anayasa çalışmalarının başlatılması, Türkiye'de toplumsal bütünlüğün sağlanması gibi yani yeni Türkiye'nin inşası sürecinde yarım kalan meselelerde bunların tamamlanması için ciddi biçimde motivasyon unsuru olarak cumhurbaşkanlığı makamı kullanılacaktır. İnşallah bu süreçlerde Sayın Başbakanımız yeni Türkiye'nin lideri olarak Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde icraatlarına devam edecektir.

ANAYASA ZORLANACAK MI?

Hayır. Zaten mevcut anayasa icraatın başı olarak cumhurbaşkanını tanıyor. Mühim olan pozisyonların ve şahısların ötesinde Türkiye'nin 10 yıllık sürecinde hangi istikamette yol alacağıdır. 2023 hedeflerini karşılamak için atılacak olan adımlar Türkiye'yi yönetenlerin temel sorumluluğu olacaktır. Türkiye'deki reform süreçlerinin artık şahıslardan uzak kalıcı hale getirilmesi ve Türkiye'de hep eksik kaldığını düşündüğümüz hususların bütünüyle tamamlanması için adımlar atılacaktır.

KÖŞK'LE HÜKÜMET ARASINDA UYUM BOZULURSA!

Böyle bir şey olmaz, olmayacak bir şey içinde konuşmanın çok uygun olmadığını düşünüyorum. Zaten yine şahıslardan uzak, bundan sonra ne olur ne olmaz tartışmasından uzak olarak Türkiye'de bundan sonraki süreçte çok ciddi bir anayasal reforma ihtiyaç var. Bu da şimdiye kadar olduğu gibi birkaç temel maddeyi değiştirmek değil. En önemli meselelerden birisi Türkiye'de tam anlamıyla bir güçler ayrımı prensibinin ortaya konmasıdır. 82 Anayasası güçlerin parçalanması prensibini ortaya getirmiştir.

Örneğin; parlamentonun ya da hükümetin denetlenmesi ciddi biçimde gerçekleşememektedir. Dolayısıyla Türkiye'de hem devletin çok iyi denetlendiği bir sistemin kurulması hem güçler ayrımı prensibinin yönetim birliği ilkesi çerçevesinde yeniden yapılanması gerekir.

Bu da çok kuvvetli bir anayasal reform gerektirecektir. Devlet başkanlığı sistemi Türkiye'nin gittiği istikamet burasıdır. Başkanlık sistemine doğru Türkiye gidiyor. Türkiye'nin birikmiş sorunlarını tam manasıyla çözebilmesi ve tam manasıyla güçler ayrılığı prensibinin de oluşması lazım. Bunun için başkanlık adımı atılabilir.

ERDOĞAN İSTİFA EDECEK Mİ?

Erdoğansız AK Parti söyleminin veya sorununun ben çok doğru olmadığını düşünüyorum. 30 Mart seçimleri önemli bir dönüm noktasıdır. Bu seçimlerde milletin kendisine vermiş olduğu destekle bir siyasi hareket haline dönmüştür. Bu siyasi hareketin lideri Sayın Erdoğan’dır. Nerede olursa olsun bu hareketin lideri olduğu gerçeği değişmeyecektir.

GENEL BAŞKANLIĞI MEHMET ALİ ŞAHİN Mİ VEKALET EDECEK?

Bunların hepsi resmen cumhurbaşkanlığı görev teslim süreci yapılmadan bunların konuşulmasını doğru bulmuyoruz. Bir kere hiçbirimiz; ne ben ne arkadaşlarımız kendi şahsi hesaplarımız bizler ne olacağız diye siyaset yapmayız. 28 Ağustos’tan sonrada parti içinde oturulur konuşurlu yola devam ederiz. AK Parti’nin geleceği Türkiye'nin geleceği haline dönmüştür. İsimlerden önemli olan şey bundan sonra AK Parti’nin yoluna nasıl devam edeceğidir. Bundan sonraki dönüşümü hangi adımları atarak yapacağız, yeni Türkiye'nin bundan sonraki hedefleri nelerdir bunları nasıl güncelleyeceğiz bu istikamette yola devam ederiz.

YENİ TÜRKİYE HEDEFİNDE ABDULLAH GÜL VAR MI?

O kendi şahsi kanaatidir. Ama sonuçta hiç birimizin ismi bu süreçlerde Türkiye'nin 150 yıllık derin uykusundan Türkiye uyanmıştır güçlü bir ülke olma yolunda hızlı adımlara ilerliyor. Mühim olan Türkiye'nin bu istikamette yoluna devam etmesidir.

Gelecek ya da gelebileceklerin yanında, Başbakan’ın konuşmasından da 2015’teki seçimlere katılmayacak isimler var. 69 kişi içinde çok önemli isimler var. Parti yönetimi nasıl şekillenecek?

Bir kere bu isimlerin milletvekili olmayacak olmaları parti yönetiminde bulunmayacakları anlamına gelmez. Bu arkadaşlarımızın büyük birikimlerinden hem parti istifade eder hem Türkiye istifade eder. Gençlerin büyük desteğini almış olan bir partide kadroların yenilenmesi gençlerin süreçlere katılması, 18 yaşa indirilmesi planlanan seçilme hakkından bahsetti Sayın Başbakan. Hepimiz faniyiz, dolayısıyla hiç birimizin kişisel hesaplarımızla kaim olan bir süreçle karşı karşıya değiliz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset