Bakanlık'tan tapusu olana müjde

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Osmanlı tapuları olan vatandaşlara müjdeli haber geldi. Tapu sahipleri dedelerinden kalma araziler için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde dava açıp parasını veya arazisini alabilecek. Osmanlı tapuları olan vata

Bakanlık'tan tapusu olana müjde

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Osmanlı tapuları olan vatandaşlara müjdeli haber geldi. Tapu sahipleri dedelerinden kalma araziler için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde dava açıp parasını veya arazisini alabilecek.
 
Osmanlı tapuları olan vatandaşlar tapularını geri alabilecek. Şahıslar, dedelerinden kalma Osmanlı tapuları için kadastro geçtikten sonra dava açabilecek ve arazilerini alabilecek. Ancak arsa üzerinde herhangi bir yapılaşma varsa bu yapıların yıkılması yerine o arsanın değeri üzerinden hak sahiplerine parası verilecek.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, kadastro kanununa göre vatandaşın dedelerinden kalma Osmanlı tapularını geri alabileceklerini belirterek, “Arazilerin kadastroları yapılıp askıya çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde hak sahipleri dava açıp tapularını veya parasını değeri üzerinden geri alabilir” dedi.
 
Şimdiye kadar birçok kişinin tapusunu geri aldığına dikkati çeken Güney, hâlâ davası süren hatta 50 yıldır davası sürenler olduğunu dile getirdi.
 
Güney, arazilerin kadastrosu yapıldıktan sonra 10 yıl içerisinde hak sahipleri dava açmadığı takdirde arazilerin devlet hazinesine gireceğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Osmanlı İmparatorluğu döneminde toprakların hepsi Osmanlı’ya aitti. Halkın sadece o toprağı işletmesine izin veriliyordu. Bu yüzden aslında bu araziler tam olarak şahıslara ait değil devlete ait yerlerdi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin kadastro kanununa göre vatandaşa bu haklar tanındı.
 
Ancak diğer türlü olsaydı Osmanlı’nın, Bosna’da, Arnavutluk’ta, Kırım’da, Fas’ta, Cezayir’de, Yemen’de tapuları hâlâ duruyor. Osmanlı buraları savaşla kaybetmedi buralardan geri çekildi. Eğer öyle olsaydı biz buralarda tapular üzerinde hak ilan edip alabilirdik.”
 
ULUSLARARASI KONGRE
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 21-23 Kasım 2012 tarihlerinde İstanbul’da ‘Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü’ adıyla uluslararası bir kongre düzenleyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın himayesinde gerçekleşecek kongrenin Onursal Başkanlığını ise dünyaca ünlü Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Halil İnalcık üslendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset