Azmi Kuvvetli: “Çay üreticisi mağdur, çay sezonu sancılı başladı”

İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli Çay sezonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Azmi Kuvvetli: “Çay üreticisi mağdur, çay sezonu sancılı başladı”

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17.05.2021 tarihinde, 2021 için yaş çay alım fiyatı; 3.87 TL ve kg. başı 13 Kuruşluk destekleme ile birlikte  4 TL olarak açıklamıştı. 

İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli Çay fiyatının üreticiyi mağdur ettiğini ve çay sezonunun sancılı başladığını söyledi.

Azmi Kuvvetli: “Çay üreticisi mağdur, çay sezonu sancılı başladı”

Kuvvetli Çay üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Azmi kuvvetli yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Cumhurbaşkanın açıkladığı bu fiyat başta memleketi Rize olmak üzere Trabzon ve bölgede çay üreticilerini hayal kırıklığına uğratmıştır. Çay üreticilerimiz gübre fiyatlarındaki artışın dikkate alınmadığını, yevmiye ve işçilik maliyetlerindeki yükselişin hesaba katılmadığını ifade etmektedirler. Enflasyondaki önlenemeyen yükseliş üreticiye verilen fiyattaki artışı daha sezon başında yok etmiştir. Üretici mağdurdur. Çay sezonu sancılı başlamıştır.  

Çay üreticisine verilen destekleme primi bu yıl da 13 kuruş olarak belirlenmiştir.  Destekleme 6 yıldan beri hiç artış göstermeden 13 kuruş olarak devam etmektedir. Pandemi nedeniyle zor durumda olan herkes gibi çay üreticilerimiz de zor durumdadır. Hükümetin destek paketleri açıkladığı bir dönemde çay üreticisine verilen desteklemenin arttırılmaması nasıl izah edilebilir? Bu dönemde çay üreticisi desteklenmeyecek de ne zaman desteklenecektir? Açıklanan yaş çay fiyatı da, üstüne eklenen destekleme primi de hiçbir şekilde enflasyonun karşılığı değildir. Ülkede yaşanan ekonomik çöküş, enflasyon ve bunun yanında tüm temel tüketim maddelerindeki yüzde 100’lere varan zamlar dikkate alındığında, üreticinin eline geçecek olan para daha ilk aylarda eriyip gidecektir. 

Azmi Kuvvetli: “Çay üreticisi mağdur, çay sezonu sancılı başladı”

Üretim maliyetlerinin aşırı artması sebebiyle hem çay üreticisinin hem de bizim beklentimiz; çayın fiyatının en az 4.5 TL olmasıydı. Açıklanan fiyat, beklentilerin altında olmasına rağmen birinci sürgün yaş çay alım kotasının dekar başına 600 kg. olarak uygulanacağı duyurulmuş, bu da çay üreticisini bir yönüyle umutlandırmıştı. Ancak günlük 15 kg seviyesinde kontenjan konulması bu umutları karartmıştır. Çayın toplama süresini en fazla 10 gün olarak kabul edersek günlük 15 kg kontenjan uygulanması ile çay üreticisinin ÇAYKUR'a dekar başına 600 kg çay vermesi mümkün değildir. İşte bu yüzden üretici kontenjan uygulamasına isyan etmektedir. Kontenjan uygulaması üreticiyi özel sektörün insafına teslim etmektir. Bu uygulama sebebiyle Cumhurbaşkanın açıklamış olduğu bürüt 4 TL fiyat, özel sektörde dün itibarıyla 2.80 - 2.90 TL. seviyelerine kadar düşmüştür. Bu fiyat geçen yıl açıklanan fiyatın da altında bir fiyattır. ÇAYKUR fabrikalarında yoğunluk olmamasına rağmen 15 kg. kontenjan neden uygulanmaktadır? ÇAYKUR kimin yanındadır? Üreticinin feryadına kulaklarına daha ne kadar tıkayacak, yaşanan mağduriyete ne kadar sessiz kalacaktır?

Azmi Kuvvetli: “Çay üreticisi mağdur, çay sezonu sancılı başladı”

Açıklanan dekar başına 600 kg kotanın gerçekleşebilmesi günlük kontenjan en az 50-60 kg.  civarında olmalı ki; üretici zamanında kesimini yapsın ve açıklanan fiyattan satabilsin. Çay zamanında toplanmazsa sertleşir, su oranı düşer ve aroma değerini kaybeder. Kontenjan uygulaması, ÇAYKUR’un üreteceği çayın hem kalitesini düşürecek hem de Cumhurbaşkanının açıkladığı 4 TL’lik fiyattan bile üretici gerçek anlamda faydalanmamış olacaktır. Fiyatta aradığını bulamayan üretici, kota ve kontenjan uygulamaları nedeniyle mağdur olmuş, emeği heba edilmiştir. 

İktidar sahipleri, müjde müjde diyerek algı oluşturmaya çalışıyor ama çay üreticisi bir önceki yıldan daha kötü duruma düşmüştür. Bunu görmüyorlar mı? Artık gerçeklerle yüzleşsinler. Çeşitli provokasyon ve tehditlerle uğraşacağına mağdur çay üreticinin sesine kulak versinler. Biz İYİ Parti olarak, mağdur çay üreticilerimizin yanındayız. Onların sesiyiz. Trabzon Milletvekilimiz Sayın Hüseyin Örs bu mağduriyeti defalarca TBMM’de gündeme getirdi. Sezon başlamadan uyarılarda bulundu. Bundan sonra da Milletimizin emrinde, vatandaşın derdinde olmaya devam edeceğiz."

Azmi Kuvvetli: “Çay üreticisi mağdur, çay sezonu sancılı başladı”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset