"Asgari ücret sözümüz daimidir"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yeni asgari ücret politikasının 2023 hedeflerini gerçekleştirme konusunda yepyeni bir adım olduğunu belirterek, "İnşallah güzel bir sonucu bu değerlendirmeler ışığında hep birlikte belirleyeceğiz" dedi. As

"Asgari ücret sözümüz daimidir"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, yeni asgari ücret politikasının 2023 hedeflerini gerçekleştirme konusunda yepyeni bir adım olduğunu belirterek, "İnşallah güzel bir sonucu bu değerlendirmeler ışığında hep birlikte belirleyeceğiz" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında 2016 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için toplandı. Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu başkanlığında toplanan komisyonda işçi kesimini Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Komisyonun bu yılki ilk toplantısına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK Yönetim Kurulu Gözlemci Üyesi Metin Demir, her iki konfederasyonun temsilcileri ve bürokratlar katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Bakan Soylu, "Milletimizle yapmış olduğumuz sözleşme ve mukavele bizim açımızdan asli olandır ve geçerli olandır. Atılan her bir oy hangi siyasi iradeyi tespit ederse etsin bir meşruiyet çerçevesi oluşturur. Yeni asgari ücret politikamız 2023 hedeflerini gerçekleştirme konusunda yepyeni bir adımdır. Hem milletimizin refahı açısından hem de ülkemizin büyümesi ve yükselmesi açısından bu 13 yıllık dönemde birçok alt yapı donanımlarını gerçekleştirdik. Ekonomik açıklarımızı, demokratik açıklarımızı, kalkınma açıklarımızı kapattık. Bu arada insanımızın refahını, sosyal politikalarla buluşmasını hiçbir zaman eksik etmedik" diye konuştu.

"SEÇİM ÖNCESİ ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ VERDİĞİMİZ TAAHHÜTLERİMİZ BİZİM MİLLETİMİZE OLAN TESLİMİYETİMİZDİR"

"Şu çok nettir, seçim öncesi asgari ücretle ilgili verdiğimiz taahhütlerimiz bizim milletimize olan teslimiyetimizdir" diyen Soylu, şunları kaydetti:

"Burada bugün önereceğimiz net bin 300 liralık asgari ücret konusunda inanıyorum ki müzakereler, değerlendirmeler, tartışmalar ve ortaya çıkacak sonuç çerçevesinde milletimizi, çalışanımızı, emek hayatımızı memnun edecek bir sonuç gerçekleşecektir. Buradaki çizgimizde nettir ve açıktır. Üretimimizin rekabetini de gözetiyoruz, bir taraftan da mali disiplinimizi gözetiyoruz. Bütün bunların dengelendiği rasyonel bir politika bizim en temel bakış açımızdır. Bunu gerçekleştirirken ve yaparken de meşru zemin ve bu masanın etrafı, buradaki temsil aslında bizim en temel gücümüzdür. Dilimiz bir demokrasi dilidir. Dilimiz bir uzlaşma dilidir. Kafamızda önceden planlanmış bir ajanda yoktur. Bu masa değerlendirmelerini, düşüncelerini, zorlukları ve kolaylıkları değerlendirecek ve inşallah bizim taahhütlerimizin, vaatlerimizin ortaya konulduğu bin 300 liralık önerdiğimiz asgari ücret çerçevesinde inşallah güzel bir sonucu bu değerlendirmeler ışığında hep birlikte belirleyeceğiz."

"Bin 300 liralık sözümüz daim bir sözümüzdür" diyen Bakan Soylu, bunun vergi diliminden etkilenmeyeceğini bildirdi.

"BİZ ASGARİ ÜCRETİN YIL BOYUNCA NET OLARAK ÖDENMESİNİ ÖNERİYORUZ"

İşçi kesimi adına konuşma yapan Türk-İş Temsilcisi Nazmi Irgat, "Yeni güven oyu alan hükümetimizin bin 300 lira olarak açıkladığı asgari ücret tespitinin komisyonumuzda objektif verilerde esas alınarak gerçekten işçilerin yaşam koşullarının iyileştirileceği bir yapıyı dengeleyeceğini umutla bekliyoruz. Bunu bizde olumlu adım olarak görüyoruz. Belirleyeceğimiz asgari ücretin çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşayacak bir ücret seviyesinin oluşturulmasını umutla bekliyoruz. Hakkaniyetli pay talep etmektedir bizim çalışanlarımız. Bu rakamın telaffuz edilmesiyle beraber kamuoyunda işsiz kalınacağı tehdidi yaşanmakta, istihdamın daralacağı yaşanmakta ki bu konuyla ilgili kamuoyunda işverenlerimiz tarafından dillendirilen rekabetin olumsuz etkileneceği ve enflasyonun arttırılacağı yönünde karamsar bir tablo çizilmekte ki şunu iyi biliyoruz; girdi maliyetleri içerisinde sadece işçilik giderleri değil, hammadde gibi enerji gibi vergi gibi sosyal güvenlik gibi diğer yan girdiler de var. Vergi oranlarının artacağı bekleniyor. O nedenle biz asgari ücretin yıl boyunca net olarak ödenmesini öneriyoruz. Aksi halde eylül-ekim ayları itibariyle asgari ücrette 70 lira gibi bir daralmanın olacağını bekliyoruz" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir de, 2016'ya Türkiye'de ve dünyada ekonomik belirsizliklerle girileceğini ve bu durumun kendilerini endişeye sevk ettiğini belirterek, bu noktada bu yükü tek başına kaldıramayacaklarını kaydetti. Demir, bin 300 lira rakamına itiraz etmediklerini ve bunu hükümetle birlikte ellerini taşın altına koyarak çalışma hayatında sosyal refahı arttıracak çalışmaları yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı ise 10 Aralık Perşembe günü Türk-İş Genel Merkezi'nde gerçekleşecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset