Arınç: Köşk adayımız belli

Kendi adaylarının az çok belli olduğunu belirten Arınç, "Adayı açıklamak için henüz izin çıkmadı" dedi. Arınç, muhalefetin de bir an önce adaylarını belirlemesi gerektiğini söyledi.Arınç, Bursa Kestel Belediye Başkanı Yener Acar'ı makamında ziyaret etti.C

Arınç: Köşk adayımız belli

Kendi adaylarının az çok belli olduğunu belirten Arınç, "Adayı açıklamak için henüz izin çıkmadı" dedi. Arınç, muhalefetin de bir an önce adaylarını belirlemesi gerektiğini söyledi.

Arınç, Bursa Kestel Belediye Başkanı Yener Acar'ı makamında ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "çatı aday" konusundaki görüşmesine yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine Arınç, buna ilişkin komisyon kurulması hususunu duymadığını söyledi.

"Hafazanallah daha neler duyacağız demek ki" diyen Arınç, "çatı aday" konusunda çok ilginç karikatürler gördüğünü bildirdi. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesela damda bir kedi var. Birisi gösteriyor, 'İşte bizim çatı adayımız bu' diye. Buna benzer karikatürler var. Ortamı yumuşatmak lazım. Şimdi de komisyon kurmuşlar veya kuracaklarmış. Cumhurbaşkanlığı seçimi, önemli bir seçimdir. Türkiye'de her zaman cumhurbaşkanlığı seçimleri, özellikle şimdi halk tarafından bu seçimler yapılacağı için adeta fiilen bir yarı başkanlık sistemini

de getiriyor olması nedeniyle fevkalade önemlidir. Elbette AK Parti'nin bir adayı olacaktır ve o aday, Allah'ın izniyle seçimleri kazanacaktır. Biz buna inanıyoruz. Buna karşılık gönül isterdi ki biz geçmişimizde böyle yaptık yani 1993'te de 2000'de de 2007 seçimlerinde de adayımızı parti olarak gösterdik.

Çünkü bir parti, 'Benim bir cumhurbaşkanı adayım olmalı' diye bir aday etrafında mutlaka birleşmelidir. Yani aslolan, doğru olan, bence olması gereken; bugün CHP'nin de MHP'nin eğer varsa HDP'nin de adaylarını göstererek en azından birinci turlara iştirak etmesidir."

ADIYINIZI BİR AN EVVEL İLAN EDİN

Arınç, seçilemeyeceğini bile bile 2000'de Lütfi Doğan, Nevzat Yalçıntaş gibi milletvekillerini aday gösterdiklerini ve bunun, "Ben bir partiyim, benim bir adayım var ve ben halkın önüne o adayla çıkacağım" demek olduğunu anlattı.

Mevcut muhalefet partilerinin, bunu yapmayacaksa müşterek aday bulmaya çalışabileceğini söyleyen Arınç, şöyle konuştu:

"Farklı özelikleri taşıyan insanlar üzerinde bir çalışma yapabilirler. Ben bugün Kılıçdaroğlu'nun da Bahçeli'nin de kapı kapı dolaşıp bazılarından fikir almasını, bazı özelliklere uygun adaylar tespit etmeye çalışmasını, kendileri aday göstermeyecekse olağan karşılıyorum. Bunda garipsenecek, yadsınacak bir şey yok ama bu iş biraz sanki çok fazla ileri gidip sulanıyor gibi geldi bana. Sadece

dikkatlerini çekmek için söylüyorum; siz bu çalışmaları sürdürmeye, kapı kapı dolaşmaya devam ederseniz farkında olmazsınız, cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmış olur. Dolayısıyla bir an evvel ne yapacaksanız gidin konuşun. Sayın Demirel ile konuşmuşsunuz, o Sayın Abdullah Gül'den veya Cemil Çiçek'ten bahsetmiş. Bir başkasına gitmişsiniz, başka isimler söylenmiş. Bunlar dışarı taşan bilgiler.

Yani kimden görüş istiyorsanız, kimden hangi konularda size ön ayak olmasını, yardımcı olmasını istiyorsunuz, yani halkımızın beklentilerine uygun bir çalışma yapın. Gülünç olmayalım, boşa zaman kaybetmeyelim, çıkarın adayınızı bir an evvel ilan edin. Şüphesiz önümüzdeki süreç içinde biz de adayımızı belirler ve ilan ederiz ama o adayın özellikleri acaba MHP'nin istediği şekilde CHP'nin iştirakini mümkün kılar mı veya CHP'nin beğendiği adaylar üzerinde MHP 'evet' oyu verebilir

mi?"

BAŞ HARFLERİNİ SÖYLESEM OLUR MU?

Bülent Arınç, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in aday gösterilme sürecinde yaşananları anımsattı.

Aday belirleme konusunda çok rahat olduklarını belirten Arınç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Önümüzde bir süreç var. O süreç içinde de zamanı geldiğinde adayımızı açıklayacağız ama doğru olan, muhalefetin ister müşterek bir aday, isterse kendi partilerinin adayı olarak bir an evvel bu çalışmayı yapması ve halkımıza bunu öncelikle ifade etmesidir. CHP içinde ismi geçen o kadar insan var ki bazen kulaklarıma inanamıyorum veya MHP açısından ismi uygun görülen bazı insanlar var ki inanın bunların halkta 10 kişi bile karşılığı yoktur. Siz bazı isimlerin çok güçlü olduğunu zannedersiniz veya birileri onları çok güçlü gösterir, özellikle medyamızın böyle bir alışkanlığı vardır ama onlar sokağa çıktığında selamını alacak 10 kişi bile bulamazlar.

Dolayısıyla bu isimler üzerinde dururken halk bunları seçecek be kardeşim, devir değişti. 'Halk bunlara yüz verir mi, oy verir mi, elini uzatır mı, kendisinin başında cumhurbaşkanı olarak bunları ister mi' diye de ayrıca düşünmeleri lazım. İnşallah güzel düşünürler, güzel bir sonuç ortaya çıkar."

Arınç, bir gazetecinin "Adayınızı mayıs ayı sonunda açıklayacağınız söylemiştiniz. 31 Mayıs'tayız herkes merakla bekliyor" demesi üzerine, "Evet, 31 Mayıs bugün. Baş harflerini söylesem olur mu?" ifadesini kullandı. Arınç, şunları kaydetti:

"Sizden özür diliyorum. Bu sözümü tutamadım. Yani az çok biliyoruz ama henüz izin çıkmadı, bu ismin açıklanması konusunda. Biraz daha sabırlı olalım inşallah. Şimdi Başbakanımız herhalde 15 Haziran'ı ifade etmeye başladı.

Bekleyelim. Zannediyorum ki AK Parti, muhalefetin adayının belirlenmesini bekliyor. Kendi içindeki süreci neredeyse bitirmiş durumda. Şu anda da bir isim açıklama noktasında değiliz."

Başbakan Yardımcısı Arınç'a, partisinin bazı il başkanlarının istifa etmesi de soruldu. Nezaketen onlardan istifa etmelerinin istenmiş olabileceğini anlatan Arınç, "Belki 30 Mart seçimlerine yönelik bir çalışma olarak değerlendirmek lazım. Bunlar partinin Merkez Yürütme Kurulunda konuşulan ve üzerinde çalışılan konulardır. Her partide böyle şeyler vardır. Olağanüstü bir durum yok. Elbette büyük bir partide bir değerlendirme sonucu farklı işlemler yapılabilir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler