Andımız kaldırılacak mı?

Son rötuşları yapılan 'Demokratikleşme Paketi’ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül’de açıklanacak. Paketin kapsam ve içeriği sır gibi saklanıyor. Yaklaşık 40 maddeden oluşması beklenen paketin yasa ve yönetmelik değişikliği içerdiği söyleniy

Andımız kaldırılacak mı?

Son rötuşları yapılan 'Demokratikleşme Paketi’ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül’de açıklanacak. Paketin kapsam ve içeriği sır gibi saklanıyor. Yaklaşık 40 maddeden oluşması beklenen paketin yasa ve yönetmelik değişikliği içerdiği söyleniyor. Anayasa değişikliği konusu olan maddeler pakete girmeyecek.

Paketin yıllarca ‘tabu’ olarak görülen konuları da kapsadığı yönünde. ‘Demokratikleşme Paketi’nin ana çerçevesini AK Parti’nin son büyük kongresinde kamuoyuna açıklanan 63 maddelik hedefler oluşturuyor. Ankara kulislerinde paketin ‘sürpriz’ maddeleri olarak şunlar konuşuluyor.

DEVRİM YASALARINA TIRPAN: Devrim Yasaları olarak bilinen ve anayasaya aykırılıkları iddia edilemeyen düzenlemelerin bazılarına dokunulması düşünülüyor. Çağın ruhuna uymayan ve pratikte işlerliği olmayan “Şapka İktisasi Kanunu” ile “Efendi, Bey, Paşa gibi lakap ve unvanların kaldırılması hakkındaki kanun” ve “Bazı kisvelerin giyilemeyeceğine dair kanun”un lağvedilmesi gündemde. Devrim Kanunları’na göre milletvekilleri ve kamu görevlilerinin şapka giymesi zorunlu. Bey, paşa gibi unvanların kullanılması da kanunlara aykırı. Uymayanlara ceza verilmeyen bu düzenlemelerin mevzuattan çıkarılması konusunda görüş birliği bulunuyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında şapka giymediği ve yasaya karşı çıktığı için çok sayıda insan idam edilmişti.

JANDARMA, KIR POLİSİ OLUYOR: Jandarma Genel Komutanlığı Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olmayacak. İçişleri Bakanlığı bünyesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ile eşitlenmesi düşünülen jandarma, kolluk hizmeti sunan sivil bir yapıya dönüşüyor.

ASKERİ OKUL MÜFREDATI SİLBAŞTAN: Askeri okulların müfredatı düzenlenecek. Müfredatın militer unsurlarından temizlenerek demokratik değerlerle donatılması isteniyor.

DARBE MADDELERİ TEMİZLENİYOR: İç Hizmet Kanunu 35’inci maddenin değiştirilmesinin ardından darbelerle özdeşleşen yasalar kaldırılacak. Bu çerçevede TSK İç Hizmetler Kanunu ve İç Hizmetler Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yapılacak.

DARBECİLERİN İSİMLERİ: İsmi 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat darbeleriyle anılan kişilerin isimleri kamu alanlarından tamamen silinecek.

ANADİLDE KAMU HİZMETİ: Anadilde kamu hizmetlerine erişimin önündeki engeller kalkacak.

PARTİYİ KURMAK KOLAY, KAPATMAK İMKANSIZ: Siyasi partilerin kurulması kolaylaşırken, kapatılması tamamen kaldırılacak. Partilerdeki tek tipleştirici hükümler de kalkıyor.

SİYASETE KATILIM: Siyasete katılımın önünde engel olarak görülen yasa maddeleri değişecek.

BARAJ İÇİN 3 FORMÜL: Seçim Barajı olarak üç seçenek gündemde. Dar bölge olursa baraj yüzde 5’e iniyor, daraltılmış bölge olursa sıfırlanıyor. Aksi durumlarda yüzde 10 barajı devam edecek.

ANDIMIZ NE OLACAK?: Paketin belki de en büyük sürprizi ilkokullarda okutulan ‘Andımız’la ilgili. Kulislerde kaldırılacağına ilişkin spekülasyonlar yapılsa da ‘Andımız’ın okunup-okunmayacağı netlik kazanmadı. Kamuoyundan gelebilecek tepkilerden dolayı uygulamanın devam edebileceği konuşuluyor.

BAŞÖRTÜSÜ-SAKAL ÖZGÜRLÜĞÜ: Kamuda kıyafet özgürlüğü geliyor. Kadınlara başörtüsü serbestisinin yanına erkeklere de sakal bırakma özgürlüğü tanınacak.

YÖK’E DOKUNULACAK: 12 Eylül kurumlarından YÖK’e dokunulması da gündemde. YÖK’ün koordinasyon kuruluna dönüşecek şekilde yapılandırılabileceği söyleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset