Almanlar'ın Trabzon'da dinleme istasyonu var mı?

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Almanya’nın İstanbul, Trabzon ve Mersin’de olmak üzere Türkiye’de 3 dinleme istasyonu kurduğu yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Seçer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından

Almanlar'ın Trabzon'da dinleme istasyonu var mı?

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Almanya’nın İstanbul, Trabzon ve Mersin’de olmak üzere Türkiye’de 3 dinleme istasyonu kurduğu yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. 

CHP’li Seçer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Alman istihbarat teşkilatı BND’nin 2009 yılından bu yana Türkiye’yi dinlediğine ilişkin iddialara açıklık getirilmesini istedi. Önergesinde, Türkiye’nin dinleme olayını bir haber dergisinde yayınlanan haberden öğrenmesinin, istihbarat zafiyetini bir kez daha gözler önüne serdiğini öne süren Seçer, “Daha önce ABD ve İngiltere’nin de Türkiye’yi dinlediğinin ortaya çıkması, MİT görüşmelerinin basına sızdırılması, devletin en gizli konularının görüşmelerinin dahi ifşa edilmesi ve bunları sızdıranların yakalanamaması, internete düşen kayıtlar derken ortaya çıkan tablo ülkemizin nasıl bir çıkmazın içinde olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

Bir başka iddianın da Almanya’nın Türkiye’de 3 dinleme istasyonu kurduğu yönünde olduğunu ifade eden Seçer, şöyle devam etti:

“Basında çıkan haberlere göre, BND’nin Türkiye’yi Bavyera Eyaleti’nde bulunan Bad Aibling’teki uydular üzerinden dinlediği ancak Türkiye'deki üslerin de aktif halde olduğu öne sürülmüştür. İddialara göre Almanya, Türkiye’de 3 dinleme istasyonu oluşturmuş ve bunlardan en önemlisi İstanbul Tarabya’daki Alman Başkonsolosluğunun yazlık rezidansı, diğer ikisi de Trabzon’da bulunan askeri üs ile seçim bölgem olan Mersin’de kurdukları öne sürülen bir ‘dinleme merkezi’dir.”

“ALMANYA TÜRKİYE’DE 3 DİNLEME İSTASYONU OLUŞTURDU MU?”
Dinleme olayının Alman Hükümeti tarafından da yalanlanmadığına işaret eden Seçer, hükümetin olaydan ne zaman ve hangi yöntemle haberdar olduğunun açıklanmasını istedi. Olayın haberlere konu olmasının ardından Dışişleri Bakanlığının yaptığı girişim ve açıklamanın dışında Başbakan ya da Cumhurbaşkanı düzeyinde girişimlerde bulunulup bulunulmadığını da öğrenmek isteyen Seçer, Bakan Elvan’dan şu sorulara da yanıt vermesini istedi:

“İddialarda sözü edildiği gibi Almanya Türkiye’de 3 dinleme istasyonu oluşturmuş mudur? Bunlar arasında Mersin’de kurulan bir “dinleme merkezi” bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise sözü edilen “dinleme merkezi” kim ya da kimler tarafından ne zaman kurulmuştur, merkezde kimler hangi statüde çalışmaktadır? Almanya Gizli Enformasyon Merkezi’nin Ankara’da bir teşkilatı bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise bu merkez ne zaman ve hangi amaçla faaliyete başlamıştır? Çalışmaları nelerdir? Sözü edilen enformasyon merkezinin çalışanları kimlerdir? Merkez denetlenmekte midir? Bugüne kadar yapılan denetim var mıdır? Var ise denetimlerin sonucu ne olmuştur? Başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere kimi AKP sözcülerinin sert üsluplarla Almanya’daki kimi siyasiler hakkında yaptığı kimi açıklamaların bu olayla bir ilgisi bulunmakta mıdır? BND, sözü edilen olay ile aradan geçen 5 yılda ülkemizden hangi bilgi ya da bilgileri elde etmiştir? Erdoğan’ın şahsına ve iktidarına yönelik olarak dinleme/izleme yapıldığına ilişkin bazı sözleri, yaklaşık 5 yıldır bir istihbarat örgütü tarafından izlendiğinin/dinlendiğinin bir kanıtı mıdır? Hükümet, Erdoğan’ın dinlendiği/izlendiği konusunda bilgi sahibi ise bunun engellenmesi için hangi çalışmaları yürütmüştür? Sözü edilen dinlemelerin sadece bununla sınırlı kalmadığı, aynı zamanda görüntülü olarak da kimi siyasilerin takip edildiği iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise Almanya’nın 'elinde bulundurduğu' görüntü ya da dinleme kayıtlarında hangi siyasilerin kayıtları bulunmaktadır? Daha önce ABD ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın çalışanı olan CIA eski ajanı Edward Snowden tarafından yapılan bazı açıklamalarda ABD ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın Türkiye’yi dinlediği yönündeki açıklamalara karşın ülkemizin yabancı devletler tarafından dinlenmesi/izlenilmesi ile ilgili olarak hangi önlemler alınmıştır? Yabancı istihbarat teşkilatlarının ülkemizdeki faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir? Ülkemizin uluslararası dinleme/izleme vb. olaylarına karşı kendi teknolojik altyapısını kurmasına yönelik yapılan çalışmalar nelerdir? Yaşanan bu olaydan sonra Türkiye’nin Almanya ile güvene dayalı bir ilişki yürütmesi artık mümkün olacak mıdır?”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler