Ak Parti'nin oyları düşüyor! Oylar yüzde...

AK Parti'nin stratejistlerinden olan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerden kamuoyu araştırma şirketi ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, 2014'teki olası gelişmeleri basına değerlendirdi.Başbakan Erdoğan ve Ak Parti'yi birlikte tarihe gömmek iste

Ak Parti'nin oyları düşüyor! Oylar yüzde...

AK Parti'nin stratejistlerinden olan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerden kamuoyu araştırma şirketi ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, 2014'teki olası gelişmeleri basına değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan ve Ak Parti'yi birlikte tarihe gömmek isteyenler olduğunu öne süren Uslu, yerel seçimlerde yüzde 40'ın altında oy alması durumunda Ak Parti'nin işinin zor olduğu görüşünde.

İşte Uslu'nun röportajından ilgili kısım:

AK Parti'nin işi çok mu zor?

AK Parti'nin işi tabii ki zor. Milletin desteğini yanında tutmaktan başka çaresi yok.

'Milletin desteği' derken bunun ölçüsü, sınırı nedir?

AK Parti'nin yerel seçimlerde aldığı iki oy oranı var: Yüzde 38 ve 42. Bu seçimde yüzde 40 üzeri alınacak bir oy millet desteğinden bir gram kaybetmediğini ortaya koyar.

AK Parti yüzde 40 alamazsa Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı olmaz mı?

Yüzde 40 üzeri alırsa Erdoğan ilk turda Cumhurbaşkanı seçilir. Yüzde 40'ın altında oy oranı çıkarsa yeniden durum değerlendirmesi yapılır.

Yerel seçim sonucuna göre 2014 yılında bir erken genel seçim gündeme gelir mi? Üç dönem kuralı değişebilir mi?

Hükümetin tercihi seçimlerin zamanında yapılması. 2014 yılındaki gelişmeler önemli. Yaşanabilecek bir demokrasi krizi karşısında erken seçim masadaki seçeneklerden birisi olur. Nitekim, Ak Parti 2007 yılında bunu yaptı.

Başbakan, çok mucbir (mecburi) bir sebep olmadan bu kuralı değiştirmez. Şu anda değişeceğine ilişkin bir emare de görünmüyor. Yaşanabilecek gelişmelere göre erken seçim de üç dönem kuralı da gündeme gelebilir. Bunlar siyasetin kullanabileceği enstrümanlardır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset