AK Parti'nin koalisyon şartları!

7 Haziran seçimleri sonrasında istişare sürecine başlayan AK Parti, koalisyon koşullarını netleştiriyor. AK Parti’nin olmazsa olmazlarından biri, koalisyonda yer alan her partinin kabinede oy oranıyla temsil edilmesi. Seçimde 19 milyon oy alan ve yüzde 41

AK Parti'nin koalisyon şartları!

7 Haziran seçimleri sonrasında istişare sürecine başlayan AK Parti, koalisyon koşullarını netleştiriyor. AK Parti’nin olmazsa olmazlarından biri, koalisyonda yer alan her partinin kabinede oy oranıyla temsil edilmesi. Seçimde 19 milyon oy alan ve yüzde 41’e yaklaşan AK Parti, “eşit bakanlık” formülüne sıcak bakmıyor.

Koalisyon hangi partiyle kurulacaksa, sandıktan çıkan oyun kabineye yansıtılması gerektiği tezinden hareket eden AK Parti; Adalet, İçişleri, Milli Eğitim gibi kritik bakanlıkların kendilerinde kalmasını istiyor ve bunu öncelikleri arasına alıyor. AK Parti’de “dönüşümlü Başbakanlık” gibi bir seçenek gerçekçi bulunmuyor.

Gelecek hafta salı günü, yeni seçilen 258 milletvekili ile Meclis grubunu toplayacak olan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun sonraki birkaç gün içerisinde CHP, MHP ve HDP ile görüşeceği öğrenildi. Davutoğlu’nun ikinci bir tur yapacağı, bu turda koalisyona yakın partilerle bir kez daha masaya oturacağı kaydediliyor.

4 YIL İÇİN KOALİSYON

Görüşmelerde Davutoğlu’na Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in eşlik etmesi planlanıyor. CHP’ye “yeni Anayasa ve çözüm süreci” vurgusu ile gidilmesi planlanırken, MHP’ye ise “milli projeler ve ekonomi” mesajı ile yaklaşılması bekleniyor. Davutoğlu, görüşmelerde, “4 yıl sürecek koalisyon” hedefini koyarak, seçim hükümeti istemediğini vurgulayacak. Böylece, koalisyonun kurulma sürecinde samimiyet ortaya konulacak.

GÜNEŞ MOTEL

Yüzde 41 oy ile TBMM’de 258 sandalyeye sahip olan AK Parti, güvenoyu için gerekli olan 276’ya ulaşmak için milletvekili transferini düşünmüyor. AK Parti kurmayları, bunu ahlaki olarak doğru bulmamasının yanı sıra Türk siyasi tarihine geçen Güneş Motel tecrübesinin tekrarlanmasından yana da değil. Başbakan Davutoğlu’nun da bu yolu kesin talimatla kapattığı öğrenildi.

KOALİSYON SOHBETLERİ

AK Parti’de koalisyon dönemlerinde hiç görev yapmamış milletvekilleri için de özel sohbetler başlatılacak. Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin ve Abdülkadir Aksu gibi isimlerin katılacağı sohbetlerde milletvekillerine koalisyon dönemi tecrübeleri aktarılacak.

OY RAPORU İSTENDİ

AK Parti, il teşkilatlarına yazı göndererek, mevcut ve eski milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe başkanlarından 7 Haziran seçimlerinde partinin neden oy kaybettiğine ilişkin görüşlerin raporlaştırılmasını istedi. Rapor için 15 Haziran’a kadar süre verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler