AK Parti, başkanlık modeli önerisini yineledi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu,  anayasanın yamalı bohçaya döndüğünü, yeniden yazmak gerektiğini belirterek, "Öyle zannediyorum, bu dönemde yazmak pek kolay gibi durmuyor. Bu değişiklik olmuyorsa 2015 beklenecek. Yeni anayasa olsun ama bu anay

AK Parti, başkanlık modeli önerisini yineledi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu,  anayasanın yamalı bohçaya döndüğünü, yeniden yazmak gerektiğini belirterek, "Öyle zannediyorum, bu dönemde yazmak pek kolay gibi durmuyor. Bu değişiklik olmuyorsa 2015 beklenecek. Yeni anayasa olsun ama bu anayasanın getirdiği model de başkanlık modeli olsun" dedi. 

Kuzu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni anayasaya yönelik değerlendirmelerine ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin yıllardan beri anayasa sorununu konuştuğunu ifade eden Kuzu, 1982 Anayasası'nın artık 12 Eylül 1980 darbesi ürünü olmaktan uzaklaştığını belirtti. Kuzu, anayasanın özünün aynı olduğunu ancak bir hayli yol alındığını ifade etti.

Anayasada demokrasi lehine ve vesayet noktasında düzenlemeler yapıldığını anımsatan Kuzu, asker-sivil dengesinde de yol alındığını kaydetti.

Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biraz yargı-siyaset arasında sorunlar var. O da anayasadan ziyade uygulamadaki, 'oraya ben hakim oldum, bura benim' mantığıyla hareket edilmesi. Son günlerde paralel yapı olarak isimlendirilen, daha önce de aynı yerde sol kesim 'bura benim' diye sahip çıkıyordu, HSYK'ya baktığımız zaman. Buralarda bazı sorunlar var, bunları değiştirmek lazım. Ama bu işin çok özel bir bölümü. Asıl olan, yeni, sivil bir anayasa şart. O noktaya gelindiğinde, AK Parti olarak ayrıldığımız nokta var. Diyoruz ki; yeni anayasa olsun ama bu anayasanın getirdiği model de başkanlık modeli olsun. Yoksa mevcut anayasanın yenisi yapsak, diyelim ki bunun adı parlamenter model, iflah olmaz model. Bu model risk üretir, koalisyonlar getirir. Bu bakımdan yapılması gereken yeni anayasada söylediğimiz kaygıları da dikkate alarak bir düzenleme yapmak lazım. Bunun da tek çözümü başkanlık modeli gözüküyor."

 

-"Yeni bir anayasa yapma gücünü istemek"

 

Komisyon Başkanı Kuzu, mevcut anayasanın 17 kez değiştiğini, 83 maddesine dokunulduğunu, 111 noktaya temas edildiğini anımsattı.

Kendilerinin ve kendilerinden öncekilerin, olumlu değişiklikler yaptığına işaret eden Kuzu, ancak yine de maddeler arasında tezatların, farklı yorumlanan hükümlerin, çelişkilerin bulunduğunu vurguladı.

Kuzu, anayasanın, torba şeklinde, neredeyse yamalı bohçaya döndüğünü dile getirerek, bunu yeniden dizayn edip, yazmak gerektiğini vurguladı. Kuzu, şunları kaydetti:

"Bunu, öyle zannediyorum, bu dönemde yazmak pek kolay gibi durmuyor. Zaten elde bazı metinler var, yapılacaksa bunlar yapılmalı. Bunlar yapılmıyor, bu değişiklik olmuyorsa 2015 beklenecek. 2015'te AK Parti'nin hedefi, milletten yeni bir anayasa yapma gücü istemek. Onu sağlayabilirsek çok iyi olacak. Sağlayamazsak tabii Türkiye'nin işi çok zor demektir o zaman. Yeni Meclis'te de tablo böyle olursa, o ortamdan başkanlık modeli çıkmaz. Fakat AK Parti olarak, çoğunluğu alırsak biz bu işi yaparız. Onda bir tereddüt yok."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset