2015 Seçimleri erkene alınıyor

AK Parti’de, 14 Haziran 2015’te yapılacak milletvekili genel seçimlerinin 1 ay öne çekilmesi konuşulmaya başlandı. Muhalefet destek verirse seçimler mayısta yapılacak. AK Parti’nin seçimi öne çekme gerekçeleri şöyle: “Yaz tatilinden önce sandığa gidilmesi

2015 Seçimleri erkene alınıyor

AK Parti’de, 14 Haziran 2015’te yapılacak milletvekili genel seçimlerinin 1 ay öne çekilmesi konuşulmaya başlandı. Muhalefet destek verirse seçimler mayısta yapılacak. AK Parti’nin seçimi öne çekme gerekçeleri şöyle: “Yaz tatilinden önce sandığa gidilmesi, tarlalara giden vatandaşlar, üniversite sınavlarına denk gelmesi”

AK Parti’de, 14 Haziran 2015’te yapılacak milletvekili genel seçimlerinin 1 ay öne çekilmesi konuşuluyor. Muhalefet de destek verirse genel seçimler önümüzdeki yıl mayıs ayında yapılacak.

5 GEREKÇE

AK Parti kaynakları, seçimin 1 ay öne alınmasının ‘erken seçim’ anlamına gelmediğini vurgularken, gerekçesini şöyle açıklıyor:

1 OKULLAR KAPANIYOR: Okullar 12 Haziran 2015’te kapanıyor ve yaz tatiline giriyor. Yaz tatili başlamadan ve vatandaşlar ikamet adreslerini terk etmeden seçimin yapılması daha sağlıklı olur; katılımı artırır. Aynı zamanda seçmen kaydını taşıma gibi sorunlar yaşanmaz.

2 YAZLIKÇILAR EVLERİNDE: Yazın büyük bölümünü yazlıklarındatatilde geçiren vatandaşlar, oylarını kullanıp tatile çıkabilir. Oy kullanma oranı yüksek olur. Bunu CHP de destekler

3 TARLALARINA GİDENLER: Yazı, memleketlerinde; bağ-bahçe işlerinde, fındıkta, çayda, tarlada geçiren vatandaşlar da hasat dönemine girilmediği için kışlık evlerinde olup sandığa gider.

 

4 OKULLAR AÇIKKEN: Sandıkların büyük bölümü okullara kuruluyor ve sandık görevlisi olarak genellikle öğretmenler görev yapıyor. Bu nedenle okullar açıkken seçim yapılması daha sağlıklı olur.

5 LYS SINAVI: Seçime denk gelen tarihte; Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) ve Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) sınavı var. Bu da öne çekmede etken.

Meclis karar verir

Milletvekili genel seçimleri 2007’den önce 5 yılda bir yapılırken, 2007’deki Anayasa referandumundan sonra 4 yılda bir gerçekleştirilmeye başlandı. Son genel seçimler 12 Haziran 2011’de yapılmıştı. Bu tarihe 4 yıl eklendiğinde 25. dönem milletvekilleri seçimleri 14 Haziran 2015 Pazar gününe denk geliyor. Seçim için kesin tarihi, Yüksek Seçim Kurulu belirliyor. Anayasa’nın 77. maddesine göre; Meclis bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasa’da belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanı’nca verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler