Önce hangi oylar sayılacak? 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde önce hangi oylar sayılacak?

Türkiye'de yerel seçim heyecanı yaşanıyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde önce hangi oylar sayılacağı merak ediliyor.

Önce hangi oylar sayılacak? 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde önce hangi oylar sayılacak?

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan yerel seçimler için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu önemli gün, Türk halkının yerel yöneticilerini seçeceği bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor. Seçim sürecinin her aşaması, vatandaşların doğru ve zamanında bilgilendirilmesi için kritik öneme sahip. İşte bu sürecin ana hatları ve seçim gününe dair bilinmesi gerekenler:

secim-aa-oy-sayimi.webp

Seçmen Listeleri ve Kontrolleri

Seçmenlerin isimlerini kontrol etmesi gereken süreç 17 Ocak Çarşamba gününe kadar devam ediyor. Bu listeler, herkesin erişimine açık şekilde muhtarlıklarda askıya çıkarıldı. Listede adını göremeyen vatandaşlar, il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunabilecekler.

Seçmen Kütükleri ve Sandık Bilgileri

7 Şubat'ta, seçmen kütükleri kesinleşecek ve oy kullanılacak yerler ile sandıkların belirlenmesine başlanacak. Bu bilgiler 11 Şubat'ta tamamlanarak seçmenlere duyurulacak.

Seçmen Bilgi Kağıtları

29 Şubat'ta başlayacak olan seçmen bilgi kağıtlarının dökümü ve dağıtımı, 24 Mart'ta tamamlanacak. Bu kağıtlar, seçmenlere oy kullanacakları yeri ve diğer önemli bilgileri içerecek.

Siyasi Partiler ve Aday Listeleri

Siyasi partiler, aday adayı listelerini 31 Ocak'a kadar ilgili seçim kurullarına bildirmek zorundalar. Partiler, aday listesindeki eksiklikleri 22 Şubat'a kadar tamamlayacaklar. Geçici aday listeleri 23 Şubat'ta, kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta ilan edilecek.

Oy Kullanma Kuralları

Her seçmen, kanunda belirtilen istisnalar dışında, kayıtlı olduğu sandıkta oy kullanacak. Ayrıca, bir seçmen sadece kendi seçim çevresinde oy kullanabilecek.

Büyükşehir ve Diğer İllerdeki Seçimler

Büyükşehirlerdeki seçmenler; büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar. Büyükşehir olmayan illerde ise; il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy verilecek. Köylerdeki seçimlerde ise il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimleri yapılacak.

Oy Pusulaları ve Renkleri

Oy pusulaları renklerle ayrılacak: Büyükşehir belediye başkanlığı için beyaz, il genel meclisi üyelikleri için turuncu, belediye başkanlığı için mavi, belediye meclisi üyeliği için ise sarı renkli pusulalar kullanılacak.

Oy Verme Saatleri ve İller

YSK, mevsim şartları ve güneşin batış saatini göz önünde bulundurarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini 07.00-16.00 olarak belirledi. Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak. Oy sayım işlemi, sandık seçmen listesindeki tüm seçmenler oylarını kullansalar bile, oy vermenin bitim saatinden önce başlamayacak.

oy-sayimi-1.webp

Önce hangi oylar sayılacak?

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayımı yapılacak. Diğer illerde ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerinin oy pusulaları sırayla sayılacak.

Bu süreç, Türkiye'nin demokratik yapısının temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Vatandaşların bilinçli ve aktif katılımı, demokrasinin sağlıklı işleyişinin en önemli unsurlarından biridir. Seçim sürecinin her aşamasında şeffaflık ve doğruluk, Türk demokrasisinin güçlenmesine katkıda bulunacaktır.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler