31 Mart 2024 Yerel seçimlerinde oy verme saatleri! Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak?

Türkiye'de 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlerinde oy verme saatleri belli oldu.

31 Mart 2024 Yerel seçimlerinde oy verme saatleri! Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak?

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek yerel yönetim seçimlerine hazırlanıyor. Bu önemli gün yaklaşırken, seçmenlerin bilmesi gereken önemli detaylar bulunuyor. İşte seçim gününe ilişkin kritik bilgiler ve oy verme işlemi saatleri.

secim-1-002.webp

Seçmen Listeleri ve Kontrolleri

Seçmen listeleri, muhtarlıklarda askıya çıkarıldı. Bu listelerde isimlerini kontrol etmek, her seçmenin sorumluluğunda. 17 Ocak Çarşamba gününe kadar bu kontrollerin yapılması gerekiyor. Eğer listede ismi bulunmayanlar olursa, bu durum il veya ilçe nüfus müdürlüklerine bildirilmeli.

Seçmen Kütükleri ve Oy Verme Yerleri

7 Şubat'ta seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve oy verecekleri yerler ile sandıklar belirlenmeye başlanacak. 11 Şubat'ta ise bu işlem tamamlanacak. Seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabilecekler.

Seçmen Bilgi Kağıtları

Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat'ta başlanacak. Bu kağıtlar, 24 Mart'a kadar seçmenlere ulaştırılacak.

Siyasi Partiler ve Aday Listeleri

Siyasi partiler, aday adayı listelerini 31 Ocak'a kadar ilgili seçim kurullarına bildirmeli. Eksikliklerin tamamlanması için son tarih 22 Şubat olacak. Geçici aday listeleri 23 Şubat'ta, kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta ilan edilecek.

Büyükşehir ve Diğer İllerde Oy Verme

Büyükşehirlerde ve diğer illerde oy verme işlemleri farklılık gösteriyor. Büyükşehirlerde "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanılacak. Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde, "il genel meclisi üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy kullanılacak.

Oy Pusulaları ve Zarflar

Büyükşehir belediye başkanlığı için oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyelikleri için turuncu, belediye başkanlığı için mavi, ve belediye meclisi üyeliği için sarı renkte olacak. Seçmenler, tüm pusulaları tek bir zarfa koyacaklar.

31-mart-2024-yerel-secimlerinde-oy-verme-saatleri-oy-verme-islemi-hangi-saatler-arasinda-yapilacak.webp

Oy Verme Saatleri

YSK'nın belirlemesine göre, mevsim şartları ve güneşin batış saati dikkate alınarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu iller; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'tir. Bu illerin dışında kalan diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlenmiştir.

Bu bilgiler, seçmenlerin seçim gününe hazırlanmaları için önemli ve pratik detayları içermektedir. Her seçmenin bu bilgileri dikkate alarak oy verme işlemini gerçekleştirmesi, demokratik sürecin sağlıklı işleyişi için elzemdir.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler