Zika virüsü nedir? Zika virüsü belirtileri

Son dönemlerde adını duymaya başladığımız zika virüsü nedir, belirtileri ve sonuçları nelerdir? İşte detaylar Şuana kadar batı yarı kürede en az 20 ülkede tespit edilen Zika virüsü en çok Güney Amerika'da yayılmayı sürdürüyor. Zika virüsü salgını ilk olar

Zika virüsü nedir? Zika virüsü belirtileri

Son dönemlerde adını duymaya başladığımız zika virüsü nedir, belirtileri ve sonuçları nelerdir? İşte detaylar

Şuana kadar batı yarı kürede en az 20 ülkede tespit edilen Zika virüsü en çok Güney Amerika'da yayılmayı sürdürüyor. Zika virüsü salgını ilk olarak Brezilya'da 2015 Mayıs ayında görüldü. Virüsü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in Kanada ve Şili haricindeki Amerika'nın tüm ülkelerinde görüldüğü belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre 2010 yılından bugüne virüsün yayılma riski 30 kat arttı ve Brezilya'da 3 bin 893 kişide görüldüğü kaydedildi. Yapılan uyarılara göre ise risk bulunan ülkelere özellikle hamile kadınların gitmemesi gerektiği bildirildi.

zika-virusu-nedir.jpg

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?

Sivrisineklerden insanlara bulaşan Zika virüsü tıpkı sıtma gibi sivrisineklerin hastta insanlardan aldığı kanı başka insanlara taşımasıyla yayılıyor. Zika virüsünün belirtileri arasında, gribal şikayetlerle birlikte, halsizlik ve ateş bulunuyor. Zika virüsü özellikle hamile kadınlara bulaştığında sakat doğumlara neden olabiliyor.  Bebeklerde beyin deformasyonu yapan virüs nedeniyle sadece Brezilya’da mikrosefali yeni kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bini aşmış durumda. Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal bir anomali.  Ülkemizde şu an bu sivrisinekler yok ama başta iklim olmak üzere her şey hızla değişiyor. Uzmanlara göre, bu sivrisinek de ülkemize gelebilir, floramıza girebilir ve biz bu hastalıkla boğuşmak zorunda kalabiliriz. 

TÜRKİYE'YE SIÇRAYABİLİR Mİ?

Bu virüsle mikrosefali yüzde 100 kanıtlanmış bir şey değil ama bu kadar da kol kola olmaları ispat gerektirmeyen bir şey. 

Bizim ülkemizde şu an bu sivrisinekler yok ama bu iklim de bize ait bir iklim değildi. Her şey değişiyor ve 'gelmez' diyemiyoruz. Bu sivrisinek bizim floramıza girebilir, bu hastalıkla boğuşmak zorunda kalabiliriz. 

TEDAVİSİ YOK

Özellikle hamileler için hamilelik düşünenler için o bölge tehlikeli çünkü tedavisi olmayan hastalığa yol açıyor. Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal, büyük bir anormallik. 

BU HASTALIKLAR LABORATUVARLARDA ÜRETİLİYOR OLABİLİR Mİ? 

Bu olabilecek bir şey çünkü biz bunların yapılabildiğini gördük ve bu korku içimizden hiç gitmeyecek. Kimse de aksini iddia edemeyecek. Eskiden bunun doğruluğunu ispat etmek zorunda kalırlardı şimdi aksini ispat etmeye çalışıyor ama edemiyor. 

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ZİKA VİRÜSÜ AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ile Orta ve Güney Amerika'da zika virüsünün yayılmaya devam etmesi nedeniyle, bölgedeki ülkelere gidecek olanlar uyarıldı.
 
Zika virüsünün özellikle gebelere bulaştığında doğacak bebeklerde ciddi anomalilere yol açtığı belirtilen açıklamada, "Bu, yenidoğanlarda beynin yetersiz gelişimine yol açabilen 'mikrosefali'ye (küçük kafa) neden olabilmektedir" bilgisi verildi.
 
Açıklamada, "Bakanlığımız zika virüsünün görüldüğü bölgedeki ülkeleri yakından takip etmekte, bölgeye seyahat edecek vatandaşlarımızı, özellikle gebeleri, 7/24 hizmet veren Alo Seyahat Sağlığı Danışma Hattı (444 77 34) ve seyahat sağlığı merkezlerinden bilgilendirmektedir" ifadeleri kullanıldı.
 
Sivrisineklerden bulaşan zika virüsü hastalığının ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunduğuna işaret edilen açıklamada, hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısının bulunmadığı kaydedildi.
 
Açıklamada, hastalığın tedavisinde istirahat, sıvı alımının artırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerin önerildiği belirtildi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler