Yorgunluk hastalığın sinyalini veriyor

Günümüzde pek çok insan yorgunluktan şikayetçi.Yeterince dinlenememek, fazla çalışmak, yeterli ve kaliteli uyku uyumamak yorgunluğun ilk akla gelen nedenleri. Ancak yorgunluk her zaman bu nedenlere bağlı olmayabiliyor.Sonbaharla birlikte giderek tetiklene

Yorgunluk hastalığın sinyalini veriyor

Günümüzde pek çok insan yorgunluktan şikayetçi.

Yeterince dinlenememek, fazla çalışmak, yeterli ve kaliteli uyku uyumamak yorgunluğun ilk akla gelen nedenleri. Ancak yorgunluk her zaman bu nedenlere bağlı olmayabiliyor.

Sonbaharla birlikte giderek tetiklenen yorgunluk hali modern insanın sendromu haline geldi. Çoluk çocuk bir yorgunluk hali içinde. Gıdaların, radyasyon ve metropollerin keşmekeşi yorgunluğun bilinen nedenleri. Ancak basit diye önemsemeyip hayat kalitesini düşüren yorgunluk kimi zaman ciddi hastalıkların sinyalini veriyor.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan bakın yorgunlukla ilgili neler söyledi...

Troid bezi hastalıkları

Troid boynun ön alt tarafında bulunan küçük bir salgı bezidir. Salgıladığı hormonlar ile metabolizmayı kontrol eder. Troid bezinin çalışmaması (Hipotroidi) veya otoimmün sebeplerle troid bezinin iltihabı (Tiroidit hashimoto hastalığı) durumunda, hormon salgılanması bozulur, metabolizma yavaşlar aşırı yorgunluk, sürekli uyku hali, saç dökülmesi ve kilo artışı, obezite gelişir.

İdrar yolu enfeksiyonu

Genellikle üriner enfeksiyon geçiren kişilerde idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve damla damla idrar yapma gibi şikayetler sık gözlenir. Yorgunluk, halsizlik yapar.

Kalp krizi

Hissedilen yorgunluk bir kalp hastalığının habercisi olabilir. ABD'de yapılan bir araştırmada kalp krizi geçiren kadınlarda krizden önce hissettikleri belirtiler sorgulanmış ve belirtilerin üst sırasında yüzde 71 oranında sebebi açıklanamayan yorgunluk gözlenmiş.

Kalp rahatsızlıklarında genellikle çarpıntı, çabuk yorulma, nefes darlığı, eforla gelen nefes darlığı, dudaklarda morarma ve bacaklarda şişliktir.

Ancak bu belirtiler genellikle yerleşmiş ve ilerlemiş kalp hastalıklarında gözlenir.

Sinsi giden bir kalp kapak hastalığı veya kalp yetmezliği, yada iskemik kalp hastalıklarından bazen en önemli belirti sadece yorgunluk, halsizlik ve ufak bir eforla gelen bitkinlik halidir.

Mide rahatsızlıkları

Derin uykuyu engeller ve yorgunluğa sebep olabilir. Mide ve duodenuma yerleşerek gastrit ve ülsere neden olmakta, bazen yemek borusu-mide bileşkesinde gevşeme ile reflüye sebep olmaktadır.

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına reflü diyoruz. Bu durum normal, sağlıklı kişilerde de olabilir, ancak bu durum kişide şikayete neden olur, kişinin yaşam kalitesini etkiler ise reflü hastalığından bahsedilebilir.

En sık gözlenen belirti yanma hissidir. Midenin üst kısmından yemek borusuna doğru ağrı ve yanma hissidir. Bu şikayetler çoğunlukla gece olur ve hastayı uykudan uyandırabilir. Bu şikayetlerin artması ve tekrarlaması ile uyku kalitesi bozulur, uykusuzluk ve boğazda yanma, ses kısıklığı ile kişinin yaşam kalitesi düşer

Solunum yolları enfeksiyonları ve sigara

Soğuk algınlığı, grip, sigara içilen ortamlarda bulunma, sigara tiryakiliği, kronik sinüzit, alerji ve kronik bronşit gibi hastalıklar balgama neden olabilir.

KOAH, bronşektazi, kronik bronşit veya astım gibi hastalıklardan hem balgam oluşumunun artması, hem solunum yollarında daralma, akciğerlere giren oksijen miktarında azalmaya ve dokularda oksijen miktarının düşmesine neden olur.

Dokulardan ve kanda oksijen saturasyonunun düşmesi kronik yorgunluğa ve bitkinliğe sebep olur.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler