Türkiye 2001 Yılında Uyarılmıştı

Türkiye'de yaşanan kuraklık ve su sorunu 2001 yılında da TBMM gündemine geldi. Su konusunda kurulan, 4 ay çalıştıktan sonra 141 sayfalık rapor hazırlayan Komisyon uyarmıştı: ''Türkiye su zengini bir ülke değil. Ülkemiz gerekli önlemler alınmadığı takdirde

Türkiye 2001 Yılında Uyarılmıştı


Türkiye'de yaşanan kuraklık ve su sorunu 2001 yılında da TBMM gündemine geldi. Su konusunda kurulan, 4 ay çalıştıktan sonra 141 sayfalık rapor hazırlayan Komisyon uyarmıştı: ''Türkiye su zengini bir ülke değil. Ülkemiz gerekli önlemler alınmadığı takdirde, yakın gelecekte su sorunları yaşamaya aday ülke konumundadır.''

Meclis Araştırma Komisyonunun 4 ay çalışarak hazırladığı ve ayrıntılı çözüm önerileri bulunan 141 sayfalık rapor, Genel Kurulda görüşülemeden arşivdeki raflara gönderildi.
''Yeraltı ve Yerüstü Su Kaynaklarımızın Daha Etkin Kullanımını Sağlamak ve Komşu Ülkelerle Olan Su Sorununa Çözüm Bulmak'' amacıyla kurulan Meclis Araştırıma Komisyonu raporuna göre, 1990 yılında yüzde 17 olan içme-kullanma suyu tüketiminin 2030 yılında yüzde 23'e yükseltilmesi planlanıyor.
Rapora göre Türkiye'de 2000 yılı itibarıyla kullanılabilir 110 milyar metreküp suyun 39.3 milyar metreküpü tüketiliyor. 2030 yılında 39.3 milyar metreküpün tamamının kullanımı öngörülüyor.

ÖNERİLER
Raporun öneriler bölümünde şunlar yer aldı:
• Su kaynaklarının rasyonel kullanımı için ilgili kurumların taşra teşkilatlarının idari sınırları, havza büyüklüğü dikkate alınarak yeniden belirlenmeli.
• Su ve Toprak Konseyleri kurulmalı, tarımsal su kullanımında tasarrufa gidilmeli.
• Su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için kirletilen suların kirletenler tarafından arıtılarak geri dönüşü sağlanmalı, "(suyu kirleten öder) prensibi benimsenmeli ve bu konuda caydırıcı önlemler alınmalı.
• Kirli sular artılarak kullanımı ve suni yağmurlama ile su miktarı artırılmalı ve verimli sulama konusunda gerekli tedbirler vakit geçirilmeden alınmalı.
Raporun sonuç bölümünde ise "Ülkemiz, su zengini bir ülke değildir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, yakın gelecekte su sorunları yaşamaya aday ülke konumundadır" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık