Türk baklavasına standartlar getirildi

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve baklavacılar, baklava standardına ilişkin uzun süredir yürüttükleri çalışmayı tamamladı. Standarda uygun baklava, ağızda çiğnemeden dağılacak, boğazı yakmayacak.YÜKSEKLİĞİNE ÖLÇÜBaklavanın yüksekliği 35 milimetre olaca

Türk baklavasına standartlar getirildi

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve baklavacılar, baklava standardına ilişkin uzun süredir yürüttükleri çalışmayı tamamladı. Standarda uygun baklava, ağızda çiğnemeden dağılacak, boğazı yakmayacak.

YÜKSEKLİĞİNE ÖLÇÜ

Baklavanın yüksekliği 35 milimetre olacak. Baklavaya, fıstık görüntüsü vermek için bezelye tozu katılamayacak. Kamuoyuna bugün açıklanması beklenen baklava standardı tasarısına HABERTÜRK ulaştı. İşte o standartlar: Ç

EŞİTLER

Türk baklavası çeşitleri, geleneksel baklava, havuç dilimi, şöbiyet, bülbül yuvası, sarığı burma, fıstık dolaması, dürüm, hünkar, padişah, sütlü nuriye gibi adlarda olacak. TOZ

ŞEKER KULLANILACAK

Türk baklavasında; sert buğday unu, yumurta, tuz ve sudan oluşan sert hamur kullanılacak. Hamur, buğday nişastası ile açılacak ve eritilmiş tereyağı ile kaplanacak. Arasına kaymak, fıstık, ceviz, fındık ya da badem içi katılacak. Baklavaya toz şekerden yapılan şerbet ilave edilecek.

ALTIN SARISI

Baklava altın sarısı renkte olacak. Koyu renk olmayacak. Ton farkı bulunmayacak. Fıstıklıysa zümrüt/çimen yeşili olacak.

AĞIZDA DAĞILACAK

Ağızda donmayacak, kaplama yapmayacak. Ağızda ve dişlerde hissedilmeyecek, boğazı yakmayacak. Ağızda dağılıp eriyecek.

BEZELYE VE ISPANAK YASAĞI

Baklavanın çeşni oranı, baklavanın milimetresinde en az yüzde 10 olacak. Baklavaya yeşil görünüm kazandırmak için kurutulmuş bezelye tozu, ıspanak püresi gibi harici maddeler katılamayacak.

YÜKSEKLİK 35 MM 

Bir dilimin yüksekliği en az 35 mm -Şöbiyet, fıstık dolması, padişah, hünkâr ve sütlü nuriyede yükseklik 25.. -Tepsi içinde her bir dilimin eni boyu aynı ölçüde olacak.

ELEK TESTİ

Baklavanın arasına serilen çeşninin iriliği, en çok yüzde 5'i 3 mm'lik kare delikli elekten geçecek şekilde olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık