Trabzon'un bu unvanını biliyor musunuz?

 Sağlık alanında gerçekleşen gelişimler arasında Trabzon yeni uygulamalardan nasibini alıyor. Trabzon’un tüm hastanelerine bulunan Yenidoğan üniteleri bölümleri Trabzon’a “Bebek Dostu Altın İl” unvanını kazandırdı.  Trabzon Halk Sağlığı İl Müdürü Köksal H

Trabzon'un bu unvanını biliyor musunuz?

 

Sağlık alanında gerçekleşen gelişimler arasında Trabzon yeni uygulamalardan nasibini alıyor. Trabzon’un tüm hastanelerine bulunan Yenidoğan üniteleri bölümleri Trabzon’a “Bebek Dostu Altın İl” unvanını kazandırdı. 
 
Trabzon Halk Sağlığı İl Müdürü Köksal Hamzaoğlu Yenidoğan ve bebek ölümlerini azaltmaya yönelik yenidoğan canlandırma programı(NRP) ile ilgili bilgi verdi. Hamzaoğlu, “ NRP kapsamında 3 günlük NRP uygulayıcı eğitimleri doğum salonu, kadın doğum ve yenidoğan yoğun bakım servisleri başta olmak üzere görev yapan doktor, hemşire ve ebeler olmak üzere tüm sağlık personelin eğitim alması amaçlanmaktadır. Bebek ölümleri 2011 yılında Ülkemizde binde 10.9, ilimizde binde 8.7 olarak gerçekleşmiş olup, 2012 yılı ilk 9 ayına ait en son verimiz binde 8.4 olarak hesaplanmıştır. İlimizde gerçekleşen bebek ölümleri her ay uzman ekiplerden oluşan komisyon tarafında değerlendirilmekte, alınması gereken tedbirler komisyon tarafından ilgili makamlara bildirilmektedir.”dedi. 
 
Hamzaoğlu, “Yenidoğan  tarama programı (NTP) kapsamında   doğuştan mevcut olan hastalıklar (kongenital  hypotiroidi, fenilketonüri ve biotinaz eksikliği), doğumdan sonra  özellikle 3-5. Günde alınan topuk kanı ile erken teşhisleri yapılmaktadır. Böylece erken teşhis ve tedavi ile kalıtsal hastalıklara bağlı zekâ gerilikleri önlenmektedir. 2011 yılında ilimizde doğan bebeklerin %99.9’u bu tarama programı gerçekleştirilmiştir. 2011 yılında 9645 yenidoğan taranmış olup kongenital Hypotiroidi 23, kongenital fenilketonüri 2 ve kongenital biotidinaz eksikliği 4 vaka tespit edilmiştir. 2012 yılı ilk 9 ayda doğan bütün bebeklerin yenidoğan taraması yapılmıştır. D vitamini ve Demir eksikliğini önlemeye yönelik bebeklere D Vitamini ve Demir gibi Türkiye Programları kapsamında Bakanlığımızca ücretsiz D vitamini ve Demir preparatı verilmektedir. İlimizde tüm bebeklerimize bu programlar uygulanmaktadır. Yenidoğan işitme Tarama Programı kapsamında tüm yenidoğan bebeklere ve doğum yaptırılan tüm hastanelerde işitme taraması yapılmaktadır.”şeklinde konuştu.
 
2011 yılında işitme tarama programı kapsamında ilimizde yenidoğan bebeklerin  %92’si,  2012 yılının ilk 9 ayda %98 oranında tarama yapıldığını ifade eden Hamzaoğlu, “Anne sütünün teşviki ve özendirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Trabzon ili Bebek Dostu Altın il unvanına sahip olup, tüm hastanelerimiz Bebek Dostu Hastane unvanına sahiptir. Ayrıca Bebek Dostu Aile hekimi projesi kapsamında 219 aile hekiminden 198 aile hekimi bebek dostu unvanı almıştır. Anne ölümlerini önlemeye yönelik olarak ilimizde anne ölümü olduğunda Anne Ölümleri İl İnceleme Komisyonunda anne ölümü değerlendirilmekte,  önlemeye yönelik kararlar almaktadır. 2011 yılı anne ölüm oranı ülkemizde yüzbinde 19 olup, ilimizde yüzbinde 22 olarak hesaplanmıştır. 2012 yılı ilk 9 ayda yüzbinde 12 (1 anne ölümü) olarak gerçekleşmiştir. Bebeklerde olduğu gibi gebelere de Demir ve D Vitamini ücretsiz olarak Bakanlığımız tarafından verilmektedir. Projesi kapsamında 2012 yılı tespit edilen gebelerin %97 oranında demir verilmiştir.”dedi.
 
Hamzaoğlu, “Tüm doğumların hastane koşullarında yapılması amacıyla Doğum Sonu İzlem Protokolleri,  Acil Obstetrik Bakım Protokolü (gebe ve doğumda acil durumlara yönelik) ile ilgili hizmet içi eğitimleri yapılmaktadır. Misafir Anne Projesi kapsamında hastanelere ulaşım problemi olan gebeler doğumdan 1 hafta öncesinde doğumun gerçekleşeceği hastanede konaklaması sağlanarak doğumun hastanede yapılması amaçlanmaktadır. Aile Planlamasına yönelik etkili yöntem kullanılması ile ilgili hem hizmet iç hem de halka yönelik eğitim çalışmaları yapılmaktadır.”dedi. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler