Trabzon'dan uyarı; Ramazan'dan sonra dikkat

Trabzon'da bir hastanede görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin öğün sayısının azalmasıyla beslenme düzeninin değiştiğine dikkat çekerek Ramazan sonrası normal beslenme düzenine geçilmesinin fazla yemek

Trabzon'dan uyarı; Ramazan'dan sonra dikkat

Trabzon'da bir hastanede görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin öğün sayısının azalmasıyla beslenme düzeninin değiştiğine dikkat çekerek Ramazan sonrası normal beslenme düzenine geçilmesinin fazla yemek yeme isteğini de beraberinde getirdiği uyarısında bulundu.

Ramazan sonrası birden ve büyük porsiyonlarda besin tüketme mide rahatsızlıklarına neden olabileceğini kaydeden Yılmaz, “Ramazan ayı sonunda birden ve büyük porsiyonlarda besin tüketme mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bayramı rahat geçirmek istiyorsanız beslenmenize dikkat etmeli, eski beslenme düzenine yavaş yavaş geçilmelidir. Ramazan ayı boyunca gün içinde uzun süre aç kalınmakta ve metabolizma çalışma hızı yavaşlamaktadır. Bayramda az ve sık beslenme programı uygulanarak metabolizma çalışma hızı artırılmalıdır” dedi.

TEK ÇEŞİT BESLENME PROGRAMINDAN UZAK DURUN
Bayramı şeker tadında geçirmek için tavsiyelerde bulunan Yılmaz, “Şeker tadında bayram geçirmek için; Güne hafif kahvaltıyla başlayın (peynir, süt, yumurta, salatalık, domates, kepek ekmeği). 3 ara 3 ana öğünden oluşan beslenme programı hazırlayın. Her çeşit besin grubunu tüketin. Tek çeşit beslenme programından uzak durun. Ramazan ayı boyunca oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlığın önlenmesi için bol sebze ve meyve tüketin. Posalı ürünleri tek başına almak bağırsak hareketlerini yeteri kadar artırmaz. Posanın etkinliğinin artırılması için günde 8-10 bardak su tüketilmesi gerekmektedir. Sahur yemekleri Ramazan sonrasında gece yemekleri şeklinde dönüştürülmemelidir. Metabolizma hızını artırmak için sağlıklı beslenmenin yanında, sağlıklı yaşam için de gerekli küçük yürüyüşler yapılmalıdır.

Bayram ziyaretlerinde ikramlıklara dikkat edilmeli, ev sahiplerinin misafirperver ve ısrarcı ikramlıklarına karşı ikramlıkları küçük miktarlarda tüketmeye itina edelim” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık