Trabzon'da Verem Uyarısı(!)

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiye ve Trabzon'da veremli hasta sayısının arttığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, her geçen yıl hasta sayısının düştüğünü bildirdi. Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde verem has

Trabzon'da Verem Uyarısı(!)

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiye ve Trabzon'da veremli hasta sayısının arttığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, her geçen yıl hasta sayısının düştüğünü bildirdi.

 

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde verem hastalığı ile mücadelenin yetersiz yapıldığı ve toplumda giderek arttığı yönünde bazı haberlerin yapıldığını belirtti.

Kentte, Aile Sağlığı Merkezleri ve Ortahisar Toplum Sağlığı Merkezi Verem Birimine başvuran vatandaşların ücretsiz muayenesinin yapıldığını anımsatan Hamzaoğlu, "Şüpheli bireylerden balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır. Ayrıca müdürlüğümüz tarafından kiralanan mobil tarama aracı ile ilimiz ve bölgemizdeki riskli kabul edilen tüm alanlar belli bir program doğrultusunda taranmaktadır" ifadelerini kullandı.

Şehirde verem hastası tanısı konulan hastaların gizlilik kuralları içerisinde verem birimine kayıt edildiğini vurgulayan Dr. Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Tanı konulan verem hastalarının takipleri birim personeli ve aile hekimlerimiz tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Tüberküloz teşhisi konulan hastalarımızın ilaçları verem birimince ücretsiz olarak verilir. Tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de verem ilaçları doğrudan gözetimli tedavi adı verilen bir uygulama ile hastalarımıza verilmektedir. Sağlık personelinin gözetiminde ilaç vermek en uygun yol olduğu için ilimizdeki verem hastalarının yüzde 93'ünün tedavisi sağlık personeli gözetiminde yapılmaktadır. Ulaşım zorluğu olan bölgelerdeki hastaların tedavilerinde ise diğer kamu görevlileri ve hastanın ailesinden destek alınmaktadır."

Veremli hasta sayısının her geçen yıl azaldığına işaret eden Dr. Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde ve ilimizde verem hastası sayısı artmamakta bilakis bariz şekilde azalmaktadır. Trabzon'da 2005 yılında 248 olan hasta sayısı 2011'de 217, 2012'de 194, 2013 yılında ise 115 olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde Türkiye genelinde de 2005 yılında 20 bin 535 olan veremli hasta sayısı 2013 yılında 13 bin 409'a düşmüştür." -

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler