Trabzon'da ücretsiz tarama

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, dünyada her yıl İstanbul'un nüfusu kadar insanın kansere yakalandığını söyledi. Kanserde erken teşhisin önemine dikkat çeken Baki, önleme, erken tanı ve tedavi yöntemleriyle de milyonlarca insanın ka

Trabzon'da ücretsiz tarama

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, dünyada her yıl İstanbul'un nüfusu kadar insanın kansere yakalandığını söyledi. Kanserde erken teşhisin önemine dikkat çeken Baki, önleme, erken tanı ve tedavi yöntemleriyle de milyonlarca insanın kanserden kurtarılabildiğine dikkat çekti. Dünyada her yıl 12,7 milyon insanın kansere yakalandığını ve 7,6 milyonunun ise öldüğüne vurgu yapan Baki, "Dünyada her yıl kansere yakalanan insan sayısı İstanbul'un nüfusu kadardır. Her yıl Londra'nın nüfusu kadar insan kanserden ölmektedir." dedi.

Dr. Baki, Dünya Sağlık Örgütü'nün hemen harekete geçilmediği takdirde 2030 yılına kadar küresel düzeyde kanser ölümlerinin yüzde 80 kadar artacağını tahmin ettiğini belirtti. Alınacak bir takım tedbirlerle kansere yakalanma riskinin azaltabileceğine dikkat çeken Baki, şu önerilerde bulundu: "Kansere yakalanma riskini aşılama, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, alkol tüketimini kısıtlama, güneşe daha az maruz kalma ve tütün mamuller kullanmama yoluyla belirgin olarak azaltabiliriz."

ÜCRETSİZ TARAMA YAPILACAK

Kansere karşı toplumsal bilinç oluşturmak için biz dizi çalışmalar yürüttüklerini anlatan Dr. Baki, "Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı Projesi" ile de özellikli kırsal kesimlerde ücretsiz taramalar yapacaklarını ifade etti. Baki, proje ile meme kanserinin erken teşhisi ile tedavi masraflarının azaltılması ve bölge halkının bu konuda bilgilendirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi. Bu iş için özel olarak hazırlattıkları ve içerisinde mamografi cihazının da aracın bulunduğu aracın hazır olduğu müjdesini veren Baki, mobil araçla kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların taramadan geçmesini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.         

Ekiplerin Trabzon ve çevre illerdeki köylere gidilerek 45 yaş üstü kadınların mamografisini çekeceğini anlatan Baki, kanser bulgusu saptanan hastaların da hastaneye sevk edilip takiplerinin yapılacağını ifade etti. Baki, bu çalışmanın neticesinde de Trabzon ve çevre illerin meme kanseri haritası da çıkartılacağını sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık