Trabzon'da 58 bin hastaya...

Trabzon’da 2014 yılında ambulanslar il içi ve dışı olmak üzere 2 milyon kilometre yol giderek yaklaşık 58 bin hastaya ulaştı.Trabzon’da 112 çağrı merkezine geçen yıl 1 milyon 166 bin 515 ihbar gelirken, bunlardan 57 bin 773 tanesi değerlendirilerek acil v

Trabzon'da 58 bin hastaya...

Trabzon’da 2014 yılında ambulanslar il içi ve dışı olmak üzere 2 milyon kilometre yol giderek yaklaşık 58 bin hastaya ulaştı.

Trabzon’da 112 çağrı merkezine geçen yıl 1 milyon 166 bin 515 ihbar gelirken, bunlardan 57 bin 773 tanesi değerlendirilerek acil vaka olarak kabul edilip nakli gerçekleştirildi.

Trabzon Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Süleyman, en büyük sıkıntılarının gereksiz talepler olduğunu belirterek yapılan ihbarların İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi'nde kullanılan sistem sayesinde tüm görüşmeler kayıt altına alındığını söyledi.

Trabzon’da 112 Acil Sağlık Hizmetleri, 1994 yılında i faaliyetine başladığını belirten Süleyman, “2014 yıl sonu itibariyle 1 Çağrı Karşılama Merkezi ve il merkezinde 9, ilçelerde 17 olmak üzere toplam 26 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonuyla hizmeti yürütmektedir.

İl ambulans Servisi Başhekimliği bünyesinde yaş ortalaması 5 olan toplam 48 adet ambulans bulunmaktadır. Bu ambulansların 7 tanesi özel donanımlı ambulans olarak hizmet vermektedir. (5 adet kar paletli ambulans, 1 adet dört yataklı ambulans, 1 adet yoğun bakım ve obez ambulansı). 2014 yılında ambulans filomuza 14 adet yeni ambulans katılmıştır. Trabzon 112’ye ait tüm ambulanslar, il içi ve il dışı görevlendirmeler dâhil olmak üzere, 2014 yılında yaklaşık 2 milyon kilometre yol kat etmiştir.

112 Acil Yardım Ambulanslarının donanımları, hastanelerin acil servis koşullarına eş değer durumdadır. Acil sağlık ihtiyacına yönelik her türlü tıbbi donanım ve personel, ambulansla birlikte olay yerine götürülmektedir. Müdahale edilen vakalarda hasta yakınlarının ya da vatandaşların, hastanın bir an önce hastaneye nakli konusundaki ısrarı ve personelimize karşı tutumu, hastaların ilk yardım müdahalesinden yeterince yararlanmasına ciddi manada engel teşkil etmektedir. Ambulansta hastaya müdahale tıbbi ve etik bir yaklaşım olduğundan vatandaşlarımız bunu tamamen sağlık personeline bırakmalı ve sadece ekip tarafından talep edildiğinde gerekli kolaylığı sağlamalıdır. Hastaların sedyeyle nakli sırasında, sağlık ekibi koordinasyonunda vatandaşların desteği alınabilmektedir. Bazı vakalar için olay yerinde yapılacak müdahale yeterli olabildiğinden hastaneye nakil gerekmeyebilir. Bu kararı verme yetki ve sorumluluğunun sadece 112 ekibine ait olduğu bilinmelidir” dedi.

Tüm çağrıların kayıt altına alındığını belirten Süleyman, “İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi'nde kullanılan sistem sayesinde tüm görüşmeler kayıt altına alınmaktadır. Çağrı Merkezi değerlendirmesi sonucunda yapılan ihbarda, vakanın acil yardım gerektirdiği kabul edilmiş ise söz konusu adrese en yakın ekip olay yerine yönlendirilmektedir. İlk aramadan hastaneye nakle kadar geçen tüm süreç, ambulans hızı ve konumu da dâhil, kaydedilmektedir.

İlimizdeki 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan 48 ambulansın tamamında bulunan GPS (araç takip sistemi) cihazları aracılığı ile bu takipler yapılmaktadır. Sistem tarafından tespit edilen gereksiz veya kastlı meşguliyet, uygun olmayan ambulans talepleri, sözlü taciz niteliğindeki çağrılar çalışan personelin motivasyon ve verimliliğini düşürmektedir. Ayrıca bu tür aramalar 112 çağrı merkezinde gereksiz bir yoğunluk oluşturmaktadır. Bu durum da, acil yardım çağrısının iletilmesi ve ambulansın ihtiyaç sahibine ulaşması sürecinde hasta mağduriyetine yol açmaktadır. Hasta mağduriyetinin önlenmesi maksadıyla bu içerikteki görüşmelerin ses kayıtları ve telefon numaraları savcılıklara iletilmektedir” diye konuştu.

VAKALARIN İLK SIRASINI KALP KRİZLERİ ALIYOR

Vakaların ilk sırasını kalp krizleri aldığını belirten Süleyman, “2014 Yılında 112 Çağrı Merkezimize gelen çağrı sayısı 1 milyon 166 bin 515’dir. Bu çağrıların 57 bin 773 tanesi KKM tarafından değerlendirildikten sonra acil vaka olarak kabul edilip nakli gerçekleştirilmiştir. Vaka gruplarının toplam sayı içerisindeki dağılımına bakıldığında 10 bin 944’ünün Kardiyolojik Hastalıklar (Kalp Krizi, Kalp yetmezliği vb.); 5 bin 439'unun Travma (düşme, iş kazası vb.) 4 bin 432’sinin Solunum Sistemi Hastalıkları (astım, solunum yetmezliği, KOAH vb.) ve 3202’sinin Trafik Kazası olduğu görülmektedir” şeklinde konuştu.

HELİKOPTER AMBULANS 91 HASTAYI TAŞIDI

Helikopter ambulansın geçen yıl 91 hastaya hizmet verdiğini anlatan Süleyman, “2009 yılında ilimizde hizmete giren Helikopter Ambulans Hızırbey Heliport alanında konuşlandırılmıştır. Helikopter Ambulans görevlendirmesi gün doğumu ve gün batımı saat aralığında, 112 Komuta Kontrol Merkezi ve Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi organizasyonuyla yürütülmektedir.

Helikopter Ambulansla 2014 yılında 91 hastanın nakli gerçekleştirilmiştir. Aynı tarihte ülkemizde hizmete giren Uçak Ambulans; Ankara ilinde konuşlandırılmakta olup görevlendirilmesi Sağlık Bakanlığınca yürütülmektedir. Meteorolojik koşullardan daha az oranda etkilenen ve gece uçuş kabiliyeti bulunan uçak ambulanslar ile 2014 yılında Trabzon ilinden 43 hastanın diğer illere nakli gerçekleştirilmiştir.

İleri tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan hastaların, hastaneye nakli sırasında kanun gereği ambulansa hasta yakını alınmamaktadır. Ambulansa refakatçi alınması, hastalara tıbbi müdahalede bulunan ekiplerin görevini yapmasını zorlaştırdığı gibi hasta yakınlarından gelen 'daha hızlı sürüş' yönündeki kontrolsüz telkinler personel ve ambulans sürüş güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bebek, çocuk, gebe ve engelli hastaların nakli sırasında, ambulans ekip sorumlusunun izniyle ambulansa, hastanın hastanedeki işlemlerine yardımcı olması için, bir kişi refakatçi olarak alınabilmektedir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık