Trabzon'da bir ilke imza atıldı, genital sarkmadan rahmini aldırmadan kurtuldu

Genç kadın yeni geliştirilen ameliyat tekniği ile rahim sarkması probleminden rahmini aldırmadan kurtuldu.

Trabzon'da bir ilke imza atıldı, genital sarkmadan rahmini aldırmadan kurtuldu

Haber61 Haber Servisi

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniği bir ilke daha imza attı. Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, Op. Dr. Recep Erin ve ameliyathane ekibinin gerçekleştirdiği operasyon ile genç yaştaki hasta rahmi korunarak rahim sarkma problemi tedavi edildi. Yeni geliştirilen ve ülkemizde sadece bir merkezde daha önce uygulanan ameliyat yöntemi ile hastaya laparoskopik yöntemle rahim asma ameliyatı uygulandı.

35 yaşındaki genç kadında 7 yıl önce ilk doğumu sırasında rahim sarkması gerçekleşmiş ve ardından pek çok sağlık kuruluşuna başvurmuş ve tedavisinin rahim alınmadan mümkün olmayacağı söylenmişti. Ameliyatın Trabzon'da gerçekleştirilemeyeceği söylenerek hasta defalarca İstanbul’daki Tıp Fakültelerine yönlendirilirken  Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan kontroller sonunda vajinal asiste laparoskopik histeropeksi ameliyatı uygulandı ve hasta sağlığına kavuştu.

Rahim sarkması nedir?

Genellikle menopozdan sonra görülen bu durum rahim ve rahim ile birlikte mesanenin vücudun dışına doğru yer değiştirmesi olarak tarif edilebilir. Kronik kabızlık, sigara içimi, öksürük gibi durumlar riski arttırır. Çok sayıda doğum yapmış olmak ve zor doğumlar en çok neden olan durumlar arasında yer alır. Genç hastalarda nadiren ortaya çıkan bu durum vajinal yol ile uterusun alınması ile tedavi edilir. 

Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin’ in verdiği bilgiye göre hastanın genç yaşta olması ve rahminin korunması isteği nedeniyle yeni geliştirilen bir ameliyat tekniği kullanılarak operasyon gerçekleştirildi. Rahim ağzına vajinal yolla yerleştirilen askı daha sonra karın içine alınarak laporoskopik olarak promontoryum denilen kemik yapının ön yüzüne asıldı. Minimal invaziv yöntemle oldukça kısa bir sürede gerçekleştirilen ameliyatla hasta hızlı bir biçimde toparlanarak sağlığına kavuştu ve günlük hayatına geri döndü.

Kadınlarda görülen genital organ sarkma problemlerinin Karadeniz bölgesinde yüksek oranda mevcut olduğunu bildiren Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin tabiat şartlarının, beslenmenin bu duruma yatkınlığı arttırdığını belirtti. Özellikle Karadenizli kadınlarda ağır yük kaldırmak, tarla bağ bahçe işleri gibi kas gücü gerektiren işlere bağlı olarak menopoz sonrası yüksek oranda genital organ sarkması problemleri ile kadın doğum polikliniğine başvuruların olduğunu belirtti.  Yaşı ileri olan kadınlarda rahim alınarak tedavi planlanıyor. Ancak genç ve rahim koruyucu cerrahi talebi bulunan hastalarda yeni geliştirilen yöntemlerle rahim asma operasyonları uygulanabiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık