Kanser Vakalarında Artış: Türkiye ve Dünya İstatistikleri Alarm Veriyor

Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünya genelinde yıllık 20 milyon kanser vakası olduğunu, Türkiye'de bu sayının 240 bine ulaştığını belirtti. 2045'te dünya genelinde 32 milyon kanser vakası öngörülüyor.

Kanser Vakalarında Artış: Türkiye ve Dünya İstatistikleri Alarm Veriyor

Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği'nin Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında önemli veriler paylaştı. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 20 milyon kişinin kansere yakalandığını ve bu hastalıktan yaklaşık 10 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Kutluk, aynı zamanda 10 milyon insanın da tedaviyle hayata tutunduğunu ifade etti.

Türkiye'de ise kanser vakalarının arttığını belirten Kutluk, 2022 itibarıyla yıllık kanser vakası sayısının 240 bine ulaştığını, bu hastaların yaklaşık 130 bininin hayatını kaybettiğini söyledi. Son 5 yılda Türkiye'de yaklaşık 700 bin kişinin kanser tanısı aldığı ve bu hastalıkla mücadele ettiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tahminlerine göre, 2045 yılında dünya genelinde kansere yakalanan kişi sayısının 32 milyona çıkacağı ve kanser kaynaklı ölümlerin 17 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Türkiye içinse 2045 yılında kanser vakalarının 420 bine, ölümlerin ise 256 bine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Prof. Dr. Kutluk, yetişkinlerde en sık rastlanan kanser türlerinin akciğer, meme ve kalın bağırsak kanseri olduğunu, özellikle Türkiye'de tütün kullanımının akciğer kanseri vakalarında önemli bir etken olduğunu vurguladı. Çocuklarda ise en yaygın kanser türlerinin lösemiler, beyin tümörleri ve lenfomalar olduğunu belirtti.

Kutluk, kanserle mücadelede erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerek, ücretsiz kanser taramalarının önemini vurguladı ve son yıllarda tedavide kaydedilen ilerlemelerden bahsetti. Ayrıca, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin yanı sıra tütün ürünlerinden uzak durmanın kanserden korunmada etkili olduğunu belirtti.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği'nin 19 yıldır düzenlediği Kanserli Hastalar Kongresi'nin önemine de değinen Kutluk, bu yılki kongrenin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi'nde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık