Tansiyon hastaları nelere dikkat etmeli, ne yememeli? Dr. Mustafa Oğuz Varol anlattı

İmperial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Oğuz Varol, tansiyon hastalığı ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

İmperial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Oğuz Varol, tansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken faktörler ve nasıl beslenmeleri gerektiğine dair konuştu.

Dr. Mustafa Oğuz Varol'un değerlendirmeleri şu şekilde;

"Tansiyonda şişmanlık başlıca sebeplerden"

Toplumumuzda her 3 kişiden 1'i yüksek tansiyon hastası. Tansiyonun yüzde 95'i, birden fazla faktörün birleşerek kan basıncının yükseltmesiyle nedeniyle yükselir. Yüzde 5'i ise böbreğe giden damarlardaki darlıklar gibi, böbrek bezindeki tümörler gibi farklı nedenlerden dolayı yükselir.

Toplumumuzdaki yüksek tansiyonun yüzde 95'ini oluşturan esansiyel hipertansiyon dediğimiz tansiyonun yükselmenin başında şişmanlık var.

yuksek-tansiyon.webp

"Basit karbonhidratlardan beslenme tansiyonda etkili"

Normalde herkes fazla tuz tüketiminden kaynaklı olarak yüksek tansiyon olduğunu düşünüyor. Ancak tuz bu konuda birinci sırada değil. Basit karbonhidrattan yoğun beslenme de önemli faktörlerden biri. Beyaz un, şeker, şekerli sular, börek, pasta, hamur işleri. Bunlar hem yüksek kalori içeriyorlar hem de insülini hızlı yükseltip düşürdüğü için açlık krizleri yaratıyorlar. Sonucunda da tekrar fazla yeme sebebi oluşturuyorlar. Gittikçe obezite yapıyorlar, insülin direncine neden oluyorlar. Bu da tansiyonun en önemli sebeplerinden. Fakat kompleks karbonhidrat dediğimiz; mercimek, kuru fasulye, barbunya, nohut gibi besinler faydalı, bunları tüketmeliyiz.

karbonhidatli-yiyecekler.webp

"Günlük tüketilmesi gereken tuz ortalama 6 gr"

Tansiyona etki eden faktörler arasında gazlı içecekler, enerji içecekleri, kafein içeren içecekler de var. Yine fazla tuz tüketimi de etkili. Günlük ortalama tüketilmesi gereken tuz 6 gram ancak yapılan çalışmada normal tuz tükettiğini söyleyen bir insan 18 gram tuz tüketiyor. Bunu 3'te bir oranına düşürürse, normal oranda tuz az almış alır.

tuz.webp

"Türkiye en fazla kalori tüketen ülkelerden"

Türkiye ortalama kalori alımında, 3400 kalori ile dünyadan en fazla kalori tüketen insanların bulunduğu ülkelerden biri. Sıkça ne yiyelim diye soruluyor, ne yemeyelim diye sorulmalı. Basit karbonhidrat yemeyin ya da az yiyin. Yürüyüş yapın. Böylece tansiyon, kolesterol düzelecek ve fiziksel gücünüz de artacak. Bir insanın yaşlılıkta bağımsız ve güçlü yaşayabilmesinin en önemli göstergesi sahip olduğu kas kütlesidir. O kadar bağımsız ve rahat, hastalıklardan uzak bir yaşlılık geçirirsiniz.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık