Sucukta yeni yasak!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde belirtilen protein oranlarının sağlanması için dışarıdan et proteini ve hayvansal kaynaklı protein katılımının yasak olduğunu bildirdi.Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dün ve bugün

Sucukta yeni yasak!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde belirtilen protein oranlarının sağlanması için dışarıdan et proteini ve hayvansal kaynaklı protein katılımının yasak olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dün ve bugün basın yayın organlarında bazı firmaların ''5 Aralık 2012 tarihinde yayımlanan Et ve Et ürünleri Tebliği'nde yer alan 'et proteini' kriterini sağlamak üzere yurt dışından 'et proteini' ithal etme çabasında oldukları'' ve ''protein değerlerini yükseltmek amacıyla sucuğa süt proteini kattıkları'' yönünde haberler yer aldığı belirtildi.
 
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için konuya ilişkin açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edilen açıklamada, Et ve Et Ürünleri Tebliği ile birçok et ürününün tanımlandığı ve bu ürünlere ilişkin ürün kriterlerinin belirlendiği kaydedildi.
 
Bu kriterlerden birinin et ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan ve ürüne dair değerli bir girdi olan et miktarını işaret eden ''minimum et proteini'' olduğu bildirilen açıklamada, tebliğde yer alan ürünlere ilişkin kütlece en az toplam et proteini değerlerinin, fermente sucukta yüzde 16, ısıl işlem görmüş sucukta yüzde 14, kıymadan elde edilen köfte gibi ısıl işlem uygulanmış et ürünlerinde yüzde 12, emülsifiye et ürünlerinde yüzde 10, jambonda yüzde 13 olarak belirlendiği vurgulandı.
 
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
''Tebliğde belirtilen protein oranlarının sağlanması için dışarıdan et proteini ve hayvansal kaynaklı protein katılımı yasaktır. Firmalar, et proteini kriterlerini yerine getirebilmek için kas proteini açısından üretim aşamasında uygun miktarda ve kalitede et kullanmak zorundadır. Et ürünlerine dışarıdan et proteini katılması halinde, kollajen/et proteini, nem/et proteini, yağ/et proteini kriterlerinin sağlanması kesinlikle mümkün olmayacaktır.
 
Et ürünlerine et proteini katılması da dahil üretim ve perakende işletmelerde tebliğin uygulanmasıyla ilgili tüm süreci kapsayacak şekilde kontrol ve denetimler Bakanlığımızca yürütülmektedir ve bundan sonra da daha etkin şekilde devam edecektir.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler