Sporculara önemli uyarı...

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Esat Karakoç, doping kullanımı ve doping etkisi yapan maddelerin kullanımı konusunda sporcuları bilinçlendirecek önemli uyarılarda bulundu. Bazı bitkisel ürünlerin de yasaklı maddeler içerdiğine değinen K

Sporculara önemli uyarı...
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Esat Karakoç, doping kullanımı ve doping etkisi yapan maddelerin kullanımı konusunda sporcuları bilinçlendirecek önemli uyarılarda bulundu.
 
Bazı bitkisel ürünlerin de yasaklı maddeler içerdiğine değinen Karakoç, "Yasaklı maddeleri içeren bitkiler ve bazı bitki çayları da yasak. Bu nedenle genelde Uzakdoğu kökenli bitkisel çayların kullanılmadan önce ne tip etken madde içerdikleri kontrol edilmeli veya Doping Kontrol Merkezi'ne sorulmalıdır" diye konuştu.
 
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından yasaklanmış doping içeren çok sayıda ilaç olduğunu belirten Dr. Esat Karakoç, "Bazı öksürük şurupları, insülinler, anti gribal ilaçlar, idrar söktürücüler, astım ilaçları, kalp ritmini düzenleyen bazı ilaçlar, bazı ağrı kesici ilaçlar, narkotik madde, kafein ve efedrin içeren ilaçları kullanmadan önce sporcular kesinlikle bir doktora danışmalılar" dedi.
 
HAYATİ RİSK SÖZ KONUSU
 
Doping maddelerinin hemen hepsinin vücutta kısa ya da uzun süreli yan etkilere neden olduklarını söyleyen Karakoç, "Erkeklik hormonu benzeri maddelerin kalp krizi iyi ve kötü huylu tümör oluşumu, karaciğer fonksiyon bozukluğu, kısırlık gibi rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir. Bu maddeleri kullanan sporculardan bazılarının sportif yaşamları sırasında ya da sporu bıraktıktan sonra bu maddelerin kullanımı nedeniyle oluşan hastalıklar yüzünden öldüğü bilinmektedir" dedi. Karakoç, diğer doping ve yasaklı maddelerin yan etkileri hakkında da şu bilgileri verdi:
 
"Uyarıcı kullanımı ile kalp ve diğer hayati organların düzenli çalışması bozulabilir. Ağrıyı hissetmemek için kullanılan narkotiklerin pek çoğu solunum depresyonuna neden olup fiziksel ve psikolojik bağımlılık gibi oldukça tehlikeli yan etkileri bulunmaktadır. Anabolik steroidler hemen hemen vücuttaki tüm organlarda yan etkiler oluşturabilir. Anabolik ajanlar normal hormon fonksiyonunu etkiler.
 
Anabolik steroidler karaciğer hastalığı riskini artırır kan basıncını yükseltir yüksek yoğunluklu lipidlerin düzeyini yükselterek kardiyovasküler olay riskinin artmasına neden olur. Bu etkilerinin yanı sıra psikolojik etkileri de bulunmaktadır. Diüretiklerin kullanımı dehidratasyona kas zayıflamasına kramplara kan basıncının düşmesine ve elektrolit dengesizliğiyle oluşan kalp düzensizliklerine neden olabilir."
 
Doping nedir?
 
Doping, sporcunun yarışma sırasında fiziksel ve zihinsel performansını arttırmak amacı ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından yasaklanmış madde veya yöntemlerin sporcu tarafından bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanımıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler