Sözün bittiği yerdeyiz

Türk Eczacılar Birliği 18.Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Nevzat Akman, 21 Aralık 2008'de Ankara'da 'Büyük Eczacı Mitingi' yapılacağını söyledi. “ÖRGÜTLÜ YAPIMIZ ÇÖKERTİLMEK İSTENİYOR” Akman Trabzon Eczacı Odası'nda düzenlediği basın toplantısında miti

Sözün bittiği yerdeyiz

Türk Eczacılar Birliği 18.Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Nevzat Akman, 21 Aralık 2008'de Ankara'da 'Büyük Eczacı Mitingi' yapılacağını söyledi.

“ÖRGÜTLÜ YAPIMIZ ÇÖKERTİLMEK İSTENİYOR”
Akman Trabzon Eczacı Odası'nda düzenlediği basın toplantısında miting sürecine gelinceye kadar yaşananların değerlendirmesini yaptı. Haziran 2008'de başlanan sözleşme görüşmelerinin SGK yetkililerinin baskıcı ve dayatmacı tavrı nedeniyle 51 eczacı odası başkanının Türk Eczacıları Birliği önderliğinde 1 Temmuz 2008 günü ülke genelinde 1 gün 'Eczane Kapatma Eylemi' kararı aldığını hatırlatarak, “Karar sonrası Bakanlıklardan gelen görüşme talepleri ve sayın Başbakan'ın konuya müdahil olarak sorunun çözülmesi talimatı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Sağlık Bakanı ve Maliye Bakanı ile Türk Eczacılar Birliği Başkanı arasında imzalanan protokol ile sorunlar kısmen aşılmıştı. İmzalanan protokol ile 31 Temmuz 2008'e kadar uygulamaya konulmaz ise 1 Temmuz itibariyle SGK ile sözleşmeli 23 bin eczanenin sözleşmesi feshedilmiş olacaktı. 28 Temmuz'a kadar hiçbir faaliyet göstermeyen SGK'nın bu tutumu yanında Sayın bakanların da imzaladıkları protokolden vazgeçtiklerini açıklamaları üzerine oluşan kaos ve görüşmelerle sorunların 2009 yılı sözleşme görüşmelerinin başlayacağı Ekim-Aralık 2008 sürecinde çözüleceği sözü verilmesi ile 31 Temmuz 2008'de olaylı bir şekilde sözleşmeler yenilenmişti. 25 Kasım 2008 tarihinde başlayan 2009 sözleşme görüşmeleri başlangıcında dayatmaların sürdüğü, üstüne üstlük her dönemde meslek örgütümüzün de görüşü alınarak hazırlanan Sağlık Uygulama Tebliği bu defa emrivaki ile uygulamaya konmuş olup, Türk Eczacıları Birliğine 6643 Sayılı Yasa ile verilen sözleşme yapmak yetkisi yok sayılarak örgütlü yapımızın çökertilmesi amaçlanmıştır” dedi.

ECZACILAR BATMA NOKTASINA GELMİŞTİR
8 yıldır Sağlık Bakanlığı'nda bekletilen 6197 Sayılı Meslek Yasasına rağmen farklı anlamlar yüklendiğini ve eczacılık mesleğinin sıradan ve sermayesi olan herkes tarafından yapılabilirmişçesine değiştirilmek istendiğini savunan Başkan Akman, atılan her adımda insan sağlığının göz ardı edilerek ekonomik gerekçelerin öncelendirilerek kararlar alındığını dile getirdi. Akman, “İlaç fiyatları ve eczacı kararlılığı Sağlık Bakanlığı'nca belirlenmişken, ilacın rekabete açık bir ürün olarak değerlendirilmesi mesleğimizdeki kirliliği artırdığı gibi meslek onuru ve değerleri ile mesleğini icra eden eczacılarımız batma noktasına gelmiştir” diye konuştu.

Eczacısız ve ruhsatsız kamu ve özel hastanelerde ilaç ticareti yapılmasına izin verildiğini dile getiren Akman şöyle konuştu: “Hastanelerde hizmetler ücretsizdir diyerek tafra yapanlar muayene ücretlerinin tahsildarlığını eczacıya yaptırmaktadırlar. Eczacıyı ilgilendirmeyen ilaç sanayinin kamuya yapacağı iskontonun eczane üzerinden alınması eczacıya %3'e yakın ilave yük getirmektedir. Bize ait olmayan bu yükün kaldırılmasını istiyoruz. Çalışmayan provizyon sistemi eczacıları ruhsal çöküntüye uğratmış, eczaneler yersiz ve gereksiz tartışma alanlarına dönüşmüştür. Sosyal devlet çökmüş, sağlık ve sosyal güvenliği devletin sırtında kambur sayanlar tüm sağlık sistemini özelleştirmenin hesabını yapmaktadır.”

MİTİNG PROGRAMI
18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Nevzat Akman, 5 aralık'ta Rize, 6 Aralık'ta Artvin, 12 Aralık'ta Gümüşhane ve 13 Aralık'ta Trabzon'da yapacakları seri toplantılarla miting öncesi ve sonrasını değerlendireceklerinin altını çizerek, 16 Aralık 2008'de 51 Eczacı Odası Başkanı ve TEB Başkanı'nın Sağlık Bakanlığı önünde toplu basın toplantısı yapacaklarını belirtti. Akman, gazete ilanları ile halkı bilgilendirecek ve 21 Aralık 2008'de Ankara'da 'Büyük Eczacı Mitinginde' buluşacaklarına işaret ederek, “Hiçbir siyasi kavganın tarafı olmadık, olmayacağız, mesleğimizle ilgili proje ve politikaların üretiminde taraf ve söz sahibi olmak istiyoruz. İlacın sahibi, sorumlusu ve yetkilisi eczacıdır. Mahalenizde köşe başındaki en yakın sağlık danışmanınızdır eczacılar. Bize rağmen yasalarımızla oynanmasını istemiyoruz, izin vermeyeceğiz. İnsanımızdan ve mesleğimizden yana tarafız, kısaca biz eczacılık yapmak istiyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz, yasal ve demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” ifadelerini kullandı.

Nurgül Günaydın

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık