Sigaranın zararlı etkilerini azaltmak için bunları yapın

Sigara, herkese ve neredeyse bütün organlara zarar veren kötü bir bağımlılık. Ancak çoğu kez deneyip sigarayı tamamen bırakmayı bir türlü başaramadıysanız ya da sürekli olarak “pasif içici” konumunda sigara dumanına maruz kalıyorsanız, sağlığınızı bir neb

Sigaranın zararlı etkilerini azaltmak için bunları yapın

Sigara, herkese ve neredeyse bütün organlara zarar veren kötü bir bağımlılık. Ancak çoğu kez deneyip sigarayı tamamen bırakmayı bir türlü başaramadıysanız ya da sürekli olarak “pasif içici” konumunda sigara dumanına maruz kalıyorsanız, sağlığınızı bir nebze olsun koruyabilmek ve sigaranın zararlı etkilerini en aza indirebilmek için harekete geçmelisiniz.

İşte öneriler...

Bol bol temiz hava alın

Herkesin sık sık temiz hava almaya ihtiyacı vardır ama sigara dumanına maruz kaldığınız ölçüde daha fazla temiz havaya ihtiyaç duyacağınızı tahmin edebilirsiniz!

Sigara içmenin en belirgin etkilerinden biri, nefes darlığıdır. Ciğerlerinizin ihtiyacı olan oksijeni sigara ile engellediğinizde, bunu telafi etmek için fırsat buldukça temiz hava alın. Mesela kapalı mekanlarda sigara içmemek ya da sigara içtikten sonra açık havada derin derin birkaç nefes almak bile faydalı olacaktır.

Oksijeni bol mekanlarda, parklarda, bahçelerde, ormanlarda da fırsat buldukça vakit geçirmeye çalışın. Daha verimli ve doğru nefes alabilmek için farklı nefes teknikleri de deneyebilirsiniz. Bu konuda bir nefes danışmanından yardım alabilirsiniz. Hatta nefes terapisi ile sigarayı bırakanlar bile oluyor, neden siz de onlardan biri olmayasınız!

Beslenmenize daha çok dikkat edin

Sigara dumanı, oksidan etkisi ile vücutta zararlı maddelerin birikmesini kolaylaştırıyor. Bu nedenle özellikle C vitamini ve beta karoten içerikli gıdaların (limon, portakal, brokoli, kivi, havuç, domates vb.) düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor.

Kan dolaşımınızı hızlandırın

Sigaranın en zararlı etkilerinden biri de dolaşım problemleridir. Bu yüzden kan dolaşımınızın normal olabilmesi için ekstra çaba harcamalısınız. Sabahları soğuk duş almak, gün içinde küçük egzersizler yapmak, fırsat buldukça yürümek ve merdiven inip çıkmak işe yarayacaktır. Elbette en güzeli, düzenli olarak haftada en az 2 gün spor yapmak!

Sigarayı azaltmak için ne yapmalı

- Kafeinli içecek tüketimini mümkün olduğunca azaltın.

- Mutlaka spora başlayın. Spor yaptığınızda kendinizi daha sağlıklı, daha zinde hissedeceksiniz! Ayrıca spor yaptığınızda, bol bol ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen hormonlardan biri olan endorfin salgılarsınız. Egzersiz, sigara içmediğinizde oluşabilecek gerginlik, sinirlilik gibi durumları atlatmanıza da yardımcı olacaktır.

- İlk sigara – son sigara saatleri belirleyin. Yapılan araştırmalar, uykudan hemen önce içilen sigaranın çok daha zararlı olduğunu gösteriyor. Ayrıca sabah uyanır uyanmaz, özellikle aç karnına içilen sigara da midenize ve sindirim sisteminize daha fazla zarar veriyor. En azından günün ilk sigarasını geciktirin, akşam içeceğiniz son sigara için de bir saat belirleyin ve o saatten sonra sigara içmeyin. Bu şekilde sigarayı bırakma yolunda büyük bir adım atmış olabilirsiniz!

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler