Sigarada resimli uygulama başladı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, sigarada resimli uyarı uygulamasına ilişkin olarak, ''Sigara içenler her gün onlarca kez bu resimleri görecek. Bir tiksinti uyansın, sigara alınmasın, çocuklar sigaraya başlamasın

Sigarada resimli uygulama başladı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, sigarada resimli uyarı uygulamasına ilişkin olarak, ''Sigara içenler her gün onlarca kez bu resimleri görecek. Bir tiksinti uyansın, sigara alınmasın, çocuklar sigaraya başlamasın istiyoruz. En büyük hedefimiz bu'' dedi. 

Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigarada resimli uyarı uygulamasının 01 Mayıs itibariyle başladığını anımsattı. 

Resimsiz paketlerin yıl sonuna kadar resimlilerle birlikte satılabileceğini ifade eden Erdöl, 01 Ocak 2011'den sonra ise üzerinde yazılı ve resimli uyarı bulunmayan tek bir paket sigaranın dahi satışına izin verilmeyeceğini kaydetti. 

İnsanların gördüklerinden çok daha fazla etkilendiğini, sigarada resimli uyarı uygulamasının da bu mantıktan hareketle hazırlandığını ifade eden Erdöl, ''Bir insana orman yangınının nasıl olduğunu, ne gibi bir felaketle karşılaşıldığını istediğiniz kadar anlatın, anlayamaz. Ama ormandaki yangının resmini gördüğünde 'tamam' der. Burada da yapılacak olan sigaranın zararlı etkisini görsel olarak anlatmak'' diye konuştu. 

Özellikle genç ve çocukların sigara paketi üzerinde kanserli bir ciğeri gördüğü zaman ''bak demek ki sigara böyle yapıyor insanı'' diyeceklerini belirten Erdöl, şöyle devam etti:
     ''Çocukların, gençlerin sağlıklı büyümeleri temel amacımız. Sigara paketlerindeki resimler de sigaraya başlamayı engelleyecek en önemli unsurlardan biri. Sigara içenler her gün onlarca kez bu resimleri görecek. Bir tiksinti uyansın, sigara alınmasın, çocuklar sigaraya başlamasın istiyoruz. En büyük hedefimiz bu.''
    
     -''ÇOCUKLARIN YANINDA SİGARA İÇMEYİN''- 
     
Özellikle anne babalara çocuklarının yanında sigara içmemeleri uyarısında bulunan Erdöl, ''Anne baba 'zevk alıyorum' diye sigara içiyor. Çocuğun yanında içildiğinde adeta onun burnuna egzoz gazı, bütan gazı, tüp gaz, böcek zehiri sıkılıyor. Sırf zevk alıyorsunuz diye çocuğunuza o kötü gazları solutuyorsunuz. Biz diyoruz ki anne babalara, evlerinizde sigara içmeyin. Çocuk bilmiyor ki zehirlene zehirlene büyüyor. Biz bunu engellemeye gayret ediyoruz. Kapalı ortamlarda sigara içilmesinin yasaklanması da bu amaçla yapıldı'' dedi.
    
     -SİGARA SATIŞINDAKİ AZALIŞ- 
     
Geçen yıl temmuz ayında sigara yasağının kapsamının genişletilmesi ve kapalı alanlarda sigara içilmesinin engellenmesiyle sigara satışında da düşüş olduğunu vurgulayan Erdöl, ''Firmalar yasa uyarınca satış rakamlarını yetkili yerlere 15 gün içerisinde bildiriyor. Paket hatta adet olarak satışlarını bildirmek zorundalar. Kapalı ortamlardaki yasağın ardından sigara satışları yüzde 15 oranında azaldı'' diye konuştu. 

Yasa çıkmadan önce hedefledikleri noktanın da ilerisine geçtiklerini ifade eden Erdöl, şunları kaydetti:
     ''Bu meyanda sigara içtikleri halde kanunu destekleyenlere çok teşekkür ediyorum. Geçenlerde Tonya ilçesine bağlı köyleri gezdim. Kahvehaneye giriyorsun ne polis ne jandarma var ama insanlar sigara içmiyor. Çünkü kanunun onların sağlığı için çıktığını, sağlıklarını koruma amaçlı olduğunu biliyorlar. Otokontrolle içmiyorlar. Eskiden kahvehanelerin yanından geçerken sanki bir sis bulutu görüyordunuz. Şimdi bunlar kayboldu. Temiz havayı onlara verdiğiniz zaman vatandaş bunu sahiplendi.''
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık