Sıcak havalarda spor yapmaktan kaçının

 Sıcaklığın ve nemin yüksek olduğu yaz mevsiminde yapılan ağır sporların, basit sağlık sorunlarının yanı sıra zaman zaman da kalp krizi gibi telafisi olmayan ciddi problemlere neden olabileceği, bunun için de ilk etapta ağır spor yerine egzersize yönelinm

Sıcak havalarda spor yapmaktan kaçının
 Sıcaklığın ve nemin yüksek olduğu yaz mevsiminde yapılan ağır sporların, basit sağlık sorunlarının yanı sıra zaman zaman da kalp krizi gibi telafisi olmayan ciddi problemlere neden olabileceği, bunun için de ilk etapta ağır spor yerine egzersize yönelinmesi gerektiği belirtildi.
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bölümü Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, yaptığı açıklamada, yaz mevsimi dolayısıyla birçok kişinin kilo verme telaşı yaşadığını ancak bu davranış biçiminin hatalı olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de geniş kitleler tarafından sporun hızlı kilo vermek için adeta mevsimsel yapılan bir aktivide olarak görüldüğünü vurgulayan Kalaycıoğlu, "Spor, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez parçasıdır. Bu algıyı iyi benimsemek ve ona göre hareket etmek gerekir. Spor, fiziksel görüntüden ziyade öncelikle sağlıklı olmak için yapılmalıdır" dedi.
 
Kalaycıoğlu, insanların günlük beslenme düzenleri gibi spor düzenlerinin de olması gerektiğine dikkati çekerek, "Sporu hayat tarzı haline getiren kişi, bahar ya da yaz geldiğinde ani bir kararla ve bilinçsizce spora başlamak durumunda kalmaz. Düzenli olarak spor yaptığı için zaten böyle bir şeye de ihtiyaç duymaz" diye konuştu.
 
-"Haftada en az 3 gün ve 20 dakika yapılan spor faydalı olur"
 
Sıcaklık ve nemin ağır spor yapanlar için önemli bir tehdit oluşturduğunu belirten Kalaycıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"Özellikle bu dönemde yapılan ağır sporlar çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlardan bazıları basit sorunlar ya da zaman zaman kalp krizi gibi çok önemli problemler de olabilir. Özellikle düzenli spor yapmayan, ani bir kararla ağır spora başlayan kişiler, bu açıdan daha da büyük tehdit altında bulunuyor. Bu kişiler işe öncelikle egzersizle başlamalı. Vücut bir süre egzersize alıştırıldıktan sonra spora geçilmeli. Bu iş için de yapılacak en doğru şey kişinin kendisine uygun sporu, spor hekimine danışarak tespit etmesidir."
 
Kalaycıoğlu, kişinin sporu hayatının akışına göre değil, hayatını sporun akışına göre yönlendirmesi gerektiğini anlatarak, "Plan ve programlarını da buna göre yapmalı ve sporu aksatmamalıdır. Bilimsel araştırmalar sporun haftada en az 3 gün ve 20 dakika yapıldığı takdirde faydasının olacağını göstermiştir" dedi.
 
Spor için gün içerisinde ısının düştüğü saatlerin tercih edilmesi geretiğini ifade eden Kalaycıoğlu, sıvı alımına da dikkat edilmesi önerisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler