Sakın ola ifrata yapmayın...

Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, karbonmonoksitin doğrudan kana karışmasının kalp aritmilerini ve kalp spazmını tetikleyebildiğini hatırlatarak, Ramazan'da iftarı sigara ile açmamak gerektiğini, art arda içilen sigarının sağlık açısından riskli olduğu uyarıs

Sakın ola ifrata yapmayın...
Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, karbonmonoksitin doğrudan kana karışmasının kalp aritmilerini ve kalp spazmını tetikleyebildiğini hatırlatarak, Ramazan'da iftarı sigara ile açmamak gerektiğini, art arda içilen sigarının sağlık açısından riskli olduğu uyarısında bulundu.
 
Bu yıl Ramazan ayının yılın en sıcak ve en uzun günlerine denk geldiğini ifade eden Kayseri Özel Tekden Hastanesi Kalp Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, özellikle hava sıcaklığının 25 derecenin üzerinde olduğu günlerde, kalp hastalarının oruç tutmaması gerektiğini dile getirdi. Dr. Erdoğan, özellikle koroner kalp hastaları, hipertansiyonu olanlar ve diyabetli olan kalp hastalarını, kesinlikle oruç tutmamaları konusunda uyardı. 
 
SIK SIK VE AZ YEMEK ÖNEMLİ 
 
Oruç tutmak isteyen kalp hastalarının ise iftar ve sahurda beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, bu saatler boyunca bol sıvı tüketilmesi önerisinde bulundu. Erdoğan, kalp hastalarının beslenme düzeni ile ilgili şunları söyledi: “15 saat oruç süresinden sonra geriye 9 saat kalıyor. Bu 9 saat, 3 öğüne bölünmeli ve ona göre beslenilmeli. İftarda bol bol tüketip sonra da yatıp sahurda bol yemek yemek tercih edilmemeli. İftarı mutlaka su ile açılmalı, sonrasında çorba yenilmeli ve yemek yeme süresi 45 dakikaya yayılarak hafif gıdalar tüketilmeli. Tatlı tüketilecekse de sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmeli. Kesinlikle aşırı yağlı yiyecekler, kızartmalar ve hamurlu tatlılardan uzak durulmalı. Sahurdan sonra tekrar oruç tüketene kadar da sıvı alımına dikkat etmeli ve sahurda da hafif beslenmeli. Bizim sahur alışkanlığımız, sahurdan sonra bol miktarda çay ve kahve tüketmek. Ancak kalp hastaları bundan uzak durmalı. Çünkü aşırı çay ve kahve tüketimi kalp hastaları için zararlı.” 
 
SİGARA İLE İFTAR AÇILMAMALI 
 
Kalp hastalarının, öğle saatlerinde 1 saat uyuyarak vücutlarını dinlendirmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, sigara ile iftar açılmamasının da altını çizdi. Erdoğan, “Tiryaki olanlar genelde iftarını sigarayla açıyor ve sahurdan sonra gün boyu tüketemeyeceği için birkaç dal sigarayı art arda tüketiyor. Karbonmonoksitin doğrudan kana karışması kalp aritmilerini ve kalp spazmını tetikleyebilir. İlla ki sigara içecekse önce su ile iftar açılmalı, ardından çorba içilmeli ve sonra sigara içilmeli. Sahurda da art arda sigara tüketilmemeli.” ifadelerini kullandı. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler