Sağlıkçılara şiddete hapis cezası geliyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik çalışmalarla ilgili, "Sağlıkçıya şiddette tutuklama yapabilmenin önünü açacağız. Aldığı ceza 2 yıldan az bile olsa sağlıkçıya şiddetle yargılanıyorsa hakim tutuklama kararı verebilecek. Yani c

Sağlıkçılara şiddete hapis cezası geliyor
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik çalışmalarla ilgili, "Sağlıkçıya şiddette tutuklama yapabilmenin önünü açacağız. Aldığı ceza 2 yıldan az bile olsa sağlıkçıya şiddetle yargılanıyorsa hakim tutuklama kararı verebilecek. Yani cezası 3 ayda olabilir, 6 ayda olabilir. Onu tutuklu yargılayabilmenin önünü açıyoruz" dedi.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün düzenlediği Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'daki başarılı doktorların ödüllendirilmesi programı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katıldığı programda 52 doktora başarı belgeleri verildi. Sağlık çalışanlarına yönelik yeni çalışmalar hakkında bilgi veren Müezzinoğlu, "Sağlıkçılara yönelik şiddet uygulayanlara hapis cezası ve 24 saatten 48 saate kadar nezarette tutulma cezası gelecek. Başbakanlık genelgesinde değişikliğe gidilecek. Genelgede değişiklik yaparak iki yıldan az ceza alabilme ihtimali olan davalarda hakim tutuklama yapamaz maddesini değiştireceğiz. Sağlıkçıya şiddette tutuklama yapabilmenin önünü açacağız. Aldığı ceza 2 yıldan az bile olsa sağlıkçıya şiddetle yargılanıyorsa hakim tutuklama kararı verebilecek. Yani cezası 3 ayda olabilir, 6 ayda olabilir. Onu tutuklu yargılayabilmenin önünü açıyoruz. Cezalar caydırıcı olursa sağlıkçıya yapılan yanlışlıklar azaltılmış olur. Yanlışı yapan yanlış yaptığı anda yanlışı hissetmeli. Biz huzurlu çalışmak istiyoruz. Güvenli ortamlarda sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Önümüzdeki pazartesi günü önerimizi Bakanlar Kurulu'ndan meclisten geçireceğiz" diye konuştu.
"HER GÜN 1 MİLYON 150 BİN CİVARINDA DERDİ OLAN İNSANA BAKIYORUZ"
Türkiye'deki bütün hastanelerde her gün 1 milyon 150 bin civarında derdi olan insana baktıklarının vurgulayan Müezzinoğlu, "Sağlıkta sorun hastalarda değil hasta yakınlarında. Yapılacak olan genelge değişikliğiyle sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara 1 günlük nezaret hapsi gelecek. Annemiz, kız kardeşimiz, eşimize, evladımız gibi gördüğümüz bir hastanın yakını bizim için sorun teşkil ediyor. Her gün 1 milyon 150 bin hastaya sağlık hizmeti veriyoruz. Bu gelen hastaların yanında bir tane refakatçi geldiğini düşünürsek sayı daha da artıyor. Bunun yanında hasta yakını ile uğraşıyoruz ve en büyük sorun burada. Bakıyorsunuz ki hasta yakını hastadan daha çok meraklı. Hekimin ne yapacağını bilen bir hasta yakını ile karşı karşıya kalıyoruz. Bir bakıyorsun ki teşhisi ve tedavisi de kafasında şekillendirerek geliyor hasta yakını. 'Neden şu ilacı yazmadın, veya neden bu serumu takmadın' diye doktordan hesap sorabiliyor. 3 dakikalık bilgi ile hekimin karşısına çıkan bir cahiller ordusu ile karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu.
"GÜVENLİK YASASINI ÇIKARTTIK"
Hasta ile hekim arasına farklı güçlerin girmesini istemediğini belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Çünkü biz hastamızı seviyoruz' diyerek hasta ile hekim arasında bir başkasının girmesinin bu mesleğe saygınlığına balta vuruyor. Hastaların eşine söyleyemediği sırrı, evladına söyleyemediği sırrı hekimine söylüyor. Hekimleri koruyan güçlü bir yapılmalı. Üç kademeli bir şiddete karşı eylem planı hazırladık. Ocak ayında çok tartışmalı bir Güvenlik Yasası'nı çıkardık. Bu yasada sağlık çalışanlarına hakaret edeni bile 48 saat gözaltında tutabilme imkanını güvenlik güçlerimize getirdik. Ama bu genelgede değişikliğe gideceğiz. Sayın Başbakanımız aynı genelgeyi daha güçlü bir şekilde değiştirecek. Üniversite, devlet özel hastane de olsun nerede sağlık çalışanlarını tehdit eden biri varsa onun bir gece nezarette tutulmasını emniyet güçlerimizden isteyeceğiz. Sağlık gibi bir alanda vatandaşın hizmet almasını engelleyecek bir tavrın sergilenmesinin cezası bir gece göz altında tutulmak olursa en azından vicdanımız rahatlar."
Türkiye'de şu ana kadar yapılan sağlık çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Müezzinoğlu, 1 Nisan 2016 itibariyle gece görüşlü ambulans uçakların hizmete gireceğini söyledi. Müezzinoğlu'nun konuşmasının ardından başarılı doktorlar tek tek belgelerini aldı. Daha sonra protokol ve başarılı doktorlar hatıra fotoğrafı çektirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler