Sağlık Bakanlığı 5 ili aşılayacak!

 Sağlık Bakanlığı, Suriye’ye komşu illerde yaşayan 5 yaş altındaki çocuklar ile kamplarda ve kamp dışında yaşayan Suriyeli çocuklara ek doz çocuk felci aşısı yapılacağını, ayrıca bölgeye giriş-çıkış yapanların da aşılanacağını açıkladı.Sağlık Bakanlığı’nd

Sağlık Bakanlığı 5 ili aşılayacak!

 Sağlık Bakanlığı, Suriye’ye komşu illerde yaşayan 5 yaş altındaki çocuklar ile kamplarda ve kamp dışında yaşayan Suriyeli çocuklara ek doz çocuk felci aşısı yapılacağını, ayrıca bölgeye giriş-çıkış yapanların da aşılanacağını açıkladı.Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, çocuk felci (poliomyelit) hastalığının bu hastalıkla ilgili virüsün sebep olduğu ve hastalığa yakalanan bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabilen bir hastalık olduğuna dikkat çekilerek, hastalığın etkeni virüsün su ve besinlerle ağız yoluyla alındığı, hastalıktan korunmada en etkili yöntemin ise aşı olduğu vurgulandı. 1988 yılında Dünya Sağlık Asamblesi’nde dünyadan çocuk felci hastalığının ve etkeni virüsün yok edilmesi kararı alındığı hatırlatılan açıklamada, “Bu karar doğrultusunda başlatılan Eradikasyon Programı kapsamında yapılan aşılamalar sayesinde 1988 yılında 125 ülkede 350 bin çocuk felci hastası varken, 2012 yılında sadece üç ülkede (Afganistan, Pakistan, Nijerya) bölgesel düzeyde 223 vaka görülmüştür” denildi.

SON ÇOCUK FELCİ VAKASI 1998’DE

Türkiye’de 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısının uygulandığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:“Ülkemizde son çocuk felci vakası 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. Ülkemizde çocuk felci vakası bulunmamaktadır.”Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Suriye’de Ekim ayı başından itibaren çocuk felci vakalarının görüldüğünü teyit ettiği belirtilen açıklamada, “Vakalar, Suriye’nin güneydoğusunda Irak ile komşuluğu olan bir bölgede ortaya çıkmış olup, diğer bölgelerde şu ana kadar vaka tespit edilmemiştir. Ancak Suriye’deki aşılama çalışmalarının son iki yıldır aksaması sebebiyle diğer bölgelerde de vaka ortaya çıkması muhtemeldir. DSÖ tarafından bu durum bir ‘halk sağlığı acili’ olarak değerlendirilmekte ve hem Suriye’de hem de bölgedeki diğer ülkelerde tedbir alınması gerektiği ifade edilmektedir. Suriye’de çocuk felci salgını olabileceği duyumu alındıktan sonra Bilim Kurulumuzda bir değerlendirme yapılmış ve ülkemize hastalık girişini engellemek üzere bazı tedbirlerin alınması kararlaştırılmıştır.

Bu kapsamda Suriye ile komşuluğu olan illerimizde yaşayan 5 yaş altındaki çocuklarımız ile kamplarda ve kamp dışında yaşayan Suriyeli çocuklara ek doz aşı yapılacaktır. Ayrıca bölgeye giriş-çıkış yapanlar da aşılanacaktır. Aşı kampanyası ile ilgili hazırlıklar büyük ölçüde tamamlanmış olup, uygulama yakında başlatılacaktır” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler