Özlü: "Hastane enfeksiyonlarının çoğu kaçınılmazdır"

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastane enfeksiyonlarının yüzde 20 ile 50'sinin bulaştığı yoğun bakımlarda hijyen önlemlerinin artırılması ile yoğun bakımda akciğer enfeksiyonu bulaşma riskinin düşürülebileceğ

Özlü: "Hastane enfeksiyonlarının çoğu kaçınılmazdır"
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastane enfeksiyonlarının yüzde 20 ile 50'sinin bulaştığı yoğun bakımlarda hijyen önlemlerinin artırılması ile yoğun bakımda akciğer enfeksiyonu bulaşma riskinin düşürülebileceğini belirtti.
 
Özlü, "hastane enfeksiyonlarının çoğu kaçınılmazdır" görüşünün yanlış olduğunu söyledi.
 
Aksi ispat edilmediği sürece pek çok hastane enfeksiyonunun, temel enfeksiyon kontrol kurallarına uyulduğu takdirde önlenmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Özlü, "Hastane enfeksiyonları hastanede kalış süresinde uzama, hastalığın ölüm oranında artış, yaşam kalitesinde bozulma, iş gücü ve üretkenlik kaybı, maliyette artış ve hukuki sorunları beraberinde getirmektedir. Yoğun bakıma yatış sırasında enfeksiyon bulaşma riski yüzde 21. Yoğun bakımda 48 saatten fazla kalan hastaların önemli bir kısmında enfeksiyon gelişiyor" dedi.  
 
Özlü, Türkiye'de yoğun bakımda enfeksiyon kontrolü önlemlerinin daha da artırılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
 
"Yoğun bakım enfeksiyonlarının önlenmesi, personel politikası ve eğitimi, klinik ve mikrobiyolojik hastalıklara ait verilerin düzenli toplanması, mikroorganizma bulaşının önlenmesi, konak risk faktörlerinin değiştirilmesi ve özel durumların kontrolüne bağlıdır. Personel politikası ve eğitimi de çok önemlidir. Yeterli sayıda ve uygun personel, personel memnuniyeti, sürekli mesleki gelişim, hayatın içinde öğrenme, anında doğru geri bildirim, pozitif ve negatif ödüllendirme, denetim ve durum paylaşımı önemlidir."
 
HASTAYLA TEMAS ÖNCESİ VE SONRASI ELLER YIKANMALI
 
Prof. Dr. Özlü, hastalıklara ait verilerin düzenli toplanması, doğru antibiyotik kullanımı, sterilizasyon, dezenfeksiyon, izolasyonun yanı sıra eldiven, önlük, maske ve gözlük kullanımı ile ziyaretçi kısıtlaması gibi genel önlemlere de dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Hastane enfeksiyonlarının yüzde 20 ile 50'sine yol açan, yoğun bakımda alınması gereken önlemlere uyulma oranının artırılması ile akciğer enfeksiyonu bulaşma riskini düşürülebilir. Bu tür önlemlerle hastanede gelişen enfeksiyonların yüzde 33 oranında azaltılabileceği gösterilmiştir. Dirençli hastane enfeksiyonların yüzde 20 ile 40'ı sağlık personelinin elleriyle geçmektedir. Görünür kirlenmede su, sabun, antimikrobial solüsyonla el yıkanmalı ve kağıt havluyla kurulanmalıdır. Görülür kirlenme yoksa, alkollü el antiseptiği yeterli olabilir. Alkollü antiseptik sonrası eller kurulanmamalı. Islak alkollü mendiller yetersizdir. Sporlu bakterilerle temas sonrası alkol ve dezenfektanlar etkisizdir. Eller sıvı sabun ve su ile yıkanmalıdır. İşe başlarken, işten çıkarken, tuvalet öncesi ve sonrası, yemek öncesi ve sonrası eller yıkanmalıdır."
 
Özlü, hastayla temas öncesi ve sonrasında ellerin yıkanması gerektiğini anlattı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler