Özlü: Antibiyotik kullanmayın

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, grip ve nezle için antibiyotik kullanılmasına gerek olmadığını söyledi. Prof. Dr. Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemen her evde 'Nasıl olsa bir gün lazım olur' anlayı

Özlü: Antibiyotik kullanmayın

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, grip ve nezle için antibiyotik kullanılmasına gerek olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemen her evde 'Nasıl olsa bir gün lazım olur' anlayışıyla antibiyotiklerin hazırda bulundurulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Akut olarak gelişmiş ve ateşle birlikte seyreden her hastalıkta vatandaşlarımız hemen antibiyotiğe sarılıyor. Çoğu kez kendi başına, önceki deneyimlerinden yola çıkarak veya komşu tavsiyesiyle antibiyotik almaya başlıyor. Bazıları ise eczacıya başvurarak kendisine antibiyotik tavsiye etmesini istemektedir. Hastalığından dolayı doktora yolu düşenlerin de önemli bir kısmı antibiyotik verilmesini ısrarla istemektedir.''
Grip ve nezle için antibiyotik kullanılmasına gerek olmadığını kaydeden Özlü, ''Grip, nezle, soğuk algınlığı ve akut bronşit gibi çoğu ani başlayan solunum yolu enfeksiyonlarının nedeni virüslerdir. Antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavi edici etkisi yoktur. Antibiyotikler bakterileri öldürür ama virüsleri etkilemez'' dedi.
Yeni başlayan öksürüğün tedavisinde çoğu kez antibiyotiklerin etkili olmadığını kaydeden Özlü, ''Yeni başlayan öksürüğün nedeni çoğunlukla virüslerdir. Müzmin bir hastalığınız yoksa bu durumda hemen antibiyotik kullanımı önerilmemektedir'' diye konuştu.

-''SAĞLIĞINIZI TEHDİT EDEBİLİR''-

Antibiyotiklerin gereksiz kullanılmasının sağlığı tehdit edebileceğine dikkati çeken Özlü, şunları söyledi:
''Viral enfeksiyonlar için antibiyotik kullanımı sadece etkisiz olmakla kalmayıp aynı zamanda bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç artışına yol açar. Bunun sonucunda o kişi bakteriyel enfeksiyonlara yakalandığında bu antibiyotikler yeterince etkili olamayabilir. Direnç geliştiğinde bakteriler antibiyotiğe rağmen yaşamlarını sürdürür. Dirençli bakterilerle enfeksiyon gelişirse hastalık daha ağır ve ölümcül seyreder, tedavisi güç ve daha pahalı olabilir.''

Prof. Dr. Özlü, antibiyotiklerin gereksiz yere kullanılması kadar gereğinden daha uzun veya kısa süre kullanılmasının da bakterilerde antibiyotiğe karşı direnç gelişmesine neden olacağını ifade etti.
Özlü, ''Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi virüslerle oluşan enfeksiyonlar için antibiyotik almayın. Size antibiyotik reçete edildiyse belirtiler kaybolsa bile doktorun önerdiği süre boyunca ilacınızı kullanın. Doktorunuzun önerdiğinden daha uzun süre de kullanmayın. Önerilen dozda ve önerilen aralıklarla kullanın. Başkası için yazılan antibiyotiği kullanmayın. Antibiyotiklerin bir kısmını bir dahaki sefer hasta olduğunuzda kullanmak üzere saklamayın'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler