Organları kesesinde kaldı!

Kahramanmaraş’ta 20 gün önce karaciğeri, bağırsakları ve karnı vücudundan ayrı olarak bir kese içerisinde dünyaya gelen Nur bebeğin dramı yürek burkuyor. Anne karnındaki gelişim sürecinde yaşanan problem nedeniyle bu şekilde dünyaya gelen Nur bebeğin orga

Organları kesesinde kaldı!

Kahramanmaraş’ta 20 gün önce karaciğeri, bağırsakları ve karnı vücudundan ayrı olarak bir kese içerisinde dünyaya gelen Nur bebeğin dramı yürek burkuyor. Anne karnındaki gelişim sürecinde yaşanan problem nedeniyle bu şekilde dünyaya gelen Nur bebeğin organları, vücuduna oranla büyük olduğu için ancak 2 yaşında yerlerine nakledilebilecek.

1,5 yıl önce evlenen fabrika işçisi Durdu ve eşi Ayşe Keklik çiftinin 20 gün önce bir kız çocukları dünyaya geldi. ‘Nur topu’ gibi bir çocuk bekledikleri için kızlarına "Nur" ismini veren çift, kızlarının karaciğeri, karnı ve bağırsaklarının vücudundan ayrı olarak bir kese içerisinde dünyaya geldiğini görünce büyük üzüntü yaşadı.
 
Ailenin tesellisi, bu ciddi sağlık sorununa karşın Nur bebeğin hayata tutunması oldu. Dünyaya geldiği Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir süre tedavi gören Nur bebek, daha sonra Vatan Hastanesi’ne sevk edildi.
 
Burada Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Turan Derme ve ekibi tarafından tedavi altına alınan Nur bebek, büyük uğraşların ardından normale döndü. Dr. Derme, hastanenin yeni doğan ünitesinde tedavisi devam eden Nur bebeğe gerekli tüm müdahalelerin yapıldığını belirterek, bundan sonraki süreçte de gelişiminin takip edileceğini söyledi. Nur bebeğin hastaneye geldiğinde beslenemediğini ifade eden Derme, şöyle konuştu:
 
“Bu bebeğimiz 2 bin 300 gram ağırlığında olarak dünyaya geldi. Maalesef bebekte anne karnındaki gelişim aşamasında bir anormallik olduğu için iç organları, bağırsakları, karaciğeri yaklaşık 20 santimetre çapındaki bir kese içerisinde dünyaya geldi. Bize geldiği zaman önce beslenemiyordu, genel durumu iyi değildi ama şu anda genel durumu düzeldi, şimdi ağızdan beslenebiliyor.
 
Fakat karın çevresi ve karnı küçük olduğu için ameliyat yapılamıyor. Yani 2 yaşına kadar da bu şekilde yaşaması gerekecek ama çok dikkat edilmesi gerekiyor. Enfeksiyon geçirebilir. Enfeksiyon geçirdiği zaman sıkıntı olabilir. O kesenin zedelenmemesi, yırtılmaması gerekiyor. O şekilde hayati tehlikesi olabilir yoksa şu anda yok.”
 
Dr. Derme, çocuğun akraba evliliği olmamasına rağmen bu şekilde dünyaya geldiğini anımsatarak, “Çok nadir görülen bir anormallik. Genellikle bu şekilde doğan çocuklar, doğumdan kısa süre sonra ölebiliyor ama bu bebek yaptığımız yoğun tedavilerle hayatını devam ettiriyor” diye konuştu.
 
Nur bebeğin ameliyat edilebilmesi için Türkiye’deki çok sayıda üniversiteyle görüştüklerini kaydeden Derme, “Şu ana kadar üniversitelerdeki çeşitli hocalarla konuştuk, fotoğraflarını yolladık. Şu anda ameliyat imkanı olmadığını söylediler ama daha büyük merkezlerde daha değişik şekillerde ameliyatlar yapılabilir. Son dönemde Türkiye’de dünya çapında ameliyatlar yapılabiliyor.
 
Plastik cerrahi ameliyatları gibi. Mesela el ve kol nakli yapılabiliyor. Bu hasta için de o tarz bir ameliyat gündeme gelebilir. Şu ana kadar görüştüğümüz hocalar, karnın küçük olmasından dolayı organların yerine koyulamayacağını söylüyor. Karın boşluğu gelişmemiş, küçük kalmış. Bu nedenle 2 yaşının dolması bekleniyor” ifadelerini kullandı.
 
EVDE BAKIM İÇİN ANNEYE EĞİTİM
 
Dr. Derme, çocuğa evde bakım yapılabilmesi için destek olunması gerektiğini kaydetti. Bunun için anne ve babaya eğitim verildiğini aktaran Derme, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Evde bakım için aileye destek olunması lazım. Biz aileye eğitim veriyoruz, annesini alıştırmaya çalışıyoruz. Anne de çekiniyor çünkü başına bir şey gelmesinden endişe ediyor. Yavaş yavaş alıştırıyoruz, kucağına aldırıyoruz, beslemesini öğretiyoruz. Evde tabii iyi bir ortam gerekiyor. Enfeksiyon kapmaması gerekiyor, kazalara karşı dikkat edilmesi gerekiyor. İndirirken kaldırırken o keseye dikkat edilmesi gerekiyor. Nur bebeğin yeniden sağlığına kavuşmasını ümit ediyoruz.”
 
Bebeğin babası Durdu Keklik ise Nur’un bu şekilde doğması karşısında büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. Akraba evliliği yapmamalarına karşın böyle bir rahatsızlığın olmasına şaşırdığını dile getiren Keklik, şunları kaydetti:
 
“Bebeğimiz 20 gün önce dünyaya geldi. İlk çocuğum. Akraba evliliği değil. Üzüntü duyuyorum, acıdan başka bir şey hissedemiyorum. Böyle doğmasını istemezdim. Evde bakımı da zor olacak. Evde tek çalışan kişiyim. Çalışan tek kişi ben olduğum için zor olacak. Yine de Allah’tan ümit kesilmez.”
 
Bebeğin hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edilerek ailesine teslim edileceği öğrenildi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler